Ιωάννης Παλαιολόγος (γιος Ανδρόνικου Β΄): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Ιωάννης Παλαιολόγος''' ([[1286]] - [[1307]]), δεσπότης και κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης ήταν μεγαλύτερος γιος του [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Αυτοκράτορα των Ρωμαίων]] [[Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος|Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου]] και της δεύτερης συζύγου του [[Γιολάντα του Μομφερράτου|Γιολάντας του Μομφερράτου]].
Ο '''Ιωάννης Παλαιολόγος''' ([[1286]] - [[1307]]), δεσπότης και κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης ήταν μεγαλύτερος γιος του [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Αυτοκράτορα των Ρωμαίων]] [[Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος|Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου]] και της δεύτερης συζύγου του [[Γιολάντα του Μομφερράτου|Γιολάντας (Ειρήνης) του Μομφερράτου]], κόρης του [[Γουλιέλμος Ζ΄ του Μομφερράτου|Γουλιέλμου Ζ΄]] μαρκησίου του Μομφερράτου.


Πήρε τον τίτλο του ''δεσπότη'' (22 Μαΐου 1295) και νυμφεύτηκε την [[Ειρήνη Χούμναινα Παλαιολογίνα|Ειρήνη]], κόρη του μεγάλου λογοθέτη [[Νικηφόρος Χούμνος|Νικηφόρου Χούμνου]] (1303), δεν απέκτησαν παιδιά. Ορίστηκε κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης (1304) και έκανε δωρεές στη μονή της Οδηγήτριας.
Πήρε τον τίτλο του ''δεσπότη'' (22 Μαΐου 1295) και νυμφεύτηκε την [[Ειρήνη Χούμναινα Παλαιολογίνα|Ειρήνη]], κόρη του μεγάλου λογοθέτη [[Νικηφόρος Χούμνος|Νικηφόρου Χούμνου]] (1303), δεν απέκτησαν παιδιά. Ορίστηκε κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης (1304) και έκανε δωρεές στη μονή της Οδηγήτριας.

Έκδοση από την 09:22, 20 Αυγούστου 2020


Ιωάννης Παλαιολόγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1286
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος1307
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕιρήνη Χούμναινα Παλαιολογίνα (1303–1307)
ΓονείςΑνδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος και Ειρήνη του Μομφερράτου
ΑδέλφιαΔημήτριος Παλαιολόγος
Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος
Θεόδωρος Α΄ του Μομφερράτου
Σιμωνίς Παλαιολογίνα
Ασπορτσά Χατούν
Βαρθολομαίος Παλαιολόγος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδεσπότης

Ο Ιωάννης Παλαιολόγος (1286 - 1307), δεσπότης και κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης ήταν μεγαλύτερος γιος του Αυτοκράτορα των Ρωμαίων Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου και της δεύτερης συζύγου του Γιολάντας (Ειρήνης) του Μομφερράτου, κόρης του Γουλιέλμου Ζ΄ μαρκησίου του Μομφερράτου.

Πήρε τον τίτλο του δεσπότη (22 Μαΐου 1295) και νυμφεύτηκε την Ειρήνη, κόρη του μεγάλου λογοθέτη Νικηφόρου Χούμνου (1303), δεν απέκτησαν παιδιά. Ορίστηκε κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης (1304) και έκανε δωρεές στη μονή της Οδηγήτριας.

Ο θείος του Ιωάννης Α΄ του Μομφερράτου απεβίωσε (1305), η μητέρα του ήθελε να τον στείλει να τον διαδεχθεί στη Μαρκιωνία του Μομφερράτου αλλά ο Πατριάρχης Αθανάσιος Α΄ το απαγόρευσε. Η μητέρα του έστειλε τον δεύτερο αδελφό του Θεόδωρο που έγινε Μαρκήσιος του Μομφερράτου. Απεβίωσε πρόωρα στην Θεσσαλονίκη (1307), το σώμα του μεταφέρθηκε στη μονή του Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη (1312).

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε την Ειρήνη, κόρη του μεγάλου λογοθέτη Νικηφόρου Χούμνου (1303). Δεν απέκτησαν παιδιά.

Πηγές

  • Erich Trapp, Hans-Veit Beyer, Σωκράτη Καπλανήρη, Ιωάννη Λεοντιάδη: "Παλαιολόγος, Ιωάννης" στο Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit, τόμος 9, Βιέννη 1989, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John Palaiologos (son of Andronikos II) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).