Ιβάνε Τζαβαχισβίλι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: επεξεργασία κώδικα 2017
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
{{Πληροφορίες προσώπου
{{Πληροφορίες προσώπου
}}
}}
Ο '''Ιβάνε Τζαβακισβίλι''' ({{Lang-ka|ივანე ჯავახიშვილი}}, 11 Απριλίου 1876 - 18 Νοεμβρίου 1940) ήταν [[Γεωργία|Γεωργιανός]] ιστορικός και γλωσσολόγος του οποίου τα ογκώδη έργα επηρέασαν σημαντικά τους σύγχρονους μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της Γεωργίας. Ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές του [[Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας|πανεπιστημίου]] της Τιφλίδας (1918) και ο πρύτανης του από το 1919 έως το 1926.
Ο '''Ιβάνε Τζαβαχισβίλι''' ({{Lang-ka|ივანე ჯავახიშვილი}}, 11 Απριλίου 1876 - 18 Νοεμβρίου 1940) ήταν [[Γεωργία|Γεωργιανός]] ιστορικός και γλωσσολόγος του οποίου τα ογκώδη έργα επηρέασαν σημαντικά τους σύγχρονους μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της Γεωργίας. Ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές του [[Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας|πανεπιστημίου]] της Τιφλίδας (1918) και ο πρύτανης του από το 1919 έως το 1926.


== Βιογραφία ==
== Βιογραφία ==
Ο Ιβάνε Τζαβακισβίλι γεννήθηκε στην [[Τιφλίδα]] της Γεωργίας (τότε μέρος της [[Ρωσική Αυτοκρατορία|Αυτοκρατορικής Ρωσίας]]) από την αριστοκρατική οικογένεια του πρίγκιπα Αλεξάντερ Τζαβακισβίλι, ο οποίος υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο της Τιφλίδας. Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Ανατολικών Σπουδών του [[Κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης|Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης]] το 1899, έγινε ''ιδιωτικός δάσκαλος της έδρας'' της [[Αρμενική γλώσσα|Αρμενικής]] και Γεωργιανής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο απ' όπου είχε αποφοιτήσει. Από το 1901 έως το 1902, ήταν επισκέπτης μελετητής στο [[Πανεπιστήμιο Χούμπολτ|Πανεπιστήμιο του Βερολίνου]]. Το 1902, συνόδευσε τον μέντορά του, τον Ακαδημαϊκό Νικόλαο Μαρ, στο [[Όρος Σινάι|Όρος Σινά,]] όπου μελέτησαν μεσαιωνικά γεωργιανά χειρόγραφα. Μετά τους πρώτους τόμους του μνημειακού, αλλά όχι ημιτελούς, ''kartveli eris istoria'' (''Η Ιστορία του Γεωργιανού Έθνους'') του Τζαβακισβίλι, που εμφανίστηκε μεταξύ του 1908 και του 1914, ο νεαρός μελετητής γρήγορα καθιερώθηκε ως η κυρίαρχη αρχή της [[Καυκασία|ιστορίας της Γεωργίας και του Καυκάσου]], του γεωργιανού δικαίου, της παλαιογραφίας, της διπλωματίας, της μουσικής, της δραματικής τέχνης, και άλλων θεμάτων, δημιουργώντας μελέτες ορόσημο σε αυτούς τους τομείς.
Ο Ιβάνε Τζαβαχισβίλι γεννήθηκε στην [[Τιφλίδα]] της Γεωργίας (τότε μέρος της [[Ρωσική Αυτοκρατορία|Αυτοκρατορικής Ρωσίας]]) από την αριστοκρατική οικογένεια του πρίγκιπα Αλεξάντερ Τζαβαχισβίλι, ο οποίος υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο της Τιφλίδας. Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Ανατολικών Σπουδών του [[Κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης|Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης]] το 1899, έγινε ''ιδιωτικός δάσκαλος της έδρας'' της [[Αρμενική γλώσσα|Αρμενικής]] και Γεωργιανής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο απ' όπου είχε αποφοιτήσει. Από το 1901 έως το 1902, ήταν επισκέπτης μελετητής στο [[Πανεπιστήμιο Χούμπολτ|Πανεπιστήμιο του Βερολίνου]]. Το 1902, συνόδευσε τον μέντορά του, τον Ακαδημαϊκό Νικόλαο Μαρ, στο [[Όρος Σινάι|Όρος Σινά,]] όπου μελέτησαν μεσαιωνικά γεωργιανά χειρόγραφα. Μετά τους πρώτους τόμους του μνημειακού, αλλά όχι ημιτελούς, ''kartveli eris istoria'' (''Η Ιστορία του Γεωργιανού Έθνους'') του Τζαβαχισβίλι, που εμφανίστηκε μεταξύ του 1908 και του 1914, ο νεαρός μελετητής γρήγορα καθιερώθηκε ως η κυρίαρχη αρχή της [[Καυκασία|ιστορίας της Γεωργίας και του Καυκάσου]], του γεωργιανού δικαίου, της παλαιογραφίας, της διπλωματίας, της μουσικής, της δραματικής τέχνης, και άλλων θεμάτων, δημιουργώντας μελέτες ορόσημο σε αυτούς τους τομείς.


Στις αρχές του 1918, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του πρώτου τακτικού πανεπιστημίου της Γεωργίας στην Τιφλίδα, πραγματοποιώντας έτσι ένα μακροχρόνιο όνειρο, που λατρεύονταν από γενιές Γεωργιανών διανοουμένων αλλά απογοητεύονταν συνεχώς από τις αυτοκρατορικές ρωσικές αρχές. <ref>[[David Marshall Lang|Lang, David Marshall]] (1962), ''A Modern History of Georgia'', p. 211. London: Weidenfeld and Nicolson.</ref> Το Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας (σημερινό [[Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας|Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας Ι. Τζαβακισβίλι]], TSU, το οποίο φέρει τώρα το όνομά του), στο οποίο ο Τζαβακισβίλι έγινε καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Γεωργίας, κατέλαβε γρήγορα κυρίαρχη θέση στην εκπαιδευτική ζωή της Γεωργίας. Το 1919, ο Τζαβακισβίλι διαδέχθηκε τον διάσημο χημικό Πετρ Μελικισβίλι ως τον δεύτερο πρύτανη του πανεπιστημίου. Υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο του 1926, όταν, μετά τις αντισοβιετικές εξεγέρσεις του Αυγούστου του 1924, άρχισε να συρρικνώνεται η [[Μαρξισμός|ανοχή των μη μαρξιστικών διανοουμένων.]] Αν και του επιτράπηκε να δημοσιεύσει και να διδάξει, αυτή η έκλειψη πιθανότατα έσωσε τη ζωή του, αφού ο διάδοχός του στο πανεπιστήμιο, ήταν μεταξύ των θυμάτων της [[Σταλινισμός|Σταλινικής]] [[Μεγάλη Εκκαθάριση|Μεγάλης Εκκαθάρισης]] του 1936–7. <ref>Lang (1962), p. 245.</ref> Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το TSU το 1938, αλλά σύντομα διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας στο Κρατικό Μουσείο της Γεωργίας, στο οποίο ήταν επικεφαλής μέχρι το θάνατό του στην Τιφλίδα το 1940. Ενταφιάστηκε στην αυλή του TSU.
Στις αρχές του 1918, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του πρώτου τακτικού πανεπιστημίου της Γεωργίας στην Τιφλίδα, πραγματοποιώντας έτσι ένα μακροχρόνιο όνειρο, που λατρεύονταν από γενιές Γεωργιανών διανοουμένων αλλά απογοητεύονταν συνεχώς από τις αυτοκρατορικές ρωσικές αρχές. <ref>[[David Marshall Lang|Lang, David Marshall]] (1962), ''A Modern History of Georgia'', p. 211. London: Weidenfeld and Nicolson.</ref> Το Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας (σημερινό [[Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας|Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας Ι. Τζαβαχισβίλι]], TSU, το οποίο φέρει τώρα το όνομά του), στο οποίο ο Τζαβαχισβίλι έγινε καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Γεωργίας, κατέλαβε γρήγορα κυρίαρχη θέση στην εκπαιδευτική ζωή της Γεωργίας. Το 1919, ο Τζαβαχισβίλι διαδέχθηκε τον διάσημο χημικό Πετρ Μελικισβίλι ως τον δεύτερο πρύτανη του πανεπιστημίου. Υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο του 1926, όταν, μετά τις αντισοβιετικές εξεγέρσεις του Αυγούστου του 1924, άρχισε να συρρικνώνεται η [[Μαρξισμός|ανοχή των μη μαρξιστικών διανοουμένων.]] Αν και του επιτράπηκε να δημοσιεύσει και να διδάξει, αυτή η έκλειψη πιθανότατα έσωσε τη ζωή του, αφού ο διάδοχός του στο πανεπιστήμιο, ήταν μεταξύ των θυμάτων της [[Σταλινισμός|Σταλινικής]] [[Μεγάλη Εκκαθάριση|Μεγάλης Εκκαθάρισης]] του 1936–7. <ref>Lang (1962), p. 245.</ref> Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το TSU το 1938, αλλά σύντομα διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας στο Κρατικό Μουσείο της Γεωργίας, στο οποίο ήταν επικεφαλής μέχρι το θάνατό του στην Τιφλίδα το 1940. Ενταφιάστηκε στην αυλή του TSU.


== Κληρονομιά και έργα ==
== Κληρονομιά και έργα ==
<gallery mode="packed">
<gallery mode="packed">
Αρχείο:Ivane Javakhishvili 1976 USSR stamp.jpg|Ο Τζαβακισβίλι σε ένα σοβιετικό γραμματόσημο του 1976
Αρχείο:Ivane Javakhishvili 1976 USSR stamp.jpg|Ο Τζαβαχισβίλι σε ένα σοβιετικό γραμματόσημο του 1976
Αρχείο:Ivane Javakhishvili 2016 stampsheet of Georgia.jpg|ο Τζαβακισβίλι σε ένα γραμματόσημο της Γεωργίας το 2016. Καλλιτέχνης; Γ. Kartvelishvili
Αρχείο:Ivane Javakhishvili 2016 stampsheet of Georgia.jpg|ο Τζαβαχισβίλι σε ένα γραμματόσημο της Γεωργίας το 2016. Καλλιτέχνης; Γ. Kartvelishvili
Αρχείο:Ge-money-lari-5.jpg|Ο Τζαβακισβίλι σε τραπεζογραμμάτιο 5 γιάρι της Γεωργίας
Αρχείο:Ge-money-lari-5.jpg|Ο Τζαβαχισβίλι σε τραπεζογραμμάτιο 5 γιάρι της Γεωργίας
</gallery>Ο Τζαβακισβίλι συνέγραψε περισσότερα από 170 έργα, που ασχολούνται με διάφορες πτυχές της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Γεωργίας. Από τη δημοσίευση της πρώτης έκδοσής του το 1908, το κύριο έργο του, ''Η Ιστορία του Γεωργιανού Έθνους'' (πλήρως δημοσιευμένο μεταξύ 1908 και 1949), παραμένει μια από τις πιο ολοκληρωμένες και εύγλωττες μελέτες της προ-μοντέρνας γεωργιανής ιστορίας. Δυστυχώς, δεν έχει μεταφραστεί σε καμία άλλη γλώσσα. Αρκετά από τα πιο σημαντικά άρθρα και βιβλία του Τζαβακισβίλι, συμπεριλαμβανομένης της ''Ιστορίας του Γεωργιανού Έθνους'', έχουν ανατυπωθεί στα συλλεκτικά έργα του δώδεκα τόμων από το 1977 και το 1998. <ref>Rapp, Stephen H. (2003), ''Studies in Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts'', p. 15. Peeters Bvba {{ISBN|90-429-1318-5}}.</ref>
</gallery>Ο Τζαβαχισβίλι συνέγραψε περισσότερα από 170 έργα, που ασχολούνται με διάφορες πτυχές της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Γεωργίας. Από τη δημοσίευση της πρώτης έκδοσής του το 1908, το κύριο έργο του, ''Η Ιστορία του Γεωργιανού Έθνους'' (πλήρως δημοσιευμένο μεταξύ 1908 και 1949), παραμένει μια από τις πιο ολοκληρωμένες και εύγλωττες μελέτες της προ-μοντέρνας γεωργιανής ιστορίας. Δυστυχώς, δεν έχει μεταφραστεί σε καμία άλλη γλώσσα. Αρκετά από τα πιο σημαντικά άρθρα και βιβλία του Τζαβαχισβίλι, συμπεριλαμβανομένης της ''Ιστορίας του Γεωργιανού Έθνους'', έχουν ανατυπωθεί στα συλλεκτικά έργα του δώδεκα τόμων από το 1977 και το 1998. <ref>Rapp, Stephen H. (2003), ''Studies in Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts'', p. 15. Peeters Bvba {{ISBN|90-429-1318-5}}.</ref>


