Η Ωραία και το Κτήνος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 66: Γραμμή 66:
[[Κατηγορία:Αγγλόφωνες ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αγγλόφωνες ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες με ηθοποιό που κέρδισε Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου]]
[[Κατηγορία:Ταινίες με ηθοποιό που κέρδισε Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου]]
[[Κατηγορία:Ταινίες Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής]]

Έκδοση από την 12:12, 28 Φεβρουαρίου 2021

Η Ωραία και το Κτήνος
ΣκηνοθεσίαΒινσέντε Μινέλι
ΠαραγωγήΤζον Χάουσμαν
ΣενάριοΤσαρλς Σνι
ΠρωταγωνιστέςΚερκ Ντάγκλας
Λάνα Τέρνερ
Μπάρι Σάλιβαν
Ντικ Πάουελ
Γουόλτερ Πίτζεον
ΜουσικήΝτέιβιντ Ράκσιν
ΦωτογραφίαΡόμπερτ Λ. Σέρτις
ΜοντάζΚόνραντ Α. Νέρβιγκ
ΣκηνογραφίαΣέντρικ Γκίμπονς
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag Δεκέμβριος/1952
Κυκλοφορία1952
Διάρκεια118 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά

Η Ωραία και το Κτήνος (Αγγλικός τίτλος The Bad and the Beautiful) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1952 σε σκηνοθεσία Βινσέντε Μινέλι και με πρωταγωνιστές τους Κερκ Ντάγκλας, Λάνα Τέρνερ, Μπάρι Σάλιβαν, Ντικ Πάουελ, Γκλόρια Γκράχαμ και Γουόλτερ Πίτζεον.

Η ταινία σε σενάριο του Τσαρλς Σνι, που πραγματεύεται τη ζωή ενός σκληροτράχηλου παραγωγού ταινιών και το παρασκήνιο που εκτυλίσσεται εκτός καμέρας στα χολιγουντιανά κυκλώματα, έλαβε έξι υποψηφιότητες για όσκαρ και απέσπασε πέντε (μεταξύ των οποίων και Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για τη Γκλόρια Γκράχαμ). Το 2002 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου.

Υπόθεση

Τρεις επιτυχημένοι επαγγελματίες του Χόλυγουντ, μια ηθοποιός η Τζόρτζια Λόρισον (Λάνα Τάρνερ), ένας βραβευμένος με όσκαρ σκηνοθέτης ο Φρεντ Άμιελ (Μπάρι Σάλιβαν) κι ένας επιτυχημένος σεναριογράφος ο Τζέιμς Λι Μπάρτλοου (Ντικ Πάουελ) καλούνται από τον διευθυντή ενός μεγάλου στούντιο της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ τον Χάρι Πέμπελ (Γουόλτερ Πίτζεον) προκειμένου να βοηθήσουν τον παραγωγό Τζόναθαν Σιλντς (Κερκ Ντάγκλας), τον άνθρωπο που τους ανέδειξε, να κάνει την παραγωγή μιας ταινίας. Ο καιροσκόπος Σιλντς είχε αποχωρήσει από τα κινηματογραφικά δρώμενα πριν μια διετία κι είχε βρεθεί χωρίς φίλους. Σε φλας-μπακ οι τρεις ήρωες θυμούνται πως γνώρισαν τον Τζόναθαν Σιλντς και τον τρόπο με τον οποίο εκείνος τους εκμεταλλεύτηκε.

Πληροφορίες

Ο χαρακτήρας του Τζόναθαν Σιλντς είναι βασισμένος σε εκείνον του παραγωγού του Όσα παίρνει ο άνεμος (Gone With the Wind) Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, καθώς και στους Όρσον Γουέλς και Βαλ Λιούτον[1] (γίνεται σαφής αναφορά στην ταινία του Λιούτον Το Φιλί της Μάγισσας (Cat People, 1942)[2]). Εικάζεται επίσης ότι ο χαρακτήρας της Τζόρτζια Λόρισον, είναι βασισμένος στην ηθοποιό Νταϊάνα Μπάριμορ, κόρη του ηθοποιού Τζον Μπάριμορ, καθώς και στην πρώην σύζυγο του Μινέλι Τζούντι Γκάρλαντ.

Διανομή ρόλων

Το ρόλο του Σιλντς ανέλαβε ο Κερκ Ντάγκλας ενώ πρωτύτερα τον είχε απορρίψει ο Κλαρκ Γκέιμπλ που ήταν η πρώτη επιλογή. Η Λάνα Τέρνερ υποδύεται τη Τζόρτζια Λόρισον, κόρη μεγάλου χολυγουντιανού αστέρα που ξεκίνησε την καριέρα της ως απλή κομπάρσος (και η ίδια η Τέρνερ έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως κομπάρσος στην ταινία του 1937 Ένα αστέρι γεννιέται (A Star Is Born) με τους Τζάνετ Γκέινορ και Φρέντρικ Μαρτς.

Υποδοχή

Η ταινία έχοντας προϋπολογισμό 1.5 εκατομμυρίου δολαρίων έκανε εισπράξεις 2.35 εκατομμυρίων και ήταν μια από τις εμπορικότερες για την περίοδο 1952 - 1953 στις Η.Π.Α.[3]

Βραβεία

Η ταινία προτάθηκε για 6 όσκαρ και κέρδισε 5, χάνοντας μόνο εκείνο του Ά Ανδρικού Ρόλου για το οποίο ήταν υποψήφιος ο Κερκ Ντάγκλας, που ηττήθηκε από τον Γκάρι Κούπερ[4]. Μέχρι και σήμερα κρατά το ρεκόρ της ταινίας με περισσότερες νίκες στα όσκαρ χωρίς να έχει προταθεί για εκείνο της καλύτερης ταινίας.

Βράβευση:

  • Σεναρίου – Τσαρλς Σνι
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Γκλόρια Γκράχαμ
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Σέντρικ Γκίμπονς, Έντουαρντ Καρφάνιο, Έντγουιν Γουίλις & Φ. Κίο Γκλίσον
  • Φωτογραφίας, Ασπρόμαυρη ταινία – Ρόμπερτ Σέρτις
  • Κοστουμιών – Χέλεν Ρόουζ

Υποψηφιότητα:

  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Κερκ Ντάγκλας

Ανάλυση

Η ταινία Η ωραία και το κτήνος του Βιντσέντε Μινέλι αποτελεί την επιτομή των όλων των ταινιών που γράφτηκαν αναφερόμενες στα χολυγουντιανά παρασκήνια κατά την χρυσή εποχή των δεκαετιών '30, '40 και '50. Ασκεί επίσης κριτική στο σύστημα των στούντιο που εκμεταλλευόταν τους ηθοποιούς αναγκάζοντας τους να υπογράφουν μακροχρόνια και ασύμφορα συμβόλαια. Παραδόξως η παραγωγή της ταινίας έγινε από το στούντιο Metro-Goldwyn-Mayer.

Παραπομπές

  1. Tim Dirks. «The Bad And The Beautiful (1952)». filmsite.org. 
  2. Glenn Erickson (28 Φεβρουαρίου 2002). «The Bad and the Beautiful». DVD Savant. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2009. 
  3. 'The Top Box Office Hits of 1953', Variety, January 13, 1954
  4. «NY Times: The Bad and the Beautiful». NY Times. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι