Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 219: Γραμμή 219:
[[Κατηγορία:Αντικαπιταλιστικά κόμματα στην Ελλάδα]]
[[Κατηγορία:Αντικαπιταλιστικά κόμματα στην Ελλάδα]]
[[Κατηγορία:Κομμουνιστικά κόμματα στην Ελλάδα]]
[[Κατηγορία:Κομμουνιστικά κόμματα στην Ελλάδα]]
[[Κατηγορία:Ακροαριστερά]]
[[Κατηγορία:Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ]]
[[Κατηγορία:Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ]]

Έκδοση από την 00:03, 3 Αυγούστου 2020

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας
Ίδρυση2003
Διάσπαση απόΚΚΕ (μ-λ)
ΈδραΡεθύμνου 11, Αθήνα
ΕφημερίδαΔρόμος της Αριστεράς
ΙδεολογίαΚομμουνισμός
Μαρξισμός-Λενινισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΔιάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων
Διεθνής προσχώρησηΔιεθνή Συνδιάσκεψη Μαρξιστικών Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων
ΧρώματαΚόκκινο
Ιστότοπος
www.koel.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας είναι πολιτική οργάνωση της Aριστεράς. Η ιδεολογία της ΚΟΕ είναι ο δημιουργικά εντοπισμένος μαρξισμός[1]. Συμμετέχει στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, στη Διάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων και στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Μαρξιστικών Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων, στη Διεθνή Λίγκα των Λαϊκών Αγώνων ILPS και την ΙCOR.

Ιστορική προέλευση

Απαρχή

Το Νοέμβριο του 1976 ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) από την πλειοψηφία των μελών και των στελεχών της ΟΜΛΕ. Μέσα σε λίγα χρόνια το ΚΚΕ (μ-λ) καταφέρνει να συγκινήσει εκατοντάδες Έλληνες, φτάνοντας τα 3.000 μέλη. Όμως, δεν κατάφερε να κάνει μια ανάλυση της νέας φάσης της γενικής κρίσης στην οποία εισήλθε ο καπιταλισμός, ούτε συνεπώς να αναλύσει και να απαντήσει πολιτικά στο «φαινόμενο ΠΑΣΟΚ» στην Ελλάδα και να ερμηνεύσει την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Έτσι ήρθε η αργή διάλυσή του ή (διάσπαση του κατά άλλους πολιτικούς φορείς), από το 2ο συνέδριο του ΚΚΕ (μ-λ) (1981) εώς τα μέσα του 1982.

Πολιτική και εκδοτική ομάδα Α/συνέχεια

Το 1982 μετά την διάλυση του ΚΚΕ (μ-λ), 20 περίπου μέλη και στελέχη του ιδρύουν την πολιτική και εκδοτική ομάδα Α/συνέχεια. Πολιτικός και ιδεολογικός καθοδηγητής της Α/συνέχεια γίνεται αργότερα, μέχρι και τον θάνατό του το 1994, ο Γιάννης Χοντζέας, επονίτης, μέλος του ΚΚΕ από τα 14 του, κατά τιμητική εξαίρεση, μακρονησιώτης που δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας, αργότερα συνεκδότης της Αναγέννησης, συνιδρυτής της ΣΠΑΚ και μέλος του ΚΚΕ (μ-λ) ως το 1982.

Η Α/συνέχεια παρεμβαίνει από το 1982 στους φοιτητικούς χώρους μέσα από τις ΑΣΦ-Σ (Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών-Σπουδαστών) μέχρι το 1989, οπότε και δημιουργεί τα Αριστερά Σχήματα. Η Α/συνέχεια επίσης κυκλοφορεί το ομώνυμο πολιτικό δελτίο της, και το περιοδικό Μήπως, που από το 1989 γίνεται μηνιαίο, ενώ το Φλεβάρη του 1996 κυκλοφορεί τη μηνιαία εφημερίδα «Αριστερά!».

Στις δημοτικές εκλογές του 1998, οι εκπρόσωποί της σε κάποιες μεγάλες πόλεις και νομούς, αποσπούν κατά μ.ό. το 4% των ψήφων. Στις ευρωεκλογές του 1999, μετά την άρνηση των υπόλοιπων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, η Α/συνέχεια συμμετέχει στις εκλογές με την επωνυμία "Αριστερά!" και αποσπά 9.693 ψήφους (0.15%). Η αριστεροποίηση της ελληνικής κοινωνίας εκείνη τη χρονιά ωθεί την Α/συνέχεια να απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, για ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες, όμως μόνο το Μ-Λ ΚΚΕ απαντά θετικά. Στις εθνικές εκλογές του 2000, στην πρώτη συμμετοχή της Α/συνέχεια σε βουλευτικές εκλογές, το ενωτικό ψηφοδέλτιο Αριστερά!-Μ-Λ ΚΚΕ αποσπά μόλις 5.866 ψήφους. Το Μάη του 2000, η Α/συνέχεια, συνεχίζοντας την ποσοτική και ποιοτική της αλλαγή, μετατρέπει την εφημερίδα της "Αριστερά!" σε 15ήμερη.

Από την ίδρυση της ΚΟΕ μέχρι σήμερα

Μετά από μια συνεχή διαδικασία ποσοτικών και ποιοτικών αλλαγών της πολιτικής ομάδας Α/συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2003 ιδρύεται η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), η οποία προσχωρεί την ίδια χρονιά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, πρωτοστατώντας στη δημιουργία του «Αντιιμπεριαλιστικού χώρου». Στις εθνικές εκλογές του 2004 προέτρεψε τα μέλη και τους φίλους της να ψηφίσουν το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), αν και δεν συμμετείχε στους εκλογικούς συνδυασμούς του σχήματος. Στις δημοτικές εκλογές του 2006, η ΚΟΕ εκλέγει αρκετούς δημοτικούς και δύο περιφερειακούς συμβούλους. Η ΚΟΕ ανακοινώνει τη συμμετοχή της στο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2007. Τον Αύγουστο του 2015 αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

2ο Συνέδριο ΚΟΕ

Το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 22, 23 και 24 Ιουνίου του 2007, με κεντρικά συνθήματα «Με τη Διεθνή Κοινότητα των Λαών, για την ενότητα της Αριστεράς, στο δρόμο της Κομμουνιστικής Αριστεράς!»

Τον Ιούνιο του 2008, πολυμελής αποστολή της ΚΟΕ έφτασε στο Νεπάλ για επιτόπια μελέτη της πολιτικής του ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκού), το οποίο μετά από 12ετή ένοπλο αγώνα βγήκε πρώτο στις εκλογές του Απρίλη του 2008, με ποσοστό 38,5%.

Από το φθινόπωρο του 2008 η ΚΟΕ πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλατιών επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια, Ακρίβεια-STOP[2], οι οποίες προβαίνουν σε μια σειρά ακτιβισμών και παρεμβάσεων, με πιο γνωστή το άνοιγμα πολλών σταθμών διοδίων σε όλη τη χώρα.

Συμμετείχε ενεργά στον ξεσηκωμό της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008, με αφορμή την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2008.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009, η Ελένη Σωτηρίου, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΕ, τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, όμως απέτυχε να εκλεγεί.

Στις 15 Ιανουαρίου 2010 διακόπτει την κυκλοφορία της εφημερίδας «Αριστερά!» για να κυκλοφορήσει μαζί με την ΚΕΔΑ την εβδομαδιαία εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς από τις 20 Φλεβάρη του 2010, σε ένα πρωτότυπο πείραμα για την ελληνική Αριστερά.

Στις 22 Ιουνίου 2010 στέλνει πρόσκληση προς 23 οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς για συζήτηση και δημιουργία ενός «Πολιτικού και κοινωνικού μετώπου» για την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010. Στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη 2010 εκλέγει 2 περιφερειακούς συμβούλους σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, 3 στο