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 16:35, 10 Απριλίου 2021


Ιβάνε Τζαβαχισβίλι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ივანე ალექსანდრეს ძე ჯავახიშვილი (Γεωργιανά)
Γέννηση11ιουλ. / 23  Απριλίου 1876γρηγ.
Τιφλίδα[1]
Θάνατος18  Νοεμβρίου 1940[2]
Τιφλίδα[1]
Τόπος ταφήςΤιφλίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Λαϊκή Δημοκρατία της Γεωργίας
Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Σπουδέςσχολή ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
διδάσκων πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΚρατικό Πανεπιστήμιο Αγίας Πετρούπολης
Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης
Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας
Μουσείο Simon Janashia στη Γεωργία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Βραβεύσειςβραβείο Στάλιν
τάγμα του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιβάνε Τζαβαχισβίλι (γεωργιανά: ივანე ჯავახიშვილი, 11 Απριλίου 1876 - 18 Νοεμβρίου 1940) ήταν Γεωργιανός ιστορικός και γλωσσολόγος του οποίου τα ογκώδη έργα επηρέασαν σημαντικά τους σύγχρονους μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της Γεωργίας. Ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές του πανεπιστημίου της Τιφλίδας (1918) και ο πρύτανης του από το 1919 έως το 1926.

Βιογραφία

Ο Ιβάνε Τζαβαχισβίλι γεννήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας (τότε μέρος της Αυτοκρατορικής Ρωσίας) από την αριστοκρατική οικογένεια του πρίγκιπα Αλεξάντερ Τζαβαχισβίλι, ο οποίος υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο της Τιφλίδας. Αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης το 1899, έγινε ιδιωτικός δάσκαλος της έδρας της Αρμενικής και Γεωργιανής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο απ' όπου είχε αποφοιτήσει. Από το 1901 έως το 1902, ήταν επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το 1902, συνόδευσε τον μέντορά του, τον Ακαδημαϊκό Νικόλαο Μαρ, στο Όρος Σινά, όπου μελέτησαν μεσαιωνικά γεωργιανά χειρόγραφα. Μετά τους πρώτους τόμους του μνημειακού, αλλά όχι ημιτελούς, kartveli eris istoria (Η Ιστορία του Γεωργιανού Έθνους) του Τζαβαχισβίλι, που εμφανίστηκε μεταξύ του 1908 και του 1914, ο νεαρός μελετητής γρήγορα καθιερώθηκε ως η κυρίαρχη αρχή της ιστορίας της Γεωργίας και του Καυκάσου, του γεωργιανού δικαίου, της παλαιογραφίας, της διπλωματίας, της μουσικής, της δραματικής τέχνης, και άλλων θεμάτων, δημιουργώντας μελέτες ορόσημο σε αυτούς τους τομείς.

