Τυδέας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Kyrgesam (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 4: Γραμμή 4:
==Ο μύθος==
==Ο μύθος==
Ο Τυδέας είναι γιος από δεύτερο γάμο του βασιλιά Οινέα της Αιτωλικής Καλυδώνας.
Ο Τυδέας είναι γιος από δεύτερο γάμο του βασιλιά Οινέα της Αιτωλικής Καλυδώνας.
Εκδιώχθηκε από τον θείο του [[Άγριος (μυθολογία)|Άγριο]] όταν αυτός σφετερίσθηκε το θρόνο από τον Οινέα και κατέφυγε στον βασιλιά του [[Άργος|Άργους]] [[Άδραστος|Άδραστο]], γιατί κατά μία εκδοχή σκότωσε άθελά του στο [[κυνήγι]] τον θείο του [[Αλκάθοος|Αλκάθοο]] ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, τους γιους του [[Μέλας|Μέλανα]]. Στο Άργος ο Άδραστος άκουσε φασαρία στον προθάλαμο του ανακτόρου του και βγήκε ανήσυχος να δει τι συνέβαινε. Βρέθηκε μπροστά σε δύο άνδρες που μάλωναν για το ποιος θα ζητήσει πρώτος τη φιλοξενία του. Ο ένας ήταν ο Πολυνείκης και ο άλλος ο Τυδέας, διωγμένος κι αυτός από τη δική του πατρίδα, την Καλυδώνα, για κάποιο φόνο που είχε διαπράξει κατά λάθος. Ο Άδραστος τους χώρισε και δέχθηκε να φιλοξενήσει και τους δύο στο παλάτι του. Ο Πολυνείκης είχε μια ασπίδα με παράσταση λιονταριού, ενώ ο Τυδέας ασπίδα με παράσταση αγριόχοιρου. Τότε ο Άδραστος θυμήθηκε πως κάποτε του είχε δοθεί ένας περίεργος χρησμός: να παντρέψει τις κόρες του με ένα λιοντάρι και με ένα αγριόχοιρο. Αμέσως κατάλαβε ότι αυτούς θα εννοούσε ο χρησμός. Πάντρεψε λοιπόν τις δύο κόρες του, τη [[Διηπύλη]] με τον Τυδέα και την [[Αργεία (μυθολογία)|Αργεία]] με τον Πολυνείκη, και έτσι ο Τυδέας έγινε πατέρας του [[Διομήδης|Διομήδη.]]
Εκδιώχθηκε από τον θείο του [[Άγριος (μυθολογία)|Άγριο]] όταν αυτός σφετερίσθηκε το θρόνο από τον Οινέα και κατέφυγε στον βασιλιά του [[Άργος|Άργους]] [[Άδραστος|Άδραστο]], γιατί κατά μία εκδοχή σκότωσε άθελά του στο [[κυνήγι]] τον θείο του [[Αλκάθοος|Αλκάθοο]] ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, τους γιους του [[Μέλας (μυθολογία)|Μέλανα]]. Στο Άργος ο Άδραστος άκουσε φασαρία στον προθάλαμο του ανακτόρου του και βγήκε ανήσυχος να δει τι συνέβαινε. Βρέθηκε μπροστά σε δύο άνδρες που μάλωναν για το ποιος θα ζητήσει πρώτος τη φιλοξενία του. Ο ένας ήταν ο Πολυνείκης και ο άλλος ο Τυδέας, διωγμένος κι αυτός από τη δική του πατρίδα, την Καλυδώνα, για κάποιο φόνο που είχε διαπράξει κατά λάθος. Ο Άδραστος τους χώρισε και δέχθηκε να φιλοξενήσει και τους δύο στο παλάτι του. Ο Πολυνείκης είχε μια ασπίδα με παράσταση λιονταριού, ενώ ο Τυδέας ασπίδα με παράσταση αγριόχοιρου. Τότε ο Άδραστος θυμήθηκε πως κάποτε του είχε δοθεί ένας περίεργος χρησμός: να παντρέψει τις κόρες του με ένα λιοντάρι και με ένα αγριόχοιρο. Αμέσως κατάλαβε ότι αυτούς θα εννοούσε ο χρησμός. Πάντρεψε λοιπόν τις δύο κόρες του, τη [[Διηπύλη]] με τον Τυδέα και την [[Αργεία (μυθολογία)|Αργεία]] με τον Πολυνείκη, και έτσι ο Τυδέας έγινε πατέρας του [[Διομήδης|Διομήδη.]]


Κατά την εκστρατεία του Αδράστου εναντίον των [[Αρχαία Θήβα|Θηβών]], ο Τυδέας διακρίθηκε για το θάρρος του ως ένας από τους «[[Επτά επί Θήβας]]», αλλά τελικά σε κάποια μάχη τραυματίσθηκε θανάσιμα από τον Θηβαίο [[Μελάνιππος|Μελάνιππο]]. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η θεά [[Αθηνά]] θέλησε να καταστήσει τον Τυδέα αθάνατο, και το ζήτησε ως χάρη από τον [[Δίας (μυθολογία)|Δία]].
Κατά την εκστρατεία του Αδράστου εναντίον των [[Αρχαία Θήβα|Θηβών]], ο Τυδέας διακρίθηκε για το θάρρος του ως ένας από τους «[[Επτά επί Θήβας]]», αλλά τελικά σε κάποια μάχη τραυματίσθηκε θανάσιμα από τον Θηβαίο [[Μελάνιππος|Μελάνιππο]]. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η θεά [[Αθηνά]] θέλησε να καταστήσει τον Τυδέα αθάνατο, και το ζήτησε ως χάρη από τον [[Δίας (μυθολογία)|Δία]].

Έκδοση από την 20:21, 22 Ιανουαρίου 2021

Τυδέας
Ο Τυδέας σκοτώνει την Ισμήνη.
Κορινθιακός μελανόμορφος αμφορέας,
560 π.Χ., Λούβρο (E 640).
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔηιπύλη
ΤέκναΔιομήδης
Abdera
Comaetho
ΓονείςΟινέας και Γόργη και Periboea
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςπόλεμος των Επτά επί Θήβας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Στην ελληνική μυθολογία ο Τυδέας (Τυδεύς) ήταν γιος του Οινέως, βασιλιά της Καλυδώνας.

Ο μύθος

Ο Τυδέας είναι γιος από δεύτερο γάμο του βασιλιά Οινέα της Αιτωλικής Καλυδώνας. Εκδιώχθηκε από τον θείο του Άγριο όταν αυτός σφετερίσθηκε το θρόνο από τον Οινέα και κατέφυγε στον βασιλιά του Άργους Άδραστο, γιατί κατά μία εκδοχή σκότωσε άθελά του στο κυνήγι τον θείο του Αλκάθοο ή, σύμφωνα με άλλη παράδοση, τους γιους του Μέλανα. Στο Άργος ο Άδραστος άκουσε φασαρία στον προθάλαμο του ανακτόρου του και βγήκε ανήσυχος να δει τι συνέβαινε. Βρέθηκε μπροστά σε δύο άνδρες που μάλωναν για το ποιος θα ζητήσει πρώτος τη φιλοξενία του. Ο ένας ήταν ο Πολυνείκης και ο άλλος ο Τυδέας, διωγμένος κι αυτός από τη δική του πατρίδα, την Καλυδώνα, για κάποιο φόνο που είχε διαπράξει κατά λάθος. Ο Άδραστος τους χώρισε και δέχθηκε να φιλοξενήσει και τους δύο στο παλάτι του. Ο Πολυνείκης είχε μια ασπίδα με παράσταση λιονταριού, ενώ ο Τυδέας ασπίδα με παράσταση αγριόχοιρου. Τότε ο Άδραστος θυμήθηκε πως κάποτε του είχε δοθεί ένας περίεργος χρησμός: να παντρέψει τις κόρες του με ένα λιοντάρι και με ένα αγριόχοιρο. Αμέσως κατάλαβε ότι αυτούς θα εννοούσε ο χρησμός. Πάντρεψε λοιπόν τις δύο κόρες του, τη Διηπύλη με τον Τυδέα και την Αργεία με τον Πολυνείκη, και έτσι ο Τυδέας έγινε πατέρας του Διομήδη.

Κατά την εκστρατεία του Αδράστου εναντίον των Θηβών, ο Τυδέας διακρίθηκε για το θάρρος του ως ένας από τους «Επτά επί Θήβας», αλλά τελικά σε κάποια μάχη τραυματίσθηκε θανάσιμα από τον Θηβαίο Μελάνιππο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, η θεά Αθηνά θέλησε να καταστήσει τον Τυδέα αθάνατο, και το ζήτησε ως χάρη από τον Δία.

Δείτε επίσης

  • Ο αστεροειδής 20952 Τυδεύς (20952 Tydeus), που ανακαλύφθηκε το 1973, πήρε το όνομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.