Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 40: Γραμμή 40:


{{Ένοπλες Δυνάμεις της Ασίας}}
{{Ένοπλες Δυνάμεις της Ασίας}}
{{επέκταση}}


[[Κατηγορία:Ένοπλες δυνάμεις ανά χώρα]]
[[Κατηγορία:Ένοπλες δυνάμεις ανά χώρα]]

Έκδοση από την 01:30, 24 Οκτωβρίου 2020

Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις
צבא הגנה לישראל

Έμβλημα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων
Σημαία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων
Ίδρυση1948
Υπηρεσιακοί κλάδοι
Ηγεσία
ΠρωθυπουργόςΜπενιαμίν Νετανιάχου
Δύναμη
Προσωπικό176.500[1]

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις[2] (αγγλικά: Israel Defense Forces, IDF, εβραϊκά: צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל‎, κοινώς γνωστές στο Ισραήλ με το ακρονύμιο צה״ל‎, Τζαχάλ), είναι οι ένοπλες δυνάμεις του κράτους του Ισραήλ. Αποτελούνται από το Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου (ο Ραματκάλ), που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις διαφέρουν από τις περισσότερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, με πολλούς τρόπους. Οι διαφορές περιλαμβάνουν την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών και τη δομή του, η οποία τονίζει τις στενές σχέσεις μεταξύ του στρατού, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας. Από την ίδρυσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ταιριάζουν στην ιδιαίτερη κατάσταση που αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της ισραηλινής κοινωνίας, επηρεάζοντας και την οικονομία της χώρας, τον πολιτισμό και το πολιτικό σκηνικό. Το 1965, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας τιμήθηκαν με το Βραβείο του Ισραήλ για τη συμβολή τους στην εκπαίδευση.[3]

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο Ισραήλ, πολλές από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να ταιριάζουν στις ανάγκες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, όπως το μέσο άρμα μάχης Merkava, το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Achzarit, υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, το σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy για τα οχήματα, όπως και τα τυφέκια Galil και Tavor. Το οπλοπολυβόλο Uzi εφευρέθηκε στο Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις από το 1954 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2003. Από το 1967, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν στενές στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες,[4] συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ανάπτυξη, όπως για το F-15I jet, το σύστημα άμυνας Thel laser, καθώς και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow.Επίσης το μαχητικό αεροσκάφος Kfir και το τεθωρακισμένο όχημα Merkava.

Παραπομπές

  1. "The Institute for National Security Studies", chapter Israel, 2012 8 May 2012.
  2. Κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από ισραηλινό πύραυλο protothema.gr
  3. «Israel Prize recipients in 1965 (in Hebrew)». Israel Prize Official Site. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2015. 
  4. Mahler, Gregory S. (1990). Israel After Begin. SUNY Press. σελ. 45. ISBN 978-0-7914-0367-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι