Πέντε οικογένειες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό Προχωρημένη επεξεργασία από κινητό
μ Ορθογραφία
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
|archivedate=2015-09-21 }} {{en}}</ref>
|archivedate=2015-09-21 }} {{en}}</ref>
Ο ορός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το [[1931]] όταν ο [[Σαλβατόρε Μαραντζάνο]] οργάνωσε τις διάφορες συμμορίες της Νέας Υόρκης σε δομή και ιεραρχία. Οι πέντε οικογένειες είναι:
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το [[1931]] όταν ο [[Σαλβατόρε Μαραντζάνο]] οργάνωσε τις διάφορες συμμορίες της Νέας Υόρκης σε δομή και ιεραρχία. Οι πέντε οικογένειες είναι:
* [[Οικογένεια Μπονάνο]] (Bonnano crime family)
* [[Οικογένεια Μπονάνο]] (Bonnano crime family)
* [[Οικογένεια Κολόμπο]] (Colombo crime family)
* [[Οικογένεια Κολόμπο]] (Colombo crime family)

Έκδοση από την 12:01, 22 Ιουνίου 2021

Οι Πέντε Οικογένειες (αγγλικά: Five Families) αποκαλούνται οι βασικές εγκληματικές οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στην Νέα Υόρκη της Ιταλο-Αμερικανικής Μαφίας.[1]

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1931 όταν ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο οργάνωσε τις διάφορες συμμορίες της Νέας Υόρκης σε δομή και ιεραρχία. Οι πέντε οικογένειες είναι:

Ιστορία

Το καλοκαίρι του 1931, και μετά την δολοφονία του Τζο Μασερία στις 15 Απριλίου του ίδιου έτους και το τέλος του πολέμου Καστελαμαρέζε, ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο αποφάσισε να δημιουργήσει τις πέντε οικογένειες για να ελέγχει πλήρως κάθε δραστηριότητα στην Νέα Υόρκη. Έτσι εισήγαγε πρώτα την εξής ιεραρχία σε κάθε οικογένεια της Μαφίας:

  • Αφεντικό (capofamiglia)
  • Υπαρχηγός (sotto capo)
  • Σύμβουλος (Κονσιλιέρι)
  • Λοχαγός (Κάπο)
  • Στρατιώτης (soldato)
  • Συνεργάτης (associate)

Ο Μαραντζάνο ανακήρυξε τον εαυτό του Αφεντικό όλων των Αφεντικών (capo di tutti capi), σπάζοντας όμως την συμφωνία που είχε κάνει με τον Λάκι Λουτσιάνο για την δολοφονία του Μασερία. Ο Λουτσιάνο δέχτηκε να δολοφονήσει τον Μασερία με αντάλλαγμα την ισότητα όλων των συμμοριών στην Νέα Υόρκη και χωρίς κάποιον επικεφαλής. Ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο θα βρεθεί δολοφονημένος στις 10 Σεπτεμβρίου 1931, πέντε μήνες μετά από την αυτοανακήρυξή του σε Αρχινονό. Ο Λουτσιάνο διέταξε την θέση του "Αφεντικού όλων των Αφεντικών" να αντικατασταθεί από την περίφημη Επιτροπή που ο αρχηγός της κάθε μιας των πέντε οικογενειών θα μετέχει στην Επιτροπή, συν τους αρχηγούς του Μπαφάλο και του Σικάγο. Το συμβούλιο θα υπηρετεί ως κυβερνητικό σώμα της Κόζα Νόστρα στις ΗΠΑ.[2][3]

Περιοχές δραστηριότητας

Μετά τους κανόνες ιεραρχίας μπήκαν και τα όρια των περιοχών όπου η κάθε μια από τις πέντε οικογένειες θα είχε και την περιοχή που θα δραστηριοποιούταν χωρίς να επιτρέπεαι να μπαίνει στην περιοχή άλλης, παρ'όλα αυτά όμως υπήρχε το φαινόμενο παραβίασης αυτού του κανόνα με βίαια και αιματηρά περιστατικά. Έτσι η κάθε μια οικογένεια είχε τις παρακάτω περιοχές υπό τον ελέγχο της:

Η οικογένεια διατηρούσε επιρροή και στις περιοχές Μανχάταν, Μπρονξ, Κομητεία Γουεστσέστερ, Νιου Τζέρσεϊ, Καλιφόρνια, Φλόριντα και Κεμπέκ στον Καναδά.

Επίσης διατηρούσε επιρροή σε Στάτεν Άιλαντ, Μανχάταν, Μπρονξ, Νιου Τζέρσεϊ και Φλόριντα.

  • Οικογένεια Γκαμπίνο (Μπρούκλιν, Κουίνς, Μανχάταν, Στάτεν Άιλαντ και Λονγκ Άιλαντ).

Επίσης διατηρούσε επιρροή σε Μπρονξ, Νιου Τζέρσεϊ, Κομητεία Γουεστσέστερ, Κονέκτικατ, Μίσιγκαν, Φλόριντα και Λος Άντζελες.

  • Οικογένεια Γκενοβέζε (Μανχάταν, Μπρονξ,Μπρούκλιν και Νιου Τζέρσεϊ).

Επίσης διατηρούσε επιρροή σε Κουίνς, Στάτεν Άιλαντ, Λονγκ Άιλαντ, Κομητεία Γουεστσέστερ, Κομητεία Ρόκλαντ, Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη και Φλόριντα.

  • Οικογένεια Λουτσέζε (Μπρονξ, Μανχάταν, Μπρούκλιν και Νιου Τζέρσεϊ).

Επίσης διατηρούσε επιρροή σε Κουίνς, Λονγκ Άιλαντ, Στάτεν Άιλαντ, Κομητεία Γουεστσέστερ και Φλόριντα.

Παραπομπές

  1. «Οι πέντε οικογένειες της μαφίας στη Νέα Υόρκη». Britannica.com. 6 Νοεμβρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2015.  (Αγγλικά)
  2. New-York-Daily-News/Ίδρυση των πέντε οικογενειών της Κόζα Νόστρα στις ΗΠΑ ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2018 (Αγγλικά)
  3. «Η ιστορία των πέντε οικογένειων της Μαφίας». Fivefamiliesnyc.com. 6 Νοεμβρίου 2019.  (Αγγλικά)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Five Families της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).