Εγκυκλοπαίδεια Γιονγκλέ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ο Spiros71 μετακίνησε τη σελίδα Εγκυκλοπαίδεια Γιόνγκλ στην Εγκυκλοπαίδεια Γιονγκλ: Δεν χρειάζεται τόνο
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 07:50, 16 Φεβρουαρίου 2021

Εγκυκλοπαίδεια Γιονγκλέ
Συγγραφέαςδιάφοροι συγγραφείς
ΓλώσσαΚινεζικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1408
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μια σελίδα απ' την εγκυκλοπαίδεια Γιονγκλ

Η εγκυκλοπαίδεια Γιονγκλ (με κανονικό όνομα στα κινεζικά Μέγας Κανών της Εποχής Γιονγκλ) ήταν μια συλλογή γνώσεων και κειμένων που συντάχθηκε στην Κίνα κατά διαταγή του Αυτοκράτορα Γιονγκλ της Δυναστείας των Μινγκ το 1403. Ήταν η μεγαλύτερη γενική εγκυκλοπαίδεια της εποχής της, και μια από τις πρώτες του κόσμου.

Ανάπτυξη

Δύο χιλιάδες λόγιοι δούλεψαν στη σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας υπό τη διεύθυνση του Αυτοκράτορα Γιονγκλ (που κυβέρνησε την αυτοκρατορία απ' τα 1402 έως τα 1424), και ενσωμάτωσαν σ' αυτή οκτώ χιλιάδες κείμενα που χρονολογούνταν από τους αρχαίους χρόνους έως τις απαρχές της δυναστείας των Μινγκ. Η συλλογή κάλυπτε ένα πλατύ εύρος θεμάτων, που συμπεριελάμβανε τη γεωργία, την τέχνη, την αστρονομία, το δράμα, τη γεωλογία, την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη φαρμακευτική, τις επιστήμες της φύσης, τη θρησκεία και την τεχνολογία, ενώ υπήρχαν και περιγραφές ασυνήθιστων φυσικών φαινομένων. Η εγκυκλοπαίδεια, που ολοκληρώθηκε στα 1407 ή 1408[1] στο Κεντρικό Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Ναντζίνγκ (πρόδρομο του σημερινού Πανεπιστημιου του Ναντζίνγκ), αποτελούνταν από 22.877 ή 22.937[1] κυλίνδρους χειρογράφων -ή κεφάλαια- σε 11.095 τόμους με όγκο 40 κυβικών μέτρων και ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάθε κείμενο που είχε ποτέ γραφεί για τον κομφουκιανό κανόνα, την ιστορία,[2] τη φιλοσοφία, και τις τέχνες κι επιστήμες. Ήταν μια τεράστια συλλογή αποσπασμάτων κινεζικής λογοτεχνίας και γνώσης.[2]

Μεταγραφή και εξαφάνιση

Επειδή το έργο ήταν τεράστιο, δεν μπορούσε να αντιγραφεί τυπογραφικά, και πιστεύεται ότι μόνο ένα χειρόγραφο αντίγραφο έγινε ποτέ. Το 1557, κάτω από την επίβλεψη του Αυτοκράτορα Γιαγίνγκ, η εγκυκλοπαίδεια γλίτωσε από βέβαιη καταστροφή από μια φωτιά που έκαψε τρία παλάτια στην Απαγορευμένη Πόλη. Ύστερα απ' αυτό, ο Αυτοκράτορας διέταξε να γίνει ένα ακόμα αντίγραφο της εγκυκλοπαίδειας.

Λιγότεροι από 400 τόμοι των τριών συνολικά χειρόγραφων αντιγράφων σώθηκαν μέχρι τη σημερινή εποχή. Το πρώτο αντίγραφο έχει εξαφανιστεί. Το δεύτερο αντίγραφο σιγά-σιγά διαλύθηκε και χάθηκε από τα τέλη του 18ου αιώνα, και οι 800 τόμοι που είχαν απομείνει κάηκαν σε μια φωτιά που έβαλαν Κινεζικές δυνάμεις που επιτίθονταν εναντίον Βρετανών, ή ήρθαν στην κατοχή της Συμμαχίας των Οκτώ Εθνών κατά την Εξέγερση των Μπόξερ το 1900. Οι τόμοι που απέμειναν βρίσκονται σήμερα σε βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Το τι απέγινε το πρωτότυπο δεν είναι γνωστό. Υπάρχουν τέσσερις υποθέσεις:

Υπάρχει και η άποψη πως η εγκυκλοπαίδεια χάθηκε όταν πέθανε ο Αυτοκράτορας Γιαγίνγκ και θάφτηκε μαζί του στον τάφο του, οπότε κάποια στιγμή θα βρεθεί κρυμμένη στο ταφικό σύμπλεγμα του Γιονγκλίνγκ.

Ένα τμήμα εκατό τόμων εκδόθηκε στα Κινέζικα το 1962.

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 "Yongle dadian." Encyclopædia Britannica. 20 February 2007.
  2. 2,0 2,1 «Yongle Encyclopedia». World Digital Library. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι