Διαταραχή μετατροπής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Trouble18 (συζήτηση | συνεισφορές)
Νέα σελίδα: Η '''διαταραχή μετατροπής''' είναι μια διαταραχή στην οποία οι ασθενείς παρουσιάζονται με συμπτώμ...
 
Trouble18 (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''διαταραχή μετατροπής''' είναι μια διαταραχή στην οποία οι ασθενείς παρουσιάζονται με συμπτώματα που υποδεικνύουν κάποια νευρολογική ή άλλη γενική ιατρική κατάσταση όπως μούδιασμα, ζαλάδα, [[παράλυση]] κ.ά, χωρίς όμως να μπορεί να δοθεί απο κάποιον ιατρό κάποια νευρολογική εξήγηση στο πρόβλημα τους.
Η '''διαταραχή μετατροπής''' είναι μια ψυχική διαταραχή στην οποία οι ασθενείς παρουσιάζονται με συμπτώματα που υποδεικνύουν κάποια νευρολογική ή άλλη γενική ιατρική κατάσταση όπως μούδιασμα, ζαλάδα, [[παράλυση]] κ.ά, χωρίς όμως να μπορεί να δοθεί απο κάποιον ιατρό κάποια νευρολογική εξήγηση στο πρόβλημα τους.


==Προσδιορισμός==
==Προσδιορισμός==

Έκδοση από την 09:08, 11 Ιανουαρίου 2008

Η διαταραχή μετατροπής είναι μια ψυχική διαταραχή στην οποία οι ασθενείς παρουσιάζονται με συμπτώματα που υποδεικνύουν κάποια νευρολογική ή άλλη γενική ιατρική κατάσταση όπως μούδιασμα, ζαλάδα, παράλυση κ.ά, χωρίς όμως να μπορεί να δοθεί απο κάποιον ιατρό κάποια νευρολογική εξήγηση στο πρόβλημα τους.

Προσδιορισμός

Η διαταραχή μετατροπής προσδιορίζεται με τους εξής τρόπους:

  • Ένα ή και περισσότερα συμπτώματα πρέπει να υπάρχουν που να υποδεικνύουν κάποια νευρολογική ή άλλη γενική ιατρική κατάσταση.
  • Τα συμπτώματα δεν πρέπει να είναι προσποιητά, ο ασθενής πρέπει να νοιώθει πραγματικά αυτά που ισχυρίζεται.
  • Τα συμπτώματα, μετά απο ιατρικό έλεγχο, θα πρέπει να παραμένουν ανεξήγητα και χωρίς καμία ένδειξη κάποιας συγκεκριμένης νευρολογικής ή γενικής ιατρικής κατάστασης.
  • Τα συμπτώματα δεν πρέπει να περιορίζονται σε πόνο ή σεξουαλική ανικανότητα, δεν πρέπει να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας σωματόμορφης διαταραχής και δεν πρέπει να εξηγούνται από άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις.

Παρουσίαση της διαταραχής

Η διαταραχή μετατροπής μπορεί να παρουσιαστεί με τους εξής τρόπους:

  • Αδυναμία ή παράλυση ενός άκρου ή ολόκληρου του σώματος
  • Προβλήματα ακοής ή όρασης
  • Απώλεια ή διαταραχή της αίσθησης
  • Απώλεια ή διαταραχή της ομιλίας
  • Ψυχογενείς κρίσεις (παρόμοιες με κρίσεις επιληψίας αλλά χωρίς να σχετίζονται με την επιληψία)
  • Δυστονία
  • Τρέμουλο και άλλες διαταραχές κίνησης
  • Προβλήματα στον βηματισμό και την ισορροπία

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο απο κάποιον ψυχίατρο, για να δοθεί η διάγνωση θα πρέπει πρώτα να έχουν αποκλειστεί όλες οι ιατρικές και νευρολογικές ασθένειες και παθήσεις που μπορεί να εμφανίζονται με τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής.

Επιδημιολογία

Εξάπλωση

Οι πληροφορίες σχετικά με την διάδοση της διαταραχής μετατροπής είναι περιορισμένες, ωστόσο τα ανεξήγητα νευρολογικά συμπτώματα που παρατηρούνται απο τους ιατρούς αγγίζουν το 60% των περιπτώσεων, αυτό κάνει την διαταραχή μετατροπής συχνότερη απο τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις.

Πολιτισμός

Συχνά λέγεται ότι η εξάπλωση της διαταραχής είναι ισχυρότερη στην ανατολή λόγω ορισμένων πολιτισμικών και ιατρικών καταστάσεων, αλλά και πάλι η πληροφορίες είναι περιορισμένες. Στην Τουρκία η εξάπλωση της διαταραχής ανέρχεται στο 5.6%.

Φύλο

Η διαταραχή φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ανδρών που εμφάνιζουν αυτή την διαταραχή.

Ηλικία

Η διαταραχή μετατροπής μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι σπάνια σε άτομα κάτων των 10 ετών και στους ηλικιωμένους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαταραχή εμφανίζεται συχνότερα στην ηλικία των 30.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Εξήγηση. Ο ιατρός θα εξηγήσει στον ασθενή του πως η ασθένεια είναι κοινή και ότ ι μπορεί να θεραπευτεί, θα δώσει στον ασθενή του να καταλάβει πως δεν είναι "τρελός". Συνήθως ο ασθενής θα παρακολουθείται νευρολογικά έτσι ώστε να είναι σίγουρο πως η ασθένεια έχει διαγνωσθεί σωστά.
  2. Ψυχοθεραπεία όταν είναι αναγκαία.
  3. Θεραπεία άγχους και κατάθλιψης όταν και άν αυτά εμφανιστούν.

Εξωτερικές συνδέσεις

(Ελληνικά)

(Αγγλικά)

Πρότυπο:Μετάφραση EN