Πατ και Μάικ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 40: Γραμμή 40:
[[Κατηγορία:Ταινίες παραγωγής Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[Κατηγορία:Ταινίες παραγωγής Metro-Goldwyn-Mayer]]
[[Κατηγορία:Αγγλόφωνες ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αγγλόφωνες ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ασπρόμαυρες ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές ασπρόμαυρες ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές ρομαντικές κωμικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές ρομαντικές κωμικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες γυρισμένες στο Κολοράντο]]
[[Κατηγορία:Ταινίες γυρισμένες στο Κολοράντο]]

Έκδοση από την 12:07, 28 Φεβρουαρίου 2021

Πατ και Μάικ
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Κιούκορ
ΠαραγωγήΛόρενς Βάινγκαρντεν
ΣενάριοΡουθ Γκόρντον
Κάρσον Κέινιν
ΠρωταγωνιστέςΣπένσερ Τρέισι
Κάθριν Χέπμπορν
ΜουσικήΝτέιβιντ Ράσκιν
ΦωτογραφίαΟυίλιαμ Ντάνιελς
ΜοντάζΤζορτζ Μπόμλερ
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολήCountry flag 13/6/1952
Κυκλοφορία1952
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Πατ και Μάικ (αγγλ. Pat and Mike) είναι ρομαντική κομεντί παραγωγής 1952 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Κιούκορ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Σπένσερ Τρέισι, Κάθριν Χέπμπορν, Άλντο Ρέι και Γουίλιαμ Τσινγκ. Το σενάριο της ταινίας έγραψαν η Ρουθ Γκόρντον και ο Κάρσον Κέινιν.

Υπόθεση

Η Πατ Πέμπερτον (Κάθριν Χέπμπορν) είναι εκπληκτική αθλήτρια, εκτός από τις στιγμές που ο δεσποτικός της αρραβωναστικός, Κόλιερ Γουέλντ (Γουίλιαμ Τσινγκ) είναι κοντά. Φτάνει κοντά στο να κερδίσει το γυναικείο πρωτάθλημα γκολφ μέχρι τη στιγμή που εκνευρίζεται από την παρουσία του και χάνει την τελευταία στιγμή. Εκείνος θέλει να την κάνει να το ξεχάσει και της προτείνει γάμο, αλλά εκείνη δε θέλει να υποταχθεί τόσο εύκολα. Κάποια στιγμή γνωρίζεται με τον Μάικ Κόνοβαν (Σπένσερ Τρέισι) αναξιόπιστο μάνατζερ αθλητών και αποφαζίσει να ζητήσει τη βοήθεια του. Οι δυο τους μπλέκουν σε μια σειρά κωμικοτραγικών γεγονότων, όπου αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μαφιόζους κι έναν ζηλιάρη μπόξερ, τον Ντέιβι Χάκο (Άλντο Ρέι) και αισθάνονται την ερωτική έλξη μεταξύ τους να μεγαλώνει.

Πληροφορίες παραγωγής

Έβδομη, από τις εννιά στο σύνολο, συνεργασία του ζεύγους Τρέισι και Χέπμπορν. Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε από το ζεύγος Γκάρσον Κέινιν και Ρουθ Γκόρντον, που ήταν κοντινοί φίλοι των Τρέισι και Χέπμπορν με σκοπό να αναδειχτούν οι αθλητικές ικανότητες της ηθοποιού που είχε εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στο τένις όσο και στο γκολφ (Η Χεπμπορν εμφανίζεται στην ταινία να παίζει τόσο γκολφ όσο και τένις). Τη σκηνοθεσία ανέλαβε για μια ακόμη φορά ο κοντινός φίλος του ζεύγους Τζορτζ Κιούκορ που τους είχε σκηνοθετήσει τρία χρόνια πριν στην ταινία Από το Πλευρό του Αδάμ (Adam's Rib) και που ήταν ικανότατος στο χώρο της σοφιστικέ κωμωδίας. Η ταινία γυρίστηκε στο Λος Άντζελες, ενώ στην ταινία εμφανίστηκαν πολλοί διάσημοι αθλητές της περίοδου όπως οι παίχτες γκολφ Μπέιμπ Ζαχαρίας, Μπέτι Χικς και Έλεν Ντετβάιλερ και οι τενίστες Ντον Μπατζ, Γκάσι Μοράν και Άλις Μάρμπλ. Άλλα αξιοσημείωτα μέλη του καστ είναι ένας νεότατος Τσαρλς Μπρόνσον, που εμφανίζεται με το πραγματικό του όνομα Τσαρλς Μπουκίνσκι, ο Καρλ Σβάιτσερ, ο Τζιμ Μπάρκους και ο Τσακ Κόνορς στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Ντέιβιντ Ράσκιν.

Υποδοχή

Η ταινία είχε προϋπολογισμό 1.618.000 δολάρια και έκανε εισπράξεις της τάξης των 2.696.000 δολαρίων[1].

Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Παραπομπές

  1. The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι