Μαριάτσι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 30: Γραμμή 30:


== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
*[http://www.jazzbluesrock.gr/travel-discover-mexico_oi_mousikes_paradoseis_ton_aztekon_6842 Παράς, Ε. 2017, Οι μουσικές παραδόσεις των Αζτέκων και των υπόλοιπων αυτοχθόνων του Μεξικού].

* [http://sobrino.net/mer/entry_on_the_word_mariachi.htm Ιστορία του Mariachi], στον ιστότοπο της [[Λατινική γλώσσα|Λατινικής]] [[Εγκυκλοπαίδεια|Εγκυκλοπαίδειας]]
* [http://sobrino.net/mer/entry_on_the_word_mariachi.htm Ιστορία του Mariachi], στον ιστότοπο της [[Λατινική γλώσσα|Λατινικής]] [[Εγκυκλοπαίδεια|Εγκυκλοπαίδειας]]
* {{Britannica}}
* {{Britannica}}

Έκδοση από την 10:56, 24 Νοεμβρίου 2020

Μαριάτσι
ΚαταγωγήΧαλίσκο, Κολίμα, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ
Είδη
Παραδοσιακό Μαριάτσι
Συγκρότημα Μαριάτσι

Το Μαριάτσι και οι μουσικοί μαριάτσι (/mɑːriˈɑːi/; Ισπανικά: maˈɾjatʃi) ) είναι ένα μουσικό είδος που προήλθε από το Χαλίσκο, στο δυτικό Μεξικό, Το μουσικό είδος επηρεάστηκε από την ιστορική και πολιτιστική ανάπτυξη του δυτικού Μεξικού. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας των μαριάτσι, οι μουσικοί εκτέλεσαν πειραματικά έργα με πνευστά και κρουστά. Επιπλέον, το είδος επηρεάστηκε από κοινωνικούς και ιστορικούς παράγοντες ως προς το ρεπερτόριο, όσον αφορά στην απόδοση και την ποικιλία των χαρακτηριστικών της ποίησης σε κάθε περιοχή.

Όνομα

Η προέλευση της λέξης είναι αντικείμνο συζήτησης, ωστόσο οι κυρίαρχες θεωρίες υποδεικνύουν βαθιές ρίζες. Σε μια από τις επικρατέστερες θεωρήσεις αναφέρεται ότι το όνομα προέρχεται από το όνομα του ξύλου που χρησιμοποιείτο για την κατασκευή της πλατφόρμας του χορού [1][2]. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία η λέξη Μαριάτσι προέρχεται από τη γηγενή ονομασία ενός δένδρου που ονομάζεται πίγια ή τσιρίμο, ενώ σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή προέρχεται από μια εικόνα που αποκαλείται τοπικά María H (προφέρεται Mari-Ache)[2][3].

Παλαιότερα πιστευόταν ότι η λέξη προερχόταν από τη γαλλική "marriage", από την εποχή του Β' Γαλλομεξικανικού πολέμου στη δεκαετία του 1860, και σχετιζόταν με την εμφάνιση αυτού του μουσδικού είδους σε γάμους.Η θεωρία εγκαταλείφθηκε όταν εμφανίστηκαν έγγραφα που έδειχναν η λέξη προυπήρχε της γαλλικής εκστρατείας[4].

Πολιτισμός

Το μαριάστι είναι σημαντικό στοιχείο για τη μελέτη της μεξικάνικης μουσικής,καθώς διαμορφώθηκε κατά την αποικιακή περίοδο, βρήκε την ουσία του στην μετα-αποικιακή εποχή, και άκμασε στην εθνικιστική περίοδο, ενώ απέκτησε παγκόσμια επιρροή στη σύγχρονη εποχή. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέλιξης, ειδικά από την εθνικιστική περίοδο, η μουσική μαριάτσι έγινε σύμβολο της μεξικάνικης μουσικής και ποίησης σε μια ευρύτερη περιοχή. Το είδος παρουσιάζεται σε δημοφιλείς ραδιοφωνικές εκπομπές, που εμφανίζονται σε πρώιμες μεξικάνικες ταινίες και στη διεξαγωγή προεδρικών εκστρατειών .

Το 2016, η UNESCO αναγνώρισε το μουσικό είδος μαριάτσι ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά[5].

Μουσικά σύνολα

Ένα σύνολο μαριάτσι αποτελείται συνήθως από βιολιά, τρομπέτες, κλασική κιθάρα, βιόλα, μπάσο και ακουστική κιθάρα και μερικές φορές άρπα.

Οι αρχικοί μαριάτσι ήταν μουσικοί του δρόμου του Μεξικού, αλλά σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς είναι επαγγελματίες διασκεδαστές στον κλάδο της ψυχαγωγίας και έχουν μουσικές δεξιότητες σε περισσότερα από ένα όργανα, συμπεριλαμβαομένου του τραγουδιού. Ενίοτε φορές συνοδεύονται από ποπ τραγουδιστές, ένα παράδειγμα του οποίου είναι η τραγουδίστρια Σελένα, η οποία ξεκίνησε ως μέρος της τοπικής κουλτούρας των μαριάτσι.

Σημειώσεις-παραπομπές

  1. «History of the Mariachi Puro Mariachi Foundation». Puro Mariachi. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. 
  2. 2,0 2,1 «What is Mariachi Music?». New Mexico State University. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. 
  3. Camille Collins (9 Μαρτίου 2007). «What is the mariachi?». Mexconnect newsletter. ISSN 1028-9089. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. 
  4. Clark, Sylvia (2005). «"Mariachi music as a symbol of Mexican culture in the United States"». International Journal of Music Education 23: 227–237. http://ijm.sagepub.com/content/23/3/227.short. 
  5. «UNESCO Reconoce al mariachi como patrimonio de la humanidad» [UNESCO recognizes mariachi as a world heritage] (στα Spanish). Mexico: INAH. 27 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2012. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι