Υπόθεση Κικέρων (ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 52: Γραμμή 52:
[[Κατηγορία:Κατασκοπικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Κατασκοπικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές κατασκοπικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές κατασκοπικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές ασπρόμαυρες ταινίες]]

Έκδοση από την 12:10, 28 Φεβρουαρίου 2021

Υπόθεση Κικέρων
ΣκηνοθεσίαΤζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς
ΠαραγωγήΌττο Λανγκ
ΣενάριοΜάικλ Γουίλσον
Λούντβιχ Καρλ Μόιζις (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΤζέιμς Μέισον
Ντανιέλ Νταριέ
Μαίκλ Ρένι
ΜουσικήΜπέρναρντ Χέρμαν
ΦωτογραφίαΝόρμπερτ Μπροντάιν
ΜοντάζΤζέιμς Μπ. Κλαρκ
Εταιρεία παραγωγής20th Century Fox
Διανομή20th Century Fox και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 2/22/1952
Κυκλοφορία1952
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Υπόθεση Κικέρων (Πρωτότυπος τίτλος 5 Fingers) είναι κατασκοπικό δράμα παραγωγής 1952 σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς. Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο βιβλίο του Λούντβιχ Καρλ Μόιζις Υπόθεση Κικέρων και διασκευάστηκε για την μεγάλη οθόνη από τον Μάικλ Γουίλσον[1]. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Τζέιμς Μέισον που υποδύεται τον κατάσκοπο Γιουλίσες Ντιέλο Κικέρων, ένα ρόλο βασισμένο στον Ελιέζα Μπάζνα, υπηρέτη του Βρετανού πρέσβη και κατασκόπου των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μέισον πλαισιώνεται από τους: Ντανιέλ Νταριέ, Μάικλ Ρένι, Γουόλτερ Χάμπτεν και Χέρμπερτ Μπέγκχοφ.

Υπόθεση

Το 1944, στην ουδέτερη Τουρκία, ο Γερμανός πρέσβης Φράντς φον Πάπεν (Τζον Βένγκραφ) και ο Άγγλος πρέσβης Φρέντερικ Τέιλορ (Γουόλτερ Χάμπντεν) συναντούν την κόμισσα Άννα Σταβίσκα (Ντανιέλ Νταριέ), Γαλλίδα και χήρα ενός Πολωνού κόμη, της οποίας η περιουσία έχει κατασχεθεί από τους Γερμανούς. Η κόμισσα δέχεται να γίνει κατάσκοπος των Γερμανών για να βγάλει χρήματα, αλλά ο φον Πάπεν απορρίπτει την πρότασή της. Λίγο αργότερα ένας άνδρας βρίσκει τον διπλωματικό ακόλουθο Μόιζιτς (Όσκαρ Κάρλβαϊς) και του ζητά να πληροφορήσει τον πρέσβη φον Πάπεν, για την ύπαρξη απόρρητων εγγράφων των Βρετανών τα οποία πουλάει για 20.000 στερλίνες. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος κρατάει μυστική την ταυτότητά του από τους Γερμανούς είναι ο Γιουλίσες Ντιέλο (Τζέιμς Μέισον), υπηρέτης του πρέσβη Τέιλορ, καθώς και πρώην υπηρέτης του συζύγου της κόμισσας Σταβίσκα. Αφού οι Γερμανοί πιστοποιούν την αυθεντικότητα των εγγράφων που έχει φωτογραφίσει ο Ντιέλο, συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τον κατάσκοπο, στον οποίο δίνουν το ψευδώνυμο "Κικέρων". Από τις πρώτες 20.000 στερλίνες που λαμβάνει ο Ντιέλο, δίνει στην κόμισσα Σταβίσκα τις 5.000, για να εξαγοράσει όλα τα αντικείμενα που έχει βάλει ως ενέχυρο, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει την καρδιά της. Ο Ντιέλο ονειρεύεται να βγάλει αρκετά χρήματα και να αναχωρήσει μαζί με την κόμισσα για την Νότια Αμερική. Οι Γερμανοί παρά την αυθεντικότητα των εγγράφων που τους πηγαίνει πιστεύουν ότι ο Ντιέλο είναι κατάσκοπος των Βρετανών, ενώ μετά από λίγο καιρό κι οι Βρετανοί αρχίζουν να τον υποπτεύονται για προδοσία.

Πληροφορίες παραγωγής

Ταινία σε σκηνοθεσία του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς σε σενάριο του Μάικλ Γουίλσον, βασισμένο στο βιβλίο "Υπόθεση Κικέρων" του Λ. Μόιζις, το οποίο διηγείται πραγματικά γεγονότα. Ο ήρωας (ή μάλλον αντιήρωας) της ταινίας είναι ο Γιουλίσες Ντιέλο, πού ήταν υπαρκτό πρόσωπο ονόματι Ελιέζα Μπάζνα. Ο Μπάζνα, ένας Αλβανός μεγαλωμένος στην Αγγλία, ήταν υπηρέτης του Βρετανού πρέσβη στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το 1944 συνεγάστηκε με τους Γερμανούς πουλώντας τους απόρρητα έγγραφα που ο πρέσβης κρατούσε φυλαγμενα στο χρηματοκιβώτιό του. Ο Μπάζνα πουλούσε φωτογράφιζε τα έγγραφα κι έπειτα τα πουλούσε στον Γερμανό πρέσβη και πρώην καγκελάριο Φραντς φον Πάπεν, μέσω του διπλωματικού του ακόλουθου Μόιζις.

Ο πρόεδρος της 20th Century Fox, Ντάρυλ Ζάνουκ, ήθελε να αναθέσει τη σκηνοθεσία της ταινίας στον Χένρι Χάθαγουεϊ, ενώ πρώτη επιλογή για το ρόλο της Κόμισσας Σταβίσκα ήταν η Αλίντα Βάλι. Τελικά το ρόλο ανέλαβε η Γαλλίδα Ντανιέλ Νταριέ σε μια από τις εμφανίσεις της σε χολιγουντιανή ταινία. Ο Μάνκιεβιτς ενδιαφέρθηκε για να σκηνοθετήσει την ταινία, η οποία έμενε να είναι η τελευταία του στην 20th Century Fox. Ο Ζάνουκ αποφάσισε να του επιτρέψει να σκηνοθετήσει την ταινία μόνο και μόνο για να μην τον πληρώνει τσάμπα τους τελευταίους μήνες του συμβολαίου του. Όταν έληξαν τα γυρίσματα, το συμβόλαιο του Μάνκιεβιτς είχε λήξει και δεν του επετράπη να κάνει το μοντάζ της ταινίας. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθούν μερικές από τις καλύτερες σκηνές της ταινίας.

Βραβεία

Η ταινία έλαβε δυο υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ.

Υποψηφιότητα:

  • Σκηνοθεσίας - Τζόζεφ Μάνκιεβιτς
  • Σεναρίου - Μάικλ Γουίλσον

Δείτε επίσης

Παραπομπές

  1. Heatts, Dorothy J. «Footnote to Cicero». CIA.gov. Central Intelligence Agency. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι