Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
|σύζυγος = [[Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας]]
|σύζυγος = [[Αλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας]]
|επίγονοι = [[Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας]]<br />[[Γεώργιος Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας|Γεώργιος]]<br />[[Ξένια Αλεξάνδροβνα της Ρωσίας|Ξένια]]<br />[[Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας|Μιχαήλ]]<br />[[Όλγα Αλεξάντροβνα της Ρωσίας|Όλγα]]
|επίγονοι = [[Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας]]<br />[[Γεώργιος Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας|Γεώργιος]]<br />[[Ξένια Αλεξάνδροβνα της Ρωσίας|Ξένια]]<br />[[Αλεξάντροβιτς της Ρωσίας|Μιχαήλ]]<br />[[Όλγα Αλεξάντροβνα της Ρωσίας|Όλγα]]
|πλήρες_όνομα =
|πλήρες_όνομα = Μαρία Σοφία Φρειδερίκη Δάγμαρ<br />Δανικά:''Marie Sophie Frederikke Dagmar''<br />Ρώσικα:''Мария Фёдоровна Poмáнова''
|βασιλικός_οίκος = [[Οίκος του Γκλύξμπουργκ|Γκλύξμπουργκ]]<br>(από την γέννηση)<br />[[Οίκος των Ρομάνοφ|Χόλσταϊν-Γκόττορπ-Ρομάνοφ]] (από τον γάμο)
|βασιλικός_οίκος = [[Οίκος του Γκλύξμπουργκ]]
|πατέρας = [[Χριστιανός Θ΄ της Δανίας]]
|πατέρας = [[Χριστιανός Θ΄ της Δανίας]]
|μητέρα = [[Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ]]
|μητέρα = [[Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ]]

Έκδοση από την 20:05, 22 Οκτωβρίου 2020

(Δάγμαρ) Μαρία Φιόντοροβνα
Πριγκίπισσα της Δανίας
Αυτοκράτειρα της Ρωσίας
Αυτοκρατορική Σύζυγος της Ρωσίας
Περίοδος13 Μαρτίου 1881 – 1 Νοεμβρίου 1894
Στέψη27 Μαΐου 1883
ΠροκάτοχοςΜαρία της Έσσης
ΔιάδοχοςΑλίκη της Έσσης
ΓέννησηΠριγκίπισσα Δάγμαρ της Δανίας
26 Νοεμβρίου 1847
Κίτρινο Παλάτι, Κοπεγχάγη, Δανία
Θάνατος13 Οκτωβρίου 1928 (80 ετών)
Χβιντόβρε, Κλάμπενμποργκ, Δανία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
ΣύζυγοςΑλέξανδρος Γ΄ της Ρωσίας
ΕπίγονοιΝικόλαος Β΄ της Ρωσίας
Γεώργιος
Ξένια
Μιχαήλ
Όλγα
ΟίκοςΟίκος του Γκλύξμπουργκ
ΠατέραςΧριστιανός Θ΄ της Δανίας
ΜητέραΛουίζα της Έσσης-Κάσσελ
ΘρησκείαΡωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, (πρώην Λουθηρανισμός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαρία Φιόντοροβνα (γεννηθείσα Δάγμαρ, στα δανικά: Dagmar, έπειτα ρωσικά: Мария Фёдоровна‎‎, παλιότερη γραφή του δοθέντος πατρωνύμου: Феодоровна, Φέοντοροβνα· 26 Νοεμβρίου 1847 - 13 Οκτωβρίου 1928) ήταν πριγκίπισσα της Δανίας και με τον γάμο της έγινε Αυτοκράτειρα της Ρωσίας ως σύζυγος του Αλέξανδρου Γ΄, τσάρου της Ρωσίας. Γιος της ήταν ο Νικόλαος Β΄, τελευταίος τσάρος της Ρωσίας.

Βιογραφία

Ήταν η δεύτερη κόρη του Χριστιανού Θ΄ της Δανίας και της Λουίζας της Έσσης-Κάσσελ, κόρης του Γουλιέλμου, πρίγκιπα της ΈσσηΚάσσελ. Αδέλφια της ήταν ο Φρειδερίκος Η΄ της Δανίας, η Αλεξάνδρα, σύζυγος του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας, η Τύρα και ο Βάλντεμαρ.

Γέννηση

Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1847 στο Κίτρινο Παλάτι στην Κοπεγχάγη. Ο πατέρας της Χριστιανός, τότε πρίγκιπας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, ήταν μέλος ενός σχετικά φτωχού πριγκιπικού οίκου, που δεν ήταν ιδιαίτερα επιφανής. Η μητέρα της ήταν η Λουίζα της Έσσης-Κάσσελ.

Η Μαρία Σοφία Φρειδερίκη Δάγμαρ βαφτίστηκε στη Λουθηρανική πίστη και πήρε το όνομά της από τη Μαρία Σοφία της Έσσης-Κάσσελ, χήρα βασίλισσα της Δανίας και από τη μεσαιωνική Δανή βασίλισσα Δάγμαρ της Βοημίας. Στο υπόλοιπο της ζωή της ήταν γνωστή ως Μαρία Φιόντοροβνα, όνομα που πήρε όταν μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία το 1866, πριν το γάμο της με τον διάδοχο Αλέξανδρο. Μέσα στην οικογένειά της ήταν γνωστή ως "Μίνι".

Οικογένεια

Η Αυτοκρατορική οικογένεια. Από αριστερά προς τα δεξιά: Τσάρεβιτς Νικόλαος, Μέγας Δούκας Γεώργιος, Αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα, Μεγάλη Δούκισσα Όλγα, Μεγάλη Δούκισσα Ξένια, Μέγας Δούκας Μιχαήλ, Τσάρος Αλέξανδρος Γ΄, Ανάκτορο στη Λιβαδιά 1893

Τον Ιούνιο του 1866, σε μια επίσκεψη στην Κοπεγχάγη, ο Τσάρεβιτς Αλέξανδρος ζήτησε επίσημα το χέρι της και στις 9 Νοεμβρίου 1866 τελέστηκε ο γάμος τους στο αυτοκρατορικό παρεκκλήσιο των Χειμερινών Ανακτόρων στην Αγία Πετρούπολη. Ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ και η Μαρία Φιόντοροβνα απέκτησαν τέκνα:

Το τέλος

Η Χήρα Αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα (δεξιά), μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Βασίλισσα Αλεξάνδρα (στο κέντρο) και την ανιψιά της, Πριγκίπισσα Βικτώρια (αριστερά), Λονδίνο, 1903

Έχοντας πληγεί από την απώλεια του συζύγου της και μετά την αναπάντεχη δολοφονία των δυο γιων της, του τσάρου Νικολάου Β΄ και του Μεγάλου Δούκα Μιχαήλ, της νύφης Αλεξάνδρας Φιόντοροβνα και των πέντε παιδιών του Νικολάου από τους Μπολσεβίκους, ένα νέο χτύπημα ήρθε να την ταράξει.

Τον Νοέμβριο του 1925 η αγαπημένη της αδελφή, Βασίλισσα Αλεξάνδρα, απεβίωσε. Αυτή ήταν και η τελευταία απώλεια που θα μπορούσε να υποφέρει. «Ήταν έτοιμη να συναντήσει τον Θεό» έγραψε ο γαμπρός της, Μέγας Δούκας Αλέξανδρος Μιχαήλοβιτς, για τα τελευταία χρόνια της Μαρίας. Στις 13 Οκτωβρίου του 1928 στο Χβιντόβρε κοντά στην Κοπεγχάγη, σε ένα σπίτι που είχε μαζί με την αδελφή της Βασίλισσα Αλεξάνδρα, η Μαρία πέθανε σε ηλικία 80 ετών, έχοντας κοντά της τις δύο κόρες της. Μετά το εξαήμερο λαϊκό προσκύνημα που έγινε στη Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία Αλέξανδρος Νιέφσκι της Κοπεγχάγης, η αυτοκράτειρα ενταφιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Ρόσκιλε.

Το 2005 η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, καθώς και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους συμφώνησαν ότι η αυτοκράτειρα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την επιθυμία της να ταφεί δίπλα στον σύζυγό της. Μια σειρά από τελετές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 23-28 Σεπτεμβρίου 2006. Η νεκρώσιμη ακολουθία, στην οποία συμμετείχαν υψηλά αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Διαδόχου Πρίγκιπα Φρειδερίκου της Δανίας, της Πριγκίπισσας Μαίρης της Δανίας και του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας Μιχαήλ του Κεντ. Το πλήθος γύρω από το φέρετρο ήταν τόσο μεγάλο, ώστε ένας νεαρός Δανός διπλωμάτης έπεσε στο ταφικό όρυγμα πριν αποτεθεί εκεί το φέρετρο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 το άγαλμα της Μαρίας Φιόντοροβνα αποκαλύφθηκε κοντά στο αγαπημένο της παλάτι το Πέτερχοφ. Μετά το προσκύνημα που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ, θάφτηκε δίπλα στον σύζυγό της Αλέξανδρο Γ΄ στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στις 28 Σεπτεμβρίου 2006, 140 χρόνια μετά την πρώτη άφιξή της στη Ρωσία και σχεδόν 78 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Τίτλοι

  • 26 Νοεμβρίου 1847 - 31 Ιουλίου 1853: Η Γαληνοτάτη Υψηλότητα Πριγκίπισσα Δάγμαρ του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ
  • 31 Ιουλίου 1853 - 21 Δεκεμβρίου 1858: Η Υψηλότητα Πριγκίπισσα Δάγμαρ της Δανίας
  • 21 Δεκεμβρίου 1858 - 9 Νοεμβρίου 1866: Η Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Δάγμαρ της Δανίας
  • 9 Νοεμβρίου 1866 - 13 Μαρτίου 1881: Η Αυτοκρατορική Υψηλότητα Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Φιόντοροβνα, Τσαρίνα της Ρωσίας
  • 13 Μαρτίου 1881 - 1 Νοεμβρίου 1894: Η Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα Η Αυτοκρατορική Σύζυγος της Ρωσίας
  • 1 Νοεμβρίου 1894 - 13 Οκτωβρίου 1928: Η Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα Η Χήρα Αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα της Ρωσίας

Πρόγονοι

Παραπομπές


Μαρία Φιόντοροβνα (Δάγμαρ της Δανίας)
Νεότερος κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 26 Νοεμβρίου 1847 Θάνατος: 13 Οκτωβρίου 1928
Αυτοκρατορικός Οίκος της Ρωσίας
Προκάτοχος
Μαρία της Έσσης και παρά τω Ρήνω
Αυτοκρατορική Σύζυγος της Ρωσίας
1881 – 1894
Διάδοχος
Αλίκη της Έσσης και παρά τω Ρήνω

Εξωτερικοί σύνδεσμοι