Καλαμάκι πόσης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
Το '''καλαμάκι''' είναι βοηθητικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την διευκόλυνση της ρόφησης ή και την απόλαυση κατά την πόση.
Το '''καλαμάκι''' είναι βοηθητικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την διευκόλυνση της ρόφησης ή και την απόλαυση κατά την πόση.
== Ιστορική αναδρομή ==
== Ιστορική αναδρομή ==
Το καλαμάκι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, και κατασκευαζόταν από φυσικές ύλες, από κομμένο ψιλό [[καλάμι]], όπως γνωρίζουμε από αρχαιολογικά ευρήματα των Σουμερίων. Σήμερα κατασκευάζεται από διάφορα φυσικά ή αναλώσιμα υλικά (χαρτί, άχυρο, μπαμπού, σιλικόνη κλπ) λόγω απαγόρευσης του πλαστικού<ref>https://sputniknews.gr/20200630/telos-sta-plastika-mias-hrisis-apo-ton-ioulio-tou-2021-auta-einai-ta-proionta-pou-tha-apagoreutoun-7695423.html</ref><ref>https://www.followgreen.gr/pilea-hortiatis/blog/single/M%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1</ref>, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν συνεχής σωλήνας λεπτού [[πλαστικό|πλαστικού]] περιβλήματος, ο οποίος κόβεται σε τυποποιημένο μήκος, και προμηθεύεται μαζικά στους καταναλωτές για απλή χρήση βασικά για λόγους αισθητικούς και υγειονομικούς. Το σύγχρονο βιομηχανικό καλαμάκι [[Ευρεσιτεχνία|πατενταρίστηκε]] επίσημα το 1888 από τον [[Μάρβιν Στόουν]].
Το καλαμάκι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, και κατασκευαζόταν από φυσικές ύλες, από κομμένο ψιλό [[καλάμι]], όπως γνωρίζουμε από αρχαιολογικά ευρήματα των Σουμερίων. Σήμερα κατασκευάζεται από διάφορα φυσικά ή αναλώσιμα υλικά (χαρτί, άχυρο, μπαμπού, σιλικόνη κλπ) λόγω απαγόρευσης του πλαστικού<ref>https://sputniknews.gr/20200630/telos-sta-plastika-mias-hrisis-apo-ton-ioulio-tou-2021-auta-einai-ta-proionta-pou-tha-apagoreutoun-7695423.html</ref><ref>https://www.followgreen.gr/pilea-hortiatis/blog/single/M%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1</ref><ref>https://www.kathimerini.gr/life/environment/1016582/ta-plastika-mias-chrisis-poy-apagoreyei-to-eyrokoinovoylio-apo-to-2021/</ref>, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν συνεχής σωλήνας λεπτού [[πλαστικό|πλαστικού]] περιβλήματος, ο οποίος κόβεται σε τυποποιημένο μήκος, και προμηθεύεται μαζικά στους καταναλωτές για απλή χρήση βασικά για λόγους αισθητικούς και υγειονομικούς. Το σύγχρονο βιομηχανικό καλαμάκι [[Ευρεσιτεχνία|πατενταρίστηκε]] επίσημα το 1888 από τον [[Μάρβιν Στόουν]].


== Μορφές και σχήμα ==
== Μορφές και σχήμα ==

Έκδοση από την 16:58, 3 Ιουνίου 2021

Χρήση καλαμάκι πόσης σε πλαστική φιάλη

Το καλαμάκι είναι βοηθητικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την διευκόλυνση της ρόφησης ή και την απόλαυση κατά την πόση.

Ιστορική αναδρομή

Το καλαμάκι είναι γνωστό από την αρχαιότητα, και κατασκευαζόταν από φυσικές ύλες, από κομμένο ψιλό καλάμι, όπως γνωρίζουμε από αρχαιολογικά ευρήματα των Σουμερίων. Σήμερα κατασκευάζεται από διάφορα φυσικά ή αναλώσιμα υλικά (χαρτί, άχυρο, μπαμπού, σιλικόνη κλπ) λόγω απαγόρευσης του πλαστικού[1][2][3], ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν συνεχής σωλήνας λεπτού πλαστικού περιβλήματος, ο οποίος κόβεται σε τυποποιημένο μήκος, και προμηθεύεται μαζικά στους καταναλωτές για απλή χρήση βασικά για λόγους αισθητικούς και υγειονομικούς. Το σύγχρονο βιομηχανικό καλαμάκι πατενταρίστηκε επίσημα το 1888 από τον Μάρβιν Στόουν.

Μορφές και σχήμα

Τα σύγχρονα καλαμάκια απλής χρήσης διατίθενται σε πολλά μήκη και χρώματα. Είναι μονοκόμματα ή εύκαμπτα, ενώ ποικίλουν ως προς το σχήμα και το εμβαδόν τομής, για χρήση με ποτά και ροφήματα διαφόρων διαβαθμίσεων ρεύσης και ίξους. Ιδιαίτερες εφαρμογές με φαντεζί χρώματα και φωσφορισμούς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην απόλαυση κατά την χρήση, ενώ σχηματισμοί αχαλίνωτης φαντασίας σε σχήμα σπιράλ, κόμβων, κυμάτων και άλλων γεωμετρικών και φανταστικών σχημάτων παροτρύνουν τον καταναλωτή να ζήσει το σήμερα. Τα κοινά καλαμάκια όμως έχουν σταθερό μήκος, λεπτό πάχος και μικρή διάμετρο, ενώ φέρουν ένα εύκαμπτο σημείο κοντά στο ένα άκρο για λόγους εργονομίας. Το κάτω άκρο τους είναι κομμένο οριζόντια, ή πλάγια όταν προορίζονται να τρυπήσουν μια επιφάνεια συσκευασίας για να διεισδύσουν μέχρι στο ποθητό υγρό έδεσμα. Το κάτω άκρο μερικές φορές συναντάται διαμορφωμένο ως μικρό κουτάλι.

Παραπομπές