The Town: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 107: Γραμμή 107:
[[Κατηγορία:Αμερικανικές αστυνομικές θρίλερ ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές αστυνομικές θρίλερ ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες γυρισμένες στη Μασαχουσέτη]]
[[Κατηγορία:Ταινίες γυρισμένες στη Μασαχουσέτη]]
[[Κατηγορία:Ταινίες βασισμένες σε αμερικανικά μυθιστορήματα]]

Έκδοση από την 10:45, 5 Μαΐου 2021

The Town
ΣκηνοθεσίαΜπεν Άφλεκ
ΠαραγωγήWarner Bros.
ΣενάριοΤσακ Χόγκαν
(βιβλίο)
Μπεν Άφλεκ,
Πίτερ Κρεγκ &
Άρον Στόκαρντ
(σενάριο)
Βασισμένο σεPrince of Thieves
ΠρωταγωνιστέςΜπεν Άφλεκ
Τζον Χαμ
Τζέρεμι Ρένερ
Ρεμπέκα Χολ
Μπλέικ Λάιβλι
Πιτ Ποστλθγουέιτ
Κρις Κούπερ
ΜουσικήΧάρι Γκρέγκσον-Γουίλίαμς
Ντέιβιντ Μπάκλεϊ
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Έλσγουιτ
ΜοντάζDylan Tichenor
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros., Legendary Entertainment, GK Films και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήInterCom[1] και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 7 Σεπτεμβρίου 2010
Country flag 21 Οκτωβρίου 2010
Διάρκεια125 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

The Town είναι αμερικανική δραματική αστυνομική περιπέτεια παραγωγής 2010. Ο Μπεν Άφλεκ πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας μαζί με τους Πίτερ Κρεγκ και Άρον Στόκαρντ. Το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο "Prince of Thieves" του Τσακ Χόγκαν. Επίσης συμμετέχουν οι Τζον Χαμ, Τζέρεμι Ρένερ, Ρεμπέκα Χολ, Μπλέικ Λάιβλι, Πιτ Ποστλθγουέιτ και Κρις Κούπερ.

Στην Αμερική η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 με θερμά σχόλια από τους κριτικούς, καλές εισπράξεις στα ταμεία και έλαβε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Πλοκή

Τέσσερις φίλοι, οι Νταγκ, Τζέιμς, Άλμπερτ και Ντέσμοντ από τους επικίνδυνους δρόμους της Τσαρλστάουν, μιας πόλης στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, ληστεύουν μια τράπεζα και παίρνουν όμηρο τη διευθύντρια της τράπεζας Κλερ Κίσι. Αργότερα θα την ελευθερώσουν και ο Νταγκ θα την ακολουθήσει αναπτύσσοντας μαζί της ερωτική σχέση.

Ο πράκτορας του FBI Άνταμ Φρόλι, παρακολουθεί την τετραμελή ομάδα και μαθαίνει ότι δουλεύουν για τον Φέργκι Κολμ, έναν ανθοπώλη. Ο Νταγκ είναι διστακτικός στο να αναλάβει την επόμενη αποστολή και οι φόβοι του επιβεβαιώνονται κατά τη διάρκεια της ληστείας μιας χρηματαποστολής όπου πέφτουν πυροβολισμοί. Η αστυνομία φτάνει σύντομα, ένα κυνηγητό αρχίζει αλλά οι τέσσερείς τους μετά βίας θα καταφέρουν να ξεφύγουν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νταγκ στον πατέρα του στη φυλακή, ο Νταγκ του αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την πόλη. Ο Τζέιμς προτείνει στο Νταγκ μια νέα δουλειά αλλά την απορρίπτει. Λέει στο Φέργκι ότι δεν θέλει να αναλάβει άλλη αποστολή αλλά ο Φέργκι αποκαλύπτει ότι η μητέρα του δεν έφυγε ποτέ από την πόλη, όπως γνώριζε μέχρι τότε ο Νταγκ, αλλά αυτοκτόνησε και τον απειλεί ότι θα σκοτώσει την Κλερ. Ο Νταγκ δέχεται. Μαζί με τον Τζέιμς πηγαίνουν στο Πάρκο Φενγουέι ντυμένοι σαν αστυνομικοί, κλέβουν τα λεφτά και ετοιμάζονται να φύγουν με ένα ασθενοφόρο. Εν τω μεταξύ, το FBI έχει περικυκλώσει το κτήριο. Ο Τζέιμς παρατηρεί μια ομάδα SWAT και αρχίζει να πυροβολεί. Στις σφαίρες που ανταλλάσσονται ο Ντέσμοντ σκοτώνεται. Ο Άλμπερτ δημιουργεί αντιπερισπασμό και σκοτώνεται και αυτός ενώ οι Νταγκ και Τζέιμς φοράνε τις στολές των αστυνομικών και φεύγουν. Ο Φρόλι αντιλαμβάνεται το κόλπο τους και βρίσκει τον Τζέιμς και προσπαθεί να τον συλλάβει. Ο Τζέιμς πυροβολεί το Φρόλι, προσπαθεί να αποδράσει αλλά είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, αφήνει την αστυνομία να τον πυροβολήσουν, σκοτώνοντάς τον.

Ο Νταγκ καταφέρνει να ξεφύγει και πηγαίνει πίσω και σκοτώνει τον Φέργκι. Τηλεφωνεί στην Κλερ και της ζητά να φύγει μαζί του αλλά βλέπει από το απέναντι κτίριο ότι το σπίτι της Κλερ είναι γεμάτο με πράκτορες του FBI. Η Κλερ στην αρχή του λέει να έρθει να την πάρει αλλά αργότερα θα του δώσει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα ότι το FBI είναι εκεί. Ο Νταγκ φεύγει από τη Βοστόνη. Αργότερα η Κλερ θα βρει μια τσάντα θαμμένη στο κήπο. Η τσάντα περιέχει χρήματα, ένα μανταρίνι και ένα σημείωμα που λέει "Θα σε δω ξανά, σε αυτήν την πλευρά ή στην άλλη". Η Κλερ χρησιμοποιεί τα χρήματα για να φτιάξει ένα παγοδρόμιο στην μνήμη της μητέρας του Νταγκ. Η ταινία τελειώνει με τον Νταγκ να κοιτάει τον ορίζοντα από το ξύλινο σπίτι του στην Φλόριντα.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Παραγωγή

Το συνολικό υλικό που γυρίστηκε άγγιζε τις 4 ώρες. Έτσι η Warner φοβούμενη ότι η ταινία δεν θα αρέσει στο κοινό, ζήτησε να μειωθεί η διάρεκια σε 2 ώρες και 50 λεπτά. Αφού παρακολούθησαν την κομμένη βερσιόν, το στούντιο και οι παραγωγοί τη λάτρεψαν αλλά επέμεναν ότι ακόμα η διάρκειά της ήταν μεγάλη. Έτσι ο Μπεν Άφλεκ με τον παραγωγό Μπασίλ Ιβάνικ αναγκάστηκαν να κόψουν αρκετό υλικό ακόμα με προσωπικά αγαπημένες τους σκηνές. Έτσι έφεραν τη διάρκεια στις 2 ώρες και 8 λεπτά, κάνοντας μικρότερες τις σκηνές δράσης και κόβοντας διαλόγους και ανάπτυξη των χαρακτήρων. Ο Άφλεκ αν και ευχαριστημένος με τη βερσιόν που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους, δήλωσε ότι ολόκληρη η ταινία θα κυκλοφορήσει σε DVD και ότι αυτή η εκδοχή θα είναι πιο πιστή στο βιβλίο, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία[2].

Η Warner αρχικά ήθελε το φινάλε του βιβλίου, το οποίο ήταν πιο σκοτεινό από αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία. Στο βιβλίο ο Νταγκ, τραυματίζεται θανάσιμα κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών με τον Φέργκι και καταλήγει να πεθαίνει στα χέρια της Κλερ, στο διαμέρισμά της. Το φινάλε αυτό γυρίστηκε αλλά στις δοκιμαστικές προβολές το κοινό προτίμησε το φινάλε με τον Νταγκ να ζει[2].

Box Office

  • Προϋπολογισμός: 37.000.000 δολάρια
  • Θέση ανοίγματος: 1η
  • Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 23.800.000 δολάρια
  • Εισπράξεις στην Αμερική: 92.100.000 δολάρια
  • Εισπράξεις στην Ελλάδα: 88.444 εισιτήρια[3]
  • Παγκόσμιες εισπράξεις: 154.000.000 δολάρια [4]

Κριτική

Το The Town προβλήθηκε φέτος εκτός διαγωνισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το The Town έχει 95% θετικές κριτικές στο Rotten Tomatoes[5]. Το περιοδικό Rolling Stone το χαρακτήρισε «καθηλωτικό δράμα μεταμορφωμένο σε μια συναρπαστική αστυνομική περιπέτεια», δίνοντας έμφαση στις συγκλονιστικές καταδιώξεις και τη ρεαλιστική ατμόσφαιρα στη Βοστώνη[6], ενώ το περιοδικό Time έγραψε «το The Town είναι ένα κλασικό θρίλερ που καταφέρνει να είναι φρέσκο»[7]. Όλες οι κριτικές πλέκουν το εγκώμιο του Μπεν Άφλεκ ως σκηνοθέτη, με αποκορύφωμα το Newsweek που έγραψε ότι «ο Μπεν Άφλεκ είναι ο νέος Κλιντ Ίστγουντ»[8].

Βραβεία & Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου Τζέρεμι Ρένερ υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες Β' Ανδρικού Ρόλου Τζέρεμι Ρένερ υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Τζέρεμι Ρένερ υποψηφιότητα

Παραπομπές

  1. nmhh.hu/dokumentum/158992/2010_filmbemutatok_osszes.xlsx.
  2. 2,0 2,1 «The Town στο Internet Movie Database». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  3. «BOX OFFICE "Τhe Town"». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  4. «The Town στο Box Office Mojo». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  5. «The Town στο Rotten Tomatoes». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  6. «The Town στο Rolling Stone». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  7. «The Town στο Time». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 
  8. «The Town στο Newsweek». Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι