Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{χωρίς παραπομπές}}
{{χωρίς παραπομπές}}

{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{Πρότυπο:Αναρχισμός}}

Ο '''Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν''' (''Ricardo Flores Magón'') (1847-1922)[[Ισπανική γλώσσα|ισπανική]] <small> προφορά [[ΔΦΑ]]</small>: [riˈkarðo ˈfloɾes maˈɣon] μια σπουδαία προσωπικότητα για το [[Μεξικό]], οπαδός του [[Αναρχισμός|αναρχισμού]] και δημοσιογράφος , γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου [[1847]], στο Σαν Αντόνιο, της επαρχίας Οαχάκα και πέθανε στις φυλακές Leavenworth Penitentiary του [[Κάνσας]] στις [[ΗΠΑ]] στις 21 Νοεμβρίου του [[1922]].
Ο '''Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν''' (''Ricardo Flores Magón'') (1847-1922)[[Ισπανική γλώσσα|ισπανική]] <small> προφορά [[ΔΦΑ]]</small>: [riˈkarðo ˈfloɾes maˈɣon] μια σπουδαία προσωπικότητα για το [[Μεξικό]], οπαδός του [[Αναρχισμός|αναρχισμού]] και δημοσιογράφος , γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου [[1847]], στο Σαν Αντόνιο, της επαρχίας Οαχάκα και πέθανε στις φυλακές Leavenworth Penitentiary του [[Κάνσας]] στις [[ΗΠΑ]] στις 21 Νοεμβρίου του [[1922]].



Έκδοση από την 14:32, 18 Μαΐου 2021

Ρικάρδο Φλόρες Μαγκόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Σεπτεμβρίου 1873[1]
Eloxochitlán de Flores Magón
Θάνατος21  Νοεμβρίου 1922[2]
United States Penitentiary, Leavenworth
Χώρα πολιτογράφησηςΜεξικό
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΙσπανικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
Ισπανικά[3]
Σπουδέςνομική σχολή επίτιμος του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
συγγραφέας
συνδικαλιστής
αναρχικός
στρατιωτικός[4]
πολιτικός[5]
φιλόσοφος[6]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαMexicano Liberal Party
Πολιτική ιδεολογίααναρχισμός και Magonism
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςEspionage Act of 1917
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaría Talavera Broussé
ΓονείςTeodoro Flores
ΑδέλφιαJesús Flores Magón
Enrique Flores Magón
Commons page Σχετικά πολυμέσα


Ο Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν (Ricardo Flores Magón) (1847-1922)ισπανική προφορά ΔΦΑ: [riˈkarðo ˈfloɾes maˈɣon] μια σπουδαία προσωπικότητα για το Μεξικό, οπαδός του αναρχισμού και δημοσιογράφος , γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1847, στο Σαν Αντόνιο, της επαρχίας Οαχάκα και πέθανε στις φυλακές Leavenworth Penitentiary του Κάνσας στις ΗΠΑ στις 21 Νοεμβρίου του 1922.

Ο Φλόρες Μαγόν ερεύνησε τα γραπτά και τις ιδέες πολλών αναρχικών, εξέτασε τις εργασίες των πρώτων αναρχικών Μιχαήλ Μπακούνιν και Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν αλλά επηρεάστηκε επίσης και από τους συγχρόνούς του αναρχικούς: Élisée Reclus, Charles Malato, Ερρίκο Μαλατέστα, Anselmo Lorenzo, Έμμα Γκόλντμαν, Fernando Tarrida del Mármol και Μαξ Στίρνερ. Ωστόσο, ήταν περισσότερο επηρεασμένος από τον Πιοτρ Κροπότκιν. Είχε μελετήσει επίσης τις θεωρίες του Καρλ Μαρξ.

Ήταν ένας από τους κύριους υποκινητές της μεξικάνικης επανάστασης μίας εκ των πολλών της Νότιας Αμερικής εκείνη την περίοδο, και ιδρυτής του κόμματος PLM (“Partido Liberal Mexicano”), κίνηση που αποσκοπούσε την συσπείρωση του μεξικάνικου λαού απέναντι στην δικτατορία του Πορφίριου Ντίας, (1877-1911). Ο Μαγόν ήταν οργανωμένος στην “IWW” (Industrial Workers of the World – ιδρύθηκε το 1905), μια διεθνή οργάνωση, η οποία ως στόχο είχε την ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, στα πλαίσια της επαναστατικής προσπάθειας να ανατραπούν οι τότε συσχετισμοί που τοποθετούσαν την εργατική τάξη σε χείριστη θέση αλλά και, όσον αφορά το Μεξικό, την ανατροπή του (πρώτης μορφής)-καπιταλιστικού, φεουδαρχικού συστήματος. Ο Μαγόν ιδρύοντας την εφημερίδα “Regeneraciόn”, κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην εργατική τάξη και να ξεσηκώσει τον λαό ενάντια στην δικτατορία του Πορφίριο Ντίαζ (Porfirio Diaz).

