Δεμέστιχα Αχαΐας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Δεμέστιχα Αχαΐας: διόρθωση λέξης
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
→‎Τοποθεσία: προσθήκη λέξης
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
Βρίσκεται χτισμένος στο κεντρικό μέρος του [[Νομός|νομού]], σε υψόμετρο περίπου 750 [[Μέτρο|μέτρων]] και 40 [[Χιλιόμετρο|χλμ.]] νοτιοανατολικά της [[Πάτρα]]ς και 50 χλμ. βορειοδυτικά των [[Καλάβρυτα|Καλαβρύτων]].
Βρίσκεται χτισμένος στο κεντρικό μέρος του [[Νομός|νομού]], σε υψόμετρο περίπου 750 [[Μέτρο|μέτρων]] και 40 [[Χιλιόμετρο|χλμ.]] νοτιοανατολικά της [[Πάτρα]]ς και 50 χλμ. βορειοδυτικά των [[Καλάβρυτα|Καλαβρύτων]].


Για να φτάσει κανείς στα Δεμέστιχα από την περιοχή των Πατρών θα πρέπει ακολουθήσει τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα. Στο ύψος του 30ου χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρών-Καλαβρύτων (μέσω [[Χαλανδρίτσα]]ς) και συγκεκριμένα στη θέση ''Αγρίδι'' στρίβει αριστερά και από εκεί και πέρα για να φθάσει στο χωριό πρέπει να διανύσει έναν επαρχιακό δρόμο μήκους σχεδόν 10 χλμ.
Για να φτάσει κανείς στα Δεμέστιχα από την περιοχή των Πατρών θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα. Στο ύψος του 30ου χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρών-Καλαβρύτων (μέσω [[Χαλανδρίτσα]]ς) και συγκεκριμένα στη θέση ''Αγρίδι'' στρίβει αριστερά και από εκεί και πέρα για να φθάσει στο χωριό πρέπει να διανύσει έναν επαρχιακό δρόμο μήκους σχεδόν 10 χλμ.


==Ιστορία==
==Ιστορία==

Έκδοση από την 17:57, 13 Ιανουαρίου 2021

Συντεταγμένες: 38°5′46″N 21°54′39″E / 38.09611°N 21.91083°E / 38.09611; 21.91083

Δεμέστιχα
Δεμέστιχα is located in Greece
Δεμέστιχα
Δεμέστιχα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΔυτικής Ελλάδας
ΔήμοςΕρυμάνθου
Δημοτική ΕνότηταΛεοντίου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
ΝομόςΑχαΐας
Υψόμετρο750 μ.
Τα Δεμέστιχα.

Τα Δεμέστιχα είναι ορεινό χωριό της Αχαΐας, το οποίο υπάγεται στην πρώην Κοινότητα Λεοντίου, που από το 2011, με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», πλέον αποτελεί δημοτική ενότητα ευρύτερα του Δήμου Ερυμάνθου.

Στα Δεμέστιχα σήμερα μένουν μόνιμα λίγες οικογένειες. Ωστόσο τους καλοκαιρινούς μήνες το χωριό αποτελεί προορισμό αναψυχής και ξεκούρασης των περισσότερων καταγόμενων από εκεί μόνιμων κατοίκων σε άλλες περιοχές.

Τοποθεσία

Βρίσκεται χτισμένος στο κεντρικό μέρος του νομού, σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων και 40 χλμ. νοτιοανατολικά της Πάτρας και 50 χλμ. βορειοδυτικά των Καλαβρύτων.

Για να φτάσει κανείς στα Δεμέστιχα από την περιοχή των Πατρών θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο που οδηγεί στα Καλάβρυτα. Στο ύψος του 30ου χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρών-Καλαβρύτων (μέσω Χαλανδρίτσας) και συγκεκριμένα στη θέση Αγρίδι στρίβει αριστερά και από εκεί και πέρα για να φθάσει στο χωριό πρέπει να διανύσει έναν επαρχιακό δρόμο μήκους σχεδόν 10 χλμ.

Ιστορία

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Γερμανός Κλάους, ιδρυτής της ξακουστής ιστορικής οινοποιίας Αχάια Κλάους, συνεργάστηκε με τους κατοίκους του χωριού. Μετά από προτροπή του άρχισε η καλλιέργεια ασπρο-μαυροδάφνης και ροδίτη. Παράλληλα ιδρύθηκε στο χωριό εργοστάσιο οινοποιήσεως σταφυλιών, το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Πριν από το 1940 τα αμπέλια του χωριού έβγαζαν 600-700 τόνους σταφυλιών το χρόνο. Ακόμα και σήμερα στο εργοστάσιο υπάρχουν παλιά βαρέλια που χωρούν 4.000-5.000 οκάδες κρασί. Το 1937 έγινε ανακαίνιση του εργοστασίου, αντικαταστάθηκαν οι κάδες με δεξαμενές, οι πατητήρες με εκθλιπτικές μηχανές και ένα μεγάλο στιφτήρα (τρόκολο) για διευκόλυνση της επεξεργασίας των σταφυλιών.

Δημογραφική εξέλιξη

Η δημογραφική εξέλιξη του οικισμού στον 21ο αιώνα είναι η εξής:

Έτος Πληθυσμός
2001 88[1]
2011 39[2]

Πολιτισμός

Εκδηλώσεις

Στις 20 Ιουλίου γιορτάζει η ενοριακή εκκλησία του χωριού, ο Προφήτης Ηλίας και κάθε χρόνο στις 19 και 20 Ιουλίου γίνεται στα Δεμέστιχα το παραδοσιακό πανηγύρι προς τιμή του προστάτη του χωριού. Στη κεντρική πλατεία του χωριού γίνεται μεγάλο γλέντι. Άφθονο φαγητό, ποτό, παραδοσιακά τραγούδια και χορός είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το χαρακτήρα αυτής της τοπικής γιορτής.

Σύλλογος

Ο «Σύλλογος των Απανταχού Δεμεστιχιωτών» ιδρύθηκε στις αρχές του 1973 στην Πάτρα, μετά από ενέργειες κατοίκων του χωριού. Συστάθηκε καταστατικό, το οποίο περιέχει συνολικά 21 άρθρα και στο οποίο καθορίζονται οι σκοποί του συλλόγου, τα ιδρυτικά μέλη και άλλα στοιχεία που αφορούν την σωστή λειτουργία του συλλόγου. Συγκεκριμένα ο σύλλογος έχει ως έδρα την Πάτρα και οι σκοποί του είναι κυρίως εκπολιτιστικοί.

Λοιπά στοιχεία

Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία και η γεωργία με πιο κύριό τομέα την αμπελοκαλλιέργεια. Τα εμφιαλωμένα κρασιά της Αχάια Κλάους, άσπρο και μαύρο με την ετικέτα «Δεμέστιχα», είναι προϊόντα της περιοχής του χωριού, έχουν διεθνή αναγνώριση και έχουν βραβευτεί σε πολλές εκθέσεις κατά το παρελθόν.

Παραπομπές

Πηγές

Βιβλιογραφία

  • Θεόδωρος Η. Λουλούδης, Αχαΐα. Οικισμοί, οικιστές, αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν.Α. Αχαΐας, Πάτρα 2010.