Στις αρχές του 1918, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του πρώτου τακτικού πανεπιστημίου της Γεωργίας στην Τιφλίδα, πραγματοποιώντας έτσι ένα μακροχρόνιο όνειρο, που λατρεύονταν από γενιές Γεωργιανών διανοουμένων αλλά απογοητεύονταν συνεχώς από τις αυτοκρατορικές ρωσικές αρχές. [3] Το Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας (σημερινό Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας Ι. Τζαβαχισβίλι, TSU, το οποίο φέρει τώρα το όνομά του), στο οποίο ο Τζαβαχισβίλι έγινε καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Γεωργίας, κατέλαβε γρήγορα κυρίαρχη θέση στην εκπαιδευτική ζωή της Γεωργίας. Το 1919, ο Τζαβαχισβίλι διαδέχθηκε τον διάσημο χημικό Πετρ Μελικισβίλι ως τον δεύτερο πρύτανη του πανεπιστημίου. Υπηρέτησε μέχρι τον Ιούνιο του 1926, όταν, μετά τις αντισοβιετικές εξεγέρσεις του Αυγούστου του 1924, άρχισε να συρρικνώνεται η ανοχή των μη μαρξιστικών διανοουμένων. Αν και του επιτράπηκε να δημοσιεύσει και να διδάξει, αυτή η έκλειψη πιθανότατα έσωσε τη ζωή του, αφού ο διάδοχός του στο πανεπιστήμιο, ήταν μεταξύ των θυμάτων της Σταλινικής Μεγάλης Εκκαθάρισης του 1936–7. [4] Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το TSU το 1938, αλλά σύντομα διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Ιστορίας στο Κρατικό Μουσείο της Γεωργίας, στο οποίο ήταν επικεφαλής μέχρι το θάνατό του στην Τιφλίδα το 1940. Ενταφιάστηκε στην αυλή του TSU.

Κληρονομιά και έργα

Ο Τζαβαχισβίλι συνέγραψε περισσότερα από 170 έργα, που ασχολούνται με διάφορες πτυχές της πολιτικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Γεωργίας. Από τη δημοσίευση της πρώτης έκδοσής του το 1908, το κύριο έργο του, Η Ιστορία του Γεωργιανού Έθνους (πλήρως δημοσιευμένο μεταξύ 1908 και 1949), παραμένει μια από τις πιο ολοκληρωμένες και εύγλωττες μελέτες της προ-μοντέρνας γεωργιανής ιστορίας. Δυστυχώς, δεν έχει μεταφραστεί σε καμία άλλη γλώσσα. Αρκετά από τα πιο σημαντικά άρθρα και βιβλία του Τζαβαχισβίλι, συμπεριλαμβανομένης της Ιστορίας του Γεωργιανού Έθνους, έχουν ανατυπωθεί στα συλλεκτικά έργα του δώδεκα τόμων από το 1977 και το 1998. [5]

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 28  Σεπτεμβρίου 2015.
  2. «Большая советская энциклопедия» (Ρωσικά) Η Μεγάλη Ρωσική Εγκυκλοπαίδεια. Μόσχα. 1969. Ανακτήθηκε στις 27  Σεπτεμβρίου 2015.
  3. Lang, David Marshall (1962), A Modern History of Georgia, p. 211. London: Weidenfeld and Nicolson.
  4. Lang (1962), p. 245.
  5. Rapp, Stephen H. (2003), Studies in Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, p. 15. Peeters Bvba (ISBN 90-429-1318-5).