Αποίκια Άνδρου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 2 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτα: Αναιρέθηκε
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
| όνομα = Αποίκια
| όνομα = Αποίκια
| χάρτης =
| χάρτης =
| εικόνα =
| εικόνα = Το γαλάζιο της Άνδρου.jpg
| λεζάντα εικόνας =
| λεζάντα εικόνας =
| μέγεθος εικόνας =
| μέγεθος εικόνας =

Έκδοση από την 01:36, 25 Ιανουαρίου 2021

Συντεταγμένες: 37°51′3,9096″N 24°54′39,0132″E / 37.85000°N 24.90000°E / 37.85000; 24.90000

Αποίκια
Αποίκια is located in Greece
Αποίκια
Αποίκια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΝοτίου Αιγαίου
ΔήμοςΆνδρου
Γεωγραφία
ΝομόςΚυκλάδων
Υψόμετρο250-350
Πληροφορίες
Τηλ. κωδικός22820

Τα Αποίκια είναι ένα χωριό στην Άνδρο σε μια καταπράσινη πλαγιά του όρους Πετάλου με θέα τη θάλασσα του Αιγαίου και τις Στενιές σε υψόμετρο περίπου 250 με 350 μ. και με πληθυσμό 267 κατοίκων (2001). Εκεί υπάρχει η ιαματική πηγή Σάριζα και ο καταρράκτης στον ποταμό Πιθάρα, τα οποία είναι δύο από τα καλύτερα αξιοθέατα στο χωριό. Στα νότια του χωριού βρίσκονται τα Απατούρια. Διοικητικά το χωριό ανήκει στο δήμο Άνδρου, ενώ πριν το 2010 και το πρόγραμμα Καλλικράτης, ήταν στο Δημοτικό διαμέρισμα Αποικίων του ίδιου δήμου και περιλάμβανε τα χωριά: Αποίκια, Κατακαλαίοι και τη Μονή Αγίου Νικολάου, με συνολικό πληθυσμό 289 κατοίκων.

Το χωριό

Τα Αποίκια είναι ένα παραδοσιακό χωριό με νεοκλασικά σπίτια. Απέχει από την Χώρα περίπου 6 χλμ., από το Μπατσί, το κυριότερο τουριστικό κέντρο του νησιού, 30 χλμ. και από το Γαύριο περίπου 38 χλμ. Τα σπίτια, όπως και σε όλη την Άνδρο, δεν υπακούν στην κυκλαδίτικη τέχνη όπως πράσινα αντί για μπλε παράθυρα και με κεραμίδια αντί για ίσια σκεπή. Βρίσκεται σε μία πλαγιά στο όρος Πέταλο, που είναι το ψηλότερο βουνό της Άνδρου με ύψος 994 μ. Υπάρχει πλούσια χλωρίδα, αφού το χωριό βρίσκεται σε μια κατάφυτη πλαγιά του βουνού. Τα κυριότερα δέντρα της περιοχής είναι τα κυπαρίσσια, οι ελαιόδεντρα και τα πουρνάρια. Είναι ένα ανεμοδαρμένο χωριό, επειδή σχεδόν όλο το χρόνο φυσάνε βόρειοι άνεμοι σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή Αγίας Μαρίνας και η Μονή Αγίου Νικολάου και ο μεγαλύτερος νερόμυλος των Βαλκανίων που από το 1863 μέχρι το 1936 δούλευε για το εργοστάσιο ζυμαρικών. Επίσης πολύ παλιά υπήρχε κλωστοϋφαντουργείο, στην περιοχή Τρικόλι, αλλά σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κτίσματος έχει γκρεμιστεί, καθώς και διάφορα ζωτικά σημεία του όπως παράθυρα, σοβάδες κ.α. έχουν διαλυθεί και σαρακοφαγωθεί. Από τα Αποίκια μπορεί να φανεί η Ικαρία όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Πηγή Σάριζα

Η πηγή Σάριζα [1] είναι μια ιαματική υδάτινη πηγή, αφού θεραπεύει τη νεφρολιθίαση και τη ψαμμίαση, και το καλύτερο αξιοθέατο στα Αποίκια. Κοντά στην πηγή έχει κατασκευαστεί ένα εμφιάλωσης νερού της πηγής Σάριζας που λειτουργεί από το 1929 και διανέμεται σε όλη την Άνδρο και όχι μόνο. Η πηγή βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού, στο μονοπάτι Νο 2 που ξεκινάει από την Βουρκωτή και φτάνει μέχρι τη Χώρα. Από εκεί πολλοί κάτοικοι του χωριού προμηθεύονται νερό. Επίσης, εκτός από την πηγή Σάριζα υπάρχει μία μικρότερη πηγή στην περιοχή Κατασυρτή.

Πιθάρα

Οι καταρράκτες το 2010.

Η Πιθάρα είναι ποτάμι το οποίο χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών. Κοντά στην περιοχή του χωριού υπάρχει ένας καταρράκτης, στον οποίο τρέχει περισσότερο νερό κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι το νερό που τρέχει είναι ελάχιστο. Είναι, μαζί με τη πηγή Σάριζα, το καλύτερο αξιοθέατο του χωριού. Οι πηγές του ποταμού είναι στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές είναι στην παραλία Γιάλια. Το ποτάμι είναι ένα μικρό οικοσύστημα για πολλά πουλιά και αμφίβια.

Παραπομπές

  1. «Επίσημη ιστοσελίδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Μαΐου 2014. 

Πηγές

  • Βιβλίο: Πάπυρος Larousse Britannica Τόμος 8
  • Βιβλίο: Πάπυρος Larousse Britannica Τόμος 46