Αφίδνες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
Γραμμή 26: Γραμμή 26:


==Περιγραφή των οικισμών==
==Περιγραφή των οικισμών==
Αποτελείται από ένα κοινοτικό διαμέρισμα, καταλάμβανει έκταση 34,6 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι '''3.642 κάτοικοι''' κατανεμημένος σε 6 οικισμούς. Συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και απαγορεύεται η δόμηση στα δάση του όρους. Σε έκταση όπου βρίσκεται ο νεόκτιστος οικισμός εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» εντοπίζεται η [[λίμνη Μπελέτσι]]. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στην Αγία Τριάδα με το προεδρικό διάταγμα του 1977 που επέτρεψε στον οικοδομικό συνεταιρισμό να δημιουργήσει οικισμό στην περιοχή αυτή, που μέχρι τότε ανήκε σε 166 ιδιοκτήτες εξ΄ αδιαιρέτου μερίδων γεωργικών εκτάσεων και ιδιωτικού δάσους. Αρχικά ο οικισμός άτυπα ονομάστηκε «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» από το όνομα του οικοδομικού συνεταιρισμού αλλά στην συνέχεια μετονομάστηκε με Π.Δ. σε Αγία Τριάδα από το τοπωνύμιο της περιόχης, από το όνομα μικρής εκκλησίας που προϋπήρχε .
Αποτελείται από ένα κοινοτικό διαμέρισμα, καταλάμβανει έκταση 34,6 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι '''3.642 κάτοικοι''' κατανεμημένος σε 6 οικισμούς. Συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και απαγορεύεται η δόμηση στα δάση του όρους. Σε έκταση όπου βρίσκεται ο νεόκτιστος οικισμός εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» εντοπίζεται η [[λίμνη Μπελέτσι]]. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στην Αγία Τριάδα με το προεδρικό διάταγμα του 1977 που επέτρεψε στον οικοδομικό συνεταιρισμό να δημιουργήσει οικισμό στην περιοχή αυτή, που μέχρι τότε ανήκε σε 166 ιδιοκτήτες εξ΄ αδιαιρέτου μερίδων γεωργικών εκτάσεων και ιδιωτικού δάσους. Αρχικά ο οικισμός άτυπα ονομάστηκε «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» από το όνομα του οικοδομικού συνεταιρισμού αλλά στην συνέχεια μετονομάστηκε με Π.Δ. σε Αγία Τριάδα από το τοπωνύμιο της περιοχής, από το όνομα μικρής εκκλησίας που προϋπήρχε .


== Πορεία πληθυσμού ==
== Πορεία πληθυσμού ==

Έκδοση από την 18:10, 12 Ιανουαρίου 2021

Συντεταγμένες: 38°11′15″N 23°50′37″E / 38.18750°N 23.84361°E / 38.18750; 23.84361

Αφίδναι / Αφίδνες
Πόλη
Αφίδναι / Αφίδνες is located in Greece
Αφίδναι / Αφίδνες
Αφίδναι / Αφίδνες
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
ΔήμοςΩρωπού
Υψόμετρο380 m
Πληθυσμός1.908
Τηλεφωνικός κωδικός22950
Αυτό το λήμμα αφορά το σύγχρονο οικισμό. Για την αρχαία πόλη και τον αρχαίο δήμο της Αιαντίδας φυλής, δείτε: Αφίδναι.

Οι Αφίδνες είναι χωριό της Δημοτικής Κοινότητας Αφιδνών στη βόρεια έξοδο από το λεκανοπέδιο των Αθηνών πλησίον του Αγίου Στεφάνου. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Ωρωπού. Εντοπίζεται στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας. Το χωριό παλαιότερα ονομαζόταν Κιούρκα, ονομασία που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Μετονομάστηκε σε Αφίδνες το 1919.[1] Οι Αφίδνες συνορεύουν με τον Άγιο Στέφανο, το Πολυδένδρι, το Καπανδρίτι, το Κρυονέρι και τη Μαλακάσα.

Περιγραφή των οικισμών

Αποτελείται από ένα κοινοτικό διαμέρισμα, καταλάμβανει έκταση 34,6 τ.χλμ. και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 3.642 κάτοικοι κατανεμημένος σε 6 οικισμούς. Συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και απαγορεύεται η δόμηση στα δάση του όρους. Σε έκταση όπου βρίσκεται ο νεόκτιστος οικισμός εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου έκτασης 7.636 στρεμμάτων/1.876 οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υγειονομικών με την επωνυμία «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία ΣΥΝΠΕ» εντοπίζεται η λίμνη Μπελέτσι. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στην Αγία Τριάδα με το προεδρικό διάταγμα του 1977 που επέτρεψε στον οικοδομικό συνεταιρισμό να δημιουργήσει οικισμό στην περιοχή αυτή, που μέχρι τότε ανήκε σε 166 ιδιοκτήτες εξ΄ αδιαιρέτου μερίδων γεωργικών εκτάσεων και ιδιωτικού δάσους. Αρχικά ο οικισμός άτυπα ονομάστηκε «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» από το όνομα του οικοδομικού συνεταιρισμού αλλά στην συνέχεια μετονομάστηκε με Π.Δ. σε Αγία Τριάδα από το τοπωνύμιο της περιοχής, από το όνομα μικρής εκκλησίας που προϋπήρχε .

Πορεία πληθυσμού

Η κοινότητα περιλάμβανει τους παρακάτω 6 οικισμούς με πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (σε παρένθεση απογραφή 2001):

οι Αφίδνες 1.908 (1.736), η Αγία Τριάδα 959 (83), η Δροσοπηγή 156 (153), ο Κοκκινόβραχος 195 (175), η Κοσμοθέα 131 (51), ο Σταθμός Αφιδνών 293 (345)

Ιστορικά στοιχεία

Κύριο λήμμα: Άφιδνα

Οι Αφίδνες στην αρχαιότητα ήταν ένας από τους Αττικούς δήμους που συνένωσε ο Θησέας, δημιουργώντας το Αθηναϊκό κράτος. Η ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών εντοπίζεται στην θέση Κοτρώνι κοντά στο σημερινό Καπανδρίτι. Συνδέεται με μύθο σχετικό με την αρπαγή της Ωραίας Ελένης από τον Θησέα και τον φίλο του Πέριθο. Από τις Αφίδνες κατάγονταν ο πολέμαρχος Καλλίμαχος και οι τυρρανοκτόνοι Αρμόδιος και Αριστογείτων.[2]

Διοικητικές μεταβολές

Με την εφαρμογή της πρώτης διοικητικής διαίρεσης οι Αφίδνες εντάχθηκαν στον διευρυμένο δήμο Μαραθώνα στον οποίο παρέμειναν μέχρι το 1912. Με την εφαρμογή της τότε διοικητικής διαίρεσης οι Αφίδνες (με το όνομα Κιούρκα) ορίστηκαν έδρα της κοινότητας Κιούρκων, μετέπειτα κοινότητας Αφιδνών η οποία αρχικά συμπεριέλαβε στα όριά της, εκτός από τις Αφίδνες, τους οικισμούς Μπογιάτι (Άνοιξη), Λιοσάτι (Κοκκινόβραχος) και Άγιος Μερκούριος, Νέα Ζοργιάνη και Άγιος Στέφανος.[3] Η κοινότητα διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 2010, οπότε αποτέλεσε μέρος του νέου διευρυμένου δήμου Ωρωπού.

Δείτε επίσης

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι