Αθίκια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 38: Γραμμή 38:
''(Από το βιβλίο «Το χωριό ΑΘΙΚΙΑ Χθες και Σήμερα» του Σούλη Μιχ. Τσεκούρα  Αθήνα 1994)''
''(Από το βιβλίο «Το χωριό ΑΘΙΚΙΑ Χθες και Σήμερα» του Σούλη Μιχ. Τσεκούρα  Αθήνα 1994)''


[[Αρχείο:Η Εκκλησία του χωριού Αθίκια .jpg|Αρχείο:Η Εκκλησία του χωριού Αθίκια .jpg|200px|μικρογραφία]]
[[Αρχείο:Η Εκκλησία του χωριού Αθίκια .jpg|Η Εκκλησία του χωριού|200px|μικρογραφία]]


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 16:14, 24 Μαΐου 2021

Συντεταγμένες: 37°49′00″N 22°56′00″E / 37.8167°N 22.9333°E / 37.8167; 22.9333

Αθίκια
Αθίκια is located in Greece
Αθίκια
Αθίκια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΚορινθίας
ΔήμοςΚορινθίων
Δημοτική ΕνότηταΣαρωνικού
Δημοτική ΚοινότηταΑθικιών
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
Υψόμετρο250
Πληθυσμός1834 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας20005
Τηλ. κωδικός2741

Τα Αθίκια είναι κωμόπολη του Νομού Κορινθίας. Διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Κορινθίων Έχουν 1834 κάτοικους και βρίσκονται 17 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Κορίνθου, σε υψόμετρο 250 μέτρων.

Θέση

Το  «χωριό» όπως συνηθίζεται να λέγεται από τους ντόπιους , είναι χτισμένο στις λοφοειδείς απολήξεις του βουνού Σκαρούμπαλο κι απλώνει τα πόδια του στην εύφορη κοιλάδα που το περιβάλλει. Ολόγυρα τα δασοσκεπή βουνά Βουκίνα, Πίρθι, Σκαρούμπαλο, Άγ.Δημήτριος, Μαλιμπάρδι και οι ελαιοπράσινοι λόφοι Κάστριζα, Λιούκα, Σταυρούλι, Σκούρτη, Άγ. Αθανάσιος, δημιουργούν ένα φυσικό τείχος… προστασίας.

Η μόνη διέξοδος υπάρχει στο βόρειο μέρος στη θέση Δυο Βουνά. Στο μέρος αυτό ενώνονται τα δύο ρέματα- χείμαρροι Αγία Παρασκευή και Ξεριάς που «αυλακώνουν» τον μικρό κάμπο με κατεύθυνση Ν.Β. και συνεχίζουν ως ένα προς την πεδιάδα του Γκα.

Από το ίδιο σημείο περνάει και ο δημόσιος δρόμος που συνδέει τα Αθίκια με την (παλαιά) εθνική οδό Κορίνθου-Άργους  και άλλες περιοχές.

Το σχήμα και η θέση της κοιλάδας, φανερώνουν την ύπαρξη κάποιας προϊστορικής λίμνης τα νερά της οποίας ξεχύθηκαν από τη διέξοδο που αναφέραμε προς τη θάλασσα του Κορινθιακού.

(Από το βιβλίο «Το χωριό ΑΘΙΚΙΑ Χθες και Σήμερα» του Σούλη Μιχ. Τσεκούρα  Αθήνα 1994)

Αρχείο:Η Εκκλησία του χωριού Αθίκια .jpg
Η Εκκλησία του χωριού

Ιστορία

Η ονομασία των Αθικίων φαίνεται να προέρχεται από ένα Τούρκο σουλτάνο, τον Αθίκ, ή απ΄το γεγονός ότι η περιοχή θεωρείται άθικτη από Τούρκους.Υποστηρίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Αθικίων, από τους μυκηναϊκούς χρόνους, υπήρχε η πόλη της αρχαίας Τενέας. Αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή Κιάφα, ΝΑ του χωριού, στηρίζουν αυτήν την άποψη. Σημαντικότερο εξ αυτών είναι το άγαλμα του κούρου της Τενέας, που βρέθηκε το 1846, και σήμερα φιλοξενείται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου στη Γερμανία. Ο Αθικ ήταν τοπικός βοεβόδας,όχι σουλτάνος, και μάλιστα στο Αργος υπήρχε τζαμί προς τιμή του.Το άγαλμα του Τενεάτη Κούρου βρέθηκε το 1895 και όχι το 1846 γιατί ο Αντρέας Περαχωρίτης που το βρήκε δεν είχε γεννηθεί τότε!

Αθλητισμός

Το έμβλημα του Α.Π.Σ. Τενεάτης Αθικίων

Στα Αθίκια εδρεύει ο αθλητικός και ποδοσφαιρικός σύλλογος «Τενεάτης Αθικίων», με έτος ίδρυσης το 1930. Έμβλημα του συλλόγου είναι η κεφαλή του Κούρου της Τενέας και χρώματά του το μπλε και το λευκό. Ανήκει στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Κορινθίας και αγωνίζεται στα πρωταθλήματά της.[1] Έδρα του αποτελεί το δημοτικό γήπεδο των Αθικίων.[2]

Μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου είναι η συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας ως τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία τις περιόδους 1980-81 και 1981-82 και η συμμετοχή του στο Εθνικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ως τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγορία (μετέπειτα Δ΄ Εθνική) τις περιόδους 1982-83 και 1983-84. Έχει κατακτήσει 1 πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Κορινθίας (1980) και τις χρονιές 1984 και 1997 υπήρξε φιναλίστ του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κορινθίας με αντιπάλους τους Ολυμπιακό Λουτρακίου και Πέλοπα Κιάτου αντίστοιχα.