Εκβέν Δαβουσσί: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Robot: Αφαίρεση κατηγοριών έτους γέννησης/θανάτου
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Εκβέν Δαβουσσί''' ή '''Δαβουσί''' ή '''Δεμπουσί''' ([[Γαλλική γλώσσα|γαλ.]]: Davousi ή Davoussi ή Debousi) ήταν [[Αιγύπτιοι|Αιγύπτιος]] φιλέλληνας και αγωνιστής της [[Ελληνική επανάσταση του 1821|Ελληνικής επανάστασης του 1821]].
Ο '''Εκβέν Δαβουσσί''' ή '''Δαβουσί''' ή '''Δεμπουσί''' ([[Γαλλική γλώσσα|γαλ.]]: Davousi ή Davoussi ή Debousi) ήταν [[Αιγύπτιοι|Αιγύπτιος]] φιλέλληνας και αγωνιστής της [[Ελληνική επανάσταση του 1821|Ελληνικής επανάστασης του 1821]].


Ο Δαβουσσί γεννήθηκε στην Αίγυπτο , ήταν [[Μαμελούκοι|Μαμελούκος]] και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα , είναι άγνωστο αν είναι το πραγματικό του όνομα , το Δαβουσί (Davousi) είναι πιθανότατα παραφθορά ή απόδοση του ονόματος του στα Γαλλικά, το επώνυμο υπάρχει και σήμερα στη Γαλλία<ref>genealogie [http://www.genealogie.com/popularite-du-nom-davousi/davousi.html davousi]</ref>. Στο μνημείο που έχει στηθή σαν ανάμνηση της μάχης τον αναφέρει στους πεσόντες Γάλλους φιλέλληνες.
Ο Δαβουσσί γεννήθηκε στην Αίγυπτο, ήταν [[Μαμελούκοι|Μαμελούκος]] και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, είναι άγνωστο αν είναι το πραγματικό του όνομα, το Δαβουσί (Davousi) είναι πιθανότατα παραφθορά ή απόδοση του ονόματος του στα Γαλλικά, το επώνυμο υπάρχει και σήμερα στη Γαλλία<ref>genealogie [http://www.genealogie.com/popularite-du-nom-davousi/davousi.html davousi]</ref>. Στο μνημείο που έχει στηθεί σαν ανάμνηση της μάχης τον αναφέρει στους πεσόντες Γάλλους φιλέλληνες.


Δεν υπάρχει κάτι γνωστό για τη παιδική του ηλικία, κατατάχτηκε στον στρατό του [[Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας|Μέγα Ναπολέων]] όπου υπηρέτησε στην προσωπική του φρουρά παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Όταν αποστρατεύτηκε επέστρεψε στην γενέτηρά του διεκδικώντας την κληρονομιά του. Οι συγγενείς του δωροδόκησαν όμως τον πασά ο οποίος τον συνέλαβε και τον τιμώρησε με ραβδισμό.
Δεν υπάρχει κάτι γνωστό για την παιδική του ηλικία, κατατάχτηκε στον στρατό του [[Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας|Μέγα Ναπολέων]] όπου υπηρέτησε στην προσωπική του φρουρά παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Όταν αποστρατεύτηκε επέστρεψε στη γενέτειρά του διεκδικώντας την κληρονομιά του. Οι συγγενείς του δωροδόκησαν όμως τον πασά ο οποίος τον συνέλαβε και τον τιμώρησε με ραβδισμό.


Ο Δαβουσσί κατέφυγε πάλι στην [[Γαλλία]] και με την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης ήρθε στην Ελλάδα μαζί με άλλους Γάλλους φιλέλληνες. Πήρε μέρος με το τάγμα των φιλελλήνων στην [[Μάχη του Πέτα]] στις 4 Ιουλίου του 1822 όπου και σκοτώθηκε , αναφέρεται ότι έπεσε ηρωικά σκοτώνοντας πολλούς Οθωμανούς πέφτοντας νεκρός διάτρητος από πληγές.
Ο Δαβουσσί κατέφυγε πάλι στη [[Γαλλία]] και με την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης ήρθε στην Ελλάδα μαζί με άλλους Γάλλους φιλέλληνες. Πήρε μέρος με το τάγμα των φιλελλήνων στην [[Μάχη του Πέτα]] στις 4 Ιουλίου του 1822 όπου και σκοτώθηκε, αναφέρεται ότι έπεσε ηρωικά σκοτώνοντας πολλούς Οθωμανούς πέφτοντας νεκρός διάτρητος από πληγές.


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 20:48, 24 Αυγούστου 2020

Ο Εκβέν Δαβουσσί ή Δαβουσί ή Δεμπουσί (γαλ.: Davousi ή Davoussi ή Debousi) ήταν Αιγύπτιος φιλέλληνας και αγωνιστής της Ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ο Δαβουσσί γεννήθηκε στην Αίγυπτο, ήταν Μαμελούκος και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, είναι άγνωστο αν είναι το πραγματικό του όνομα, το Δαβουσί (Davousi) είναι πιθανότατα παραφθορά ή απόδοση του ονόματος του στα Γαλλικά, το επώνυμο υπάρχει και σήμερα στη Γαλλία[1]. Στο μνημείο που έχει στηθεί σαν ανάμνηση της μάχης τον αναφέρει στους πεσόντες Γάλλους φιλέλληνες.

Δεν υπάρχει κάτι γνωστό για την παιδική του ηλικία, κατατάχτηκε στον στρατό του Μέγα Ναπολέων όπου υπηρέτησε στην προσωπική του φρουρά παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Όταν αποστρατεύτηκε επέστρεψε στη γενέτειρά του διεκδικώντας την κληρονομιά του. Οι συγγενείς του δωροδόκησαν όμως τον πασά ο οποίος τον συνέλαβε και τον τιμώρησε με ραβδισμό.

Ο Δαβουσσί κατέφυγε πάλι στη Γαλλία και με την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης ήρθε στην Ελλάδα μαζί με άλλους Γάλλους φιλέλληνες. Πήρε μέρος με το τάγμα των φιλελλήνων στην Μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822 όπου και σκοτώθηκε, αναφέρεται ότι έπεσε ηρωικά σκοτώνοντας πολλούς Οθωμανούς πέφτοντας νεκρός διάτρητος από πληγές.

Παραπομπές

  1. genealogie davousi

Πηγές

  • Μπάμπη Άννινου, Οι Φιλέλληνες του 1821, Τυπογραφείον "Εστία", Αθήναι 1925
  • Καλλιόπης Δ. Γρ. Καμπούρογλου, Ερίκου Φορνέζη, Οι Φιλέλληνες. Πλήρης καταγραφή των εν Ελλάδι αγωνισθέντων φιλελλήνων, 1884