ABC νησιά (Καραϊβική): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ο KCharitakis μετακίνησε τη σελίδα Gadget talk:ABC νησιά (Καραϊβική) στη ABC νησιά (Καραϊβική) πάνω από την ανακατεύθυνση: επαναφορά
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
}}
}}


Το σύμπλεγμα των νησιών '''ABC''' ([[Ολλανδική γλώσσα|Ολλανδικά]]: ''ABC-eilanden'') αποτελείται από τα νησιά [[Αρούμπα]], [[Κουρασάο]] και [[Μποναίρ]]. Τα τρία αυτά νησιά είναι τα δυτικότερα νησιά των [[Υπήνεμες Αντίλλες|Υπήνεμων Αντιλλών]] της [[Καραϊβική]]ς και βρίσκονται βόρεια της [[Βενεζουέλα]]ς. Από δυτικά προς τα ανατολικά αυτά είναι κατά σειρά: Αρούμπα, Κουρασάο και Μποναίρ.Και τα τρία νησιά είναι μέρος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, παρόλο που βρίσκονται εδαφικά εκτός της [[ΕΕ|Ευρωπαϊκής Ένωσης]]. Η Αρούμπα και το Κουρασάο είναι αυτόνομες, αυτοδιοικούμενες συστατικές χώρες του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, ενώ το Μποναίρ είναι ειδικός δήμος της [[Ολλανδία]]ς.

Το σύμπλεγμα των νησιών '''ABC''' ([[Ολλανδική γλώσσα|Ολλανδικά]]: ''ABC-eilanden'') αποτελείται από τα νησιά [[Αρούμπα]], [[Κουρασάο]] και [[Μποναίρ]]. Τα τρία αυτά νησιά είναι τα δυτικότερα νησιά των [[Υπήνεμες Αντίλλες|Υπήνεμων Αντιλλών]] της [[Καραϊβική]]ς και βρίσκονται βόρεια της [[Βενεζουέλα]]ς. Από δυτικά προς τα ανατολικά αυτά είναι, κατά σειρά: Αρούμπα, Κουρασάο και Μποναίρ.
Και τα τρία νησιά είναι μέρος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, παρόλο που είναι εκτός της [[ΕΕ|Ευρωπαϊκής Ένωσης]]. Η Αρούμπα και το Κουρασάο είναι αυτόνομες, αυτοδιοικούμενες συστατικές χώρες του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, ενώ το Μποναίρ είναι ειδικός δήμος της [[Ολλανδία]]ς.




{{Ολλανδίας γεωγραφία-επέκταση}}
{{Ολλανδίας γεωγραφία-επέκταση}}

Έκδοση από την 13:21, 7 Μαΐου 2021

Συντεταγμένες: 12°10′N 69°00′W / 12.167°N 69.000°W / 12.167; -69.000

ABC νησιά
ABC-eilanden
Τα νησιά ABC, (από αριστερά προς τα δεξιά) η Αρούμπα, το Κουρασάο και η Μποναίρ.
Γεωγραφία
ΤοποθεσίαΚαραϊβική
ΑρχιπέλαγοςΜικρές Αντίλλες
Υπήνεμες Αντίλλες
Αριθμός νήσων3
Κύρια νησιάΑρούμπα, Κουρασάο, Μποναίρ
Έκταση931 km²
Χώρα
Δημογραφικά
Πληθυσμός260.205 (απογραφής 2012)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το σύμπλεγμα των νησιών ABC (Ολλανδικά: ABC-eilanden) αποτελείται από τα νησιά Αρούμπα, Κουρασάο και Μποναίρ. Τα τρία αυτά νησιά είναι τα δυτικότερα νησιά των Υπήνεμων Αντιλλών της Καραϊβικής και βρίσκονται βόρεια της Βενεζουέλας. Από δυτικά προς τα ανατολικά αυτά είναι κατά σειρά: Αρούμπα, Κουρασάο και Μποναίρ.Και τα τρία νησιά είναι μέρος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, παρόλο που βρίσκονται εδαφικά εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αρούμπα και το Κουρασάο είναι αυτόνομες, αυτοδιοικούμενες συστατικές χώρες του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, ενώ το Μποναίρ είναι ειδικός δήμος της Ολλανδίας.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα ABC islands (Lesser Antilles) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).