Το βιβλίο του Κροπότκιν Η Κατάκτηση του Ψωμιού, το οποίο θεωρείτο ένα είδος Βίβλου των αναρχικών χρησίμευσε ως βάση για τις βραχύβιες επαναστατικές κοινότητες που δημιούργησε το PLM στην Μπαχία, Καλιφόρνια, και Μεξικό κατά την διάρκεια της επανάστασης των “Magonista” του 1911 με ηγετική μορφή τον Εμιλιάνο Ζαπάτα (Emiliano Zapata). Μάλιστα το σύνθημα του Φλόρες Μαγόν Γη και Ελευθερία» υιοθετήθηκε από τον Εμιλιάνο Ζαπάτα και αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της επανάστασης. Αποτέλεσμα της επανάστασης αυτής ήταν και η οριστική απομάκρυνση του δικτάτορα Πορφίριο Ντίας από την εξουσία και το Μεξικό. Ωστόσο, ο Φλόρες Μαγόν που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήδη από 1904, περνώντας μισή εκ της περιόδου αυτής σε φυλακές, μετακινούμενος από πόλη σε πόλη, δεν επιδίωξε να διεκδικήσει κάποιο αξίωμα στο Μεξικό. Στην τελευταία του σύλληψη, το 1918 κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση πολεμικής προσπάθειας, μια παραβίαση του νόμου κατασκοπείας του 1917, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Αυτή η καταδίκη συνδέονταν άμεσα με την άνοδο του μπολσεβικισμού στην Ρωσία, η οποία δημιούργησε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έναν «πυρετό» φόβου για τους αναρχικούς και τους μπολσεβίκους με αποτέλεσμα την μανιώδη καταστολή στους αποστάτες πολέμου και τους αριστερούς (οι γνωστές “επιδρομές” Palmer Raids του κυβερνήτη Thomas Woodrow Wilson).

Η αιτία θανάτου του Φλόρες Μαγόν είναι αμφιλεγόμενη και έχει αποτελέσει το αντικείμενο διαμάχης. Κάποιοι υποπτεύονται ότι δολοφονήθηκε σκόπιμα από φρουρούς των φυλακών. Άλλοι υποστηρίζουν πως πέθανε εξαιτίας της εξασθένισης της υγείας του από την μακροπρόθεσμη παραμονή του στις φυλακές, πιθανότατα επιδεινωμένη από ιατρική παραμέληση των υπαλλήλων και των αρχών του σωφρονιστηρίου Leavenworth.(γεγονός που αναφέρεται σε αρκετά γράμματα του σε φίλους). Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως ο θάνατος του οφείλονταν σε φυσικά αίτια. Η σορός του επαναπατρίστηκε το 1945 και τώρα βρίσκεται στην Rotonda de los Hombres Illustres στην Πόλη του Μεξικού.

Η δράση του Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο των Μεξικάνων όσο και Αμερικάνων αναρχικών. Στο Μεξικό τα αδέρφια Φλόρες Μαγόν θεωρούνται πολιτικά είδωλα εφάμιλλα με τον Εμιλιάνο Ζαπάτα και πολυάριθμοι δρόμοι, πόλεις και γειτονιές φέρουν το όνομά τους. Μάλιστα στην δεκαετία του 1980, διαμορφώθηκε στην Οαχάκα (τόπο γέννησης του Μαγόν) η οργάνωση δημοφιλές «γηγενές συμβούλιο της Οαχάκα-Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν» (Consejo Indvega Popular de Oaxaca-Ricardo Flores Magon, ή CIPO-RFM) η οποία δηλώνει ότι ως στόχους(μεταξύ άλλων) έχει την “προαγωγή και υπεράσπιση των ανθρωπίνων, εδαφικών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων ως κοινότητες και ως άτομα” και οι οποίοι στόχοι πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσω της μη βίαιης, σε κοινοτικό επίπεδο δράσης.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ricardo Flores Magón της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: «BnF catalogue général» (Γαλλικά) Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Παρίσι. Ανακτήθηκε στις 29  Αυγούστου 2016.
  2. «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 27  Φεβρουαρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb12109177n. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  4. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  5. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  6. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.