Ίρμα Γκρέζε: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 39: Γραμμή 39:
Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 1945 στη φυλακή του Χάμελιν η Γκρέζε οδηγήθηκε στην αγχόνη. Οι γυναίκες εκτελέστηκαν μεμονωμένα με [[Απαγχονισμός|απαγχονισμό]] και στη συνέχεια οι άνδρες ανά δυάδες.<ref>"Belsen Gang Hanged", ''The Times'', 15 December 1945</ref> Ο συνταγματάρχης λοχίας Ρίτσαρντ Άντονι Ο'Νιλ βοήθησε τον Βρετανό εκτελεστή, [[Άλμπερτ Πιέρποιντ]]:
Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 1945 στη φυλακή του Χάμελιν η Γκρέζε οδηγήθηκε στην αγχόνη. Οι γυναίκες εκτελέστηκαν μεμονωμένα με [[Απαγχονισμός|απαγχονισμό]] και στη συνέχεια οι άνδρες ανά δυάδες.<ref>"Belsen Gang Hanged", ''The Times'', 15 December 1945</ref> Ο συνταγματάρχης λοχίας Ρίτσαρντ Άντονι Ο'Νιλ βοήθησε τον Βρετανό εκτελεστή, [[Άλμπερτ Πιέρποιντ]]:


«Στις 9.34 π.μ. μπήκε στο θάλαμο εκτέλεσης, κοίταξε για μια στιγμή τους αξιωματούχους που στέκονταν γύρω της, και μετά περπάτησε στο κέντρο της παγίδας, όπου είχε μαρκαριστεί και στάθηκε σε αυτό το σημάδι πολύ σταθερά, και καθώς έβαλα την άσπρη κουκούλα πάνω από το κεφάλι της, είπε με αδύναμη φωνή, «Schnell»(γρήγορα). Η παγίδα άνοιξε και ο γιατρός που με ακολούθησε κάτω την κήρυξε νεκρή. Μετά από είκοσι λεπτά το σώμα αφαιρέθηκε από το σχοινί και τοποθετήθηκε σε φέρετρο έτοιμο για ταφή.»
«Στις 9.34 π.μ. μπήκε στο θάλαμο εκτέλεσης, κοίταξε για μια στιγμή τους αξιωματούχους που στέκονταν γύρω της, και μετά περπάτησε στο κέντρο της παγίδας, όπου είχε μαρκαριστεί και στάθηκε σε αυτό το σημάδι πολύ σταθερά, και καθώς έβαλα την άσπρη κουκούλα πάνω από το κεφάλι της, είπε με αδύναμη φωνή, «Schnell» (γρήγορα). Η παγίδα άνοιξε και ο γιατρός που με ακολούθησε κάτω την κήρυξε νεκρή. Μετά από είκοσι λεπτά το σώμα αφαιρέθηκε από το σχοινί και τοποθετήθηκε σε φέρετρο έτοιμο για ταφή.»


== Παραπομπές==
== Παραπομπές==

Έκδοση από την 14:29, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ίρμα Γκρέζε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Irma Grese (Γερμανικά)
Γέννηση7  Οκτωβρίου 1923[1][2][3]
Wrechen
Θάνατος13  Δεκεμβρίου 1945[1][2][3]
Hamelin Prison
Αιτία θανάτουαπαγχονισμός
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Παρατσούκλιdie Hyäne von Auschwitz
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Δημοκρατία της Βαϊμάρης
Ναζιστική Γερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασανιστής
φρουρός στρατοπέδου συγκέντρωσης
νοσηλεύτρια[4]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα
Ποινική κατάσταση
Κατηγορίες εγκλήματοςδολοφονία
έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΣούτσσταφφελ
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ίρμα Ίντα Ίλζε Γκρέζε (γερμανικά: Irma Ida Ilse Grese, 7 Οκτωβρίου 1923 - 13 Δεκέμβριο του 1945) ήταν φρουρός των SS στα ναζιστικά στρατόπεδα του Ράβενσμπρικ, του Άουσβιτς και του Μπέργκεν-Μπέλζεν. Οι κρατούμενοι του Άουσβιτς την αποκαλούσαν «η ύαινα του Άουσβιτς».[5]

H Γκρέζε καταδικάστηκε για εγκλήματα που αφορούσαν κακομεταχείριση και δολοφονία κρατουμένων που διαπράχθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς και Μπέργκεν-Μπέλζεν και καταδικάστηκε σε θάνατο στη δίκη του Μπέλζεν. Η Γκρέζε ήταν η νεότερη γυναίκα που εκτελέστηκε σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία του 20ού αιώνα.[6]

Πρώτα χρόνια

Ο πατέρας της Ίρμα Γκρέζε ήταν ο Άλφρεντ Γκρέζε, ένας εργάτης σε αγρόκτημα και μέλος του NSDAP από το 1937.[7] Επιπλέον είχε τέσσερα αδέλφια (2 αδερφές και 2 αδερφούς).[8] Το 1936 η μητέρα της Μπέρτα αυτοκτόνησε, αφού ανακάλυψε ότι ο Άλφρεντ είχε σχέση με την κόρη ενός τοπικού ιδιοκτήτη παμπ.[9] Μετά το θάνατο της ο πατέρας της Ίρμα ξαναπαντρεύτηκε.

Η ίδια εγκατέλειψε το σχολείο το 1938, σε ηλικία 15 ετών, και εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμας στο σανατόριο των SS.

Φρουρός στρατοπέδων συγκέντρωσης

Μέχρι τα εφηβικά της χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί ενεργά στη νεολαία του Χίτλερ και στην ένωση κοριτσιών της Γερμανίας.[10] Πριν από τα 18α γενέθλιά της, μετακόμισε στην εκπαιδευτική βάση των Γυναικών Βοηθών της Ες-Ες, η οποία βρισκόταν κοντά στο Ράβενσμπρικ, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για γυναίκες.

Το 1942 άρχισε να εργάζεται εθελοντικά ως φύλακας στο Ράβενσμπρικ. Το 1942 έγινε Aufseherin και το Μάρτιο του 1943 στάλθηκε για εργασία στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Μετά από ένα χρόνο προήχθη σε Rapportführerin, τη δεύτερη υψηλότερη δυνατή θέση για γυναίκες φύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης. Είναι γνωστό ότι συμμετείχε σε διαλογές κρατουμένων για τους θαλάμους αερίου όσο καιρό βρισκόταν στο Άουσβιτς.[11] Στις αρχές του 1945 συνόδευσε κρατουμένους από το Άουσβιτς στο Ραβένσμπρικ κατά τη διάρκεια εκκένωσης του στρατοπέδου. Τον Μάρτιο του 1945 μεταφέρθηκε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν μαζί με έναν μεγάλο αριθμό κρατουμένων από το Ράβενσμπρικ.

Συνελήφθη μαζί με τον διοικητή του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μπέργκεν - Μπέλζεν, Γιόζεφ Κράμερ, από τους Βρετανούς στις 17 Απριλίου 1945.[12]

Εγκλήματα πολέμου και καταδίκη

Η Γκρέζε (στη μέση) κατά τη διάρκεια της δίκης του Μπέλζεν

Η Γκρέζε ήταν μεταξύ των 44 ατόμων που κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου στη δίκη του Μπέλσεν. Η δίκη ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου 1945 στο Λύνεμπουργκ και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1945. Η ίδια είχε ως κύριο δικηγόρο της τον Major L. Cranfield.

Οι κατηγορίες εναντίον της αφορούσαν την κακομεταχείριση και τη δολοφονία τροφίμων στα στρατόπεδα, συμπεριλαμβανομένων πυροβολισμών και σαδιστικών ξυλοδαρμών με μαστίγια.[13]

Στο δικαστήριο η Γκρέζε κατέθεσε το ιστορικό της:

«Γεννήθηκα στις 7 Οκτωβρίου 1923. Το 1938 εγκατέλειψα το δημοτικό σχολείο και δούλεψα για έξι μήνες σε ένα αγρόκτημα, μετά από το οποίο δούλευα σε ένα κατάστημα στο Λίχεν για έξι μήνες. Όταν ήμουν 15, πήγα σε σανατόρειο στο Χόενλιχεν, όπου έμεινα για δύο χρόνια. Προσπάθησα να γίνω νοσοκόμα, αλλά ανταυτού με έστειλαν να εργαστώ σε γαλακτοκομείο στο Φίρστενμπεργκ. Τον Ιούλιο του 1942, προσπάθησα πάλι να γίνω νοσοκόμα, αλλά με έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ, αν και διαμαρτυρήθηκα για αυτό. Έμεινα εκεί μέχρι τον Μάρτιο του 1943 όταν πήγα στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Έμεινα στο Άουσβιτς μέχρι τον Ιανουάριο του 1945. »

Οι επιζώντες μπόρεσαν να δώσουν λεπτομερείς μαρτυρίες σχετικά με δολοφονίες, βασανιστήρια, φρικαλεότητες και σεξουαλικές επιθέσεις στις οποίες η Ίρμα συμμετείχε κατά τη διάρκεια των ετών της στο Άουσβιτς και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Υπήρξαν μαρτυρίες για σαδισμό, ξυλοδαρμούς και αυθαίρετους πυροβολισμούς των κρατουμένων, διαλογή κρατουμένων για να εκτελεστούν στους θαλάμους αερίων.

Η Γκρέζε φέρεται να φορούσε βαριές μπότες ως συνήθως και είχε ένα μαστίγιο και ένα πιστόλι. Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι χρησιμοποίησε τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές μεθόδους για να παρενοχλήσει τους κρατουμένους. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι χτύπησε μερικές γυναίκες μέχρι θανάτου. Κατηγορήθηκε επίσης ότι έφτιαχνε λάμπες από το δέρμα νεκρών Εβραίων.

Μετά από δίκη πενήντα τριών ημερών, η Γκρέζε καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού,μαζί με δύο άλλες φύλακες στρατοπέδων συγκέντρωσης, τη Γιοχάννα Μπόρμαν και τη Ελίζαμπεθ Φόλκενραθ και οκτώ άνδρες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Άουσβιτς και το Μπέλζεν.[14]

Καθώς διαβάζονταν οι ετυμηγορίες, η Γκρέζε ήταν ο μόνη καταδικασμένη που παρέμεινε ερειστική.[15] Η επακόλουθη έφεσή της απορρίφθηκε.

Σύμφωνα με τη Wendy Adele-Marie Sarti, το βράδυ πριν από την εκτέλεση, η Γκρέζε τραγουδούσε ναζιστικά τραγούδια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες μαζί με την Γιοχάννα Μπόρμαν.[16]

Εκτέλεση

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 1945 στη φυλακή του Χάμελιν η Γκρέζε οδηγήθηκε στην αγχόνη. Οι γυναίκες εκτελέστηκαν μεμονωμένα με απαγχονισμό και στη συνέχεια οι άνδρες ανά δυάδες.[17] Ο συνταγματάρχης λοχίας Ρίτσαρντ Άντονι Ο'Νιλ βοήθησε τον Βρετανό εκτελεστή, Άλμπερτ Πιέρποιντ:

«Στις 9.34 π.μ. μπήκε στο θάλαμο εκτέλεσης, κοίταξε για μια στιγμή τους αξιωματούχους που στέκονταν γύρω της, και μετά περπάτησε στο κέντρο της παγίδας, όπου είχε μαρκαριστεί και στάθηκε σε αυτό το σημάδι πολύ σταθερά, και καθώς έβαλα την άσπρη κουκούλα πάνω από το κεφάλι της, είπε με αδύναμη φωνή, «Schnell» (γρήγορα). Η παγίδα άνοιξε και ο γιατρός που με ακολούθησε κάτω την κήρυξε νεκρή. Μετά από είκοσι λεπτά το σώμα αφαιρέθηκε από το σχοινί και τοποθετήθηκε σε φέρετρο έτοιμο για ταφή.»

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) SNAC. w6wx4wf9. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 47808538. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  5. Barbara Möller (30 August 2014). "Die Hyäne von Auschwitz". Sie waren Mörderinnen aus Gelegenheit. DIE WELT. Retrieved 4 January 2015.
  6. Sonja Peteranderl (2014). "Der Mann, der Rudolf Höß jagte". KZ-Aufseherin Irma Grese. Die "Hyäne von Auschwitz". Spiegel Online, Hamburg, Germany. Retrieved 4 January 2015.
  7. Vronsky, Peter (2007). Female Serial Killers: How and Why Women Become Monsters. Penguin. ISBN 9781101205693.
  8. https://www.nizkor.org/hweb/camps/bergen-belsen/belsen-trial-05.html
  9. First Belsen Trial Oberaufseherin Irma Ilse Ida Grese
  10. Sarti, Wendy Adele-Marie. Women and Nazis. Bethesda: Academica Press, 2012.
  11. Knoch, Habbo, ed. (2010). Bergen-Belsen: Wehrmacht POW Camp 1940–1945, Concentration Camp 1943–1945, Displaced Persons Camp 1945–1950. Catalogue of the permanent exhibition. Wallstein. ISBN 978-3-8353-0794-0.
  12. Celinscak, Mark (2015). Distance from the Belsen Heap: Allied Forces and the Liberation of a Concentration Camp. Toronto: University of Toronto Press. ISBN 9781442615700.
  13. https://www.nizkor.org/hweb/camps/bergen-belsen/belsen-trial-05.html
  14. Belsen Beast, Irma Grese hanged with nine other horror camp aides, UPI, 14 December 1945
  15. Verdicts in the Belsen Trial", The Times, 17 November 1945, pg. 4.
  16. Sarti, Wendy Adele-Marie (2012), Women and Nazis, Bethesda: Academica Press, ISBN 978-1936320127
  17. "Belsen Gang Hanged", The Times, 15 December 1945