Λημνιάδες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Kyrgesam (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ μ.επιμέλεια
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{χωρίς παραπομπές}}
{{χωρίς παραπομπές}}


Στην [[ελληνική μυθολογία]] με το συλλογικό όνομα '''Λημνιάδες''' ήταν γνωστές οι γυναίκες της νήσου [[Λήμνος|Λήμνου]] οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, παραμέλησαν τη λατρεία της θεάς [[Αφροδίτη (μυθολογία)|Αφροδίτης]]. Η θεά τις εκδικήθηκε κάνοντάς τες να μυρίζουν τόσο άσχημα, ώστε οι σύζυγοί τους τις εγκατέλειψαν και πήραν [[Παλλακεία|παλλακίδες]] από τη [[Θράκη]]. Οι Λημνιάδες τότε τους εκδικήθηκαν με τη σειρά τους σκοτώνοντας όλους τους άνδρες της νήσου, ακόμα και τον βασιλιά, και έκαναν βασίλισσά τους την [[Υψιπύλη]]. Ως βασίλισσα, η Υψιπύλη επέτρεψε στις Λημνιάδες να αποκτήσουν παιδιά από τους [[Αργοναύτες]], όταν καιρό αργότερα πέρασαν από εκεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους.
Στην [[ελληνική μυθολογία]] με το συλλογικό όνομα '''Λημνιάδες''' ήταν γνωστές οι γυναίκες της νήσου [[Λήμνος|Λήμνου]] οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, παραμέλησαν τη λατρεία της [[Αφροδίτη (μυθολογία)|Αφροδίτης]]. Η θεά τις εκδικήθηκε κάνοντάς τες να μυρίζουν τόσο άσχημα, ώστε οι σύζυγοί τους τις εγκατέλειψαν και πήραν [[Παλλακεία|παλλακίδες]] από τη [[Θράκη]]. Οι Λημνιάδες τότε τους εκδικήθηκαν με τη σειρά τους σκοτώνοντας όλους τους άνδρες της νήσου, ακόμα και τον βασιλιά, και έκαναν βασίλισσά τους την [[Υψιπύλη]]. Ως βασίλισσα, η Υψιπύλη επέτρεψε στις Λημνιάδες να αποκτήσουν παιδιά από τους [[Αργοναύτες]], όταν καιρό αργότερα πέρασαν από εκεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους.




== Πηγή ==
== Πηγή ==
* Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος ''Χάρη Πάτση'', Αθήνα 1969
* Emmy Patsi-Garin: ''Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας'', εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969




[[Κατηγορία:Πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας|Λημνιαδες]]
[[Κατηγορία:Πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας|Λημνιαδες]]
[[Κατηγορία:Αρχαία Λήμνος]]
[[Κατηγορία:Αρχαία Λήμνος|Λημνιαδες]]

Έκδοση από την 05:55, 25 Νοεμβρίου 2020

Στην ελληνική μυθολογία με το συλλογικό όνομα Λημνιάδες ήταν γνωστές οι γυναίκες της νήσου Λήμνου οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, παραμέλησαν τη λατρεία της Αφροδίτης. Η θεά τις εκδικήθηκε κάνοντάς τες να μυρίζουν τόσο άσχημα, ώστε οι σύζυγοί τους τις εγκατέλειψαν και πήραν παλλακίδες από τη Θράκη. Οι Λημνιάδες τότε τους εκδικήθηκαν με τη σειρά τους σκοτώνοντας όλους τους άνδρες της νήσου, ακόμα και τον βασιλιά, και έκαναν βασίλισσά τους την Υψιπύλη. Ως βασίλισσα, η Υψιπύλη επέτρεψε στις Λημνιάδες να αποκτήσουν παιδιά από τους Αργοναύτες, όταν καιρό αργότερα πέρασαν από εκεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους.


Πηγή

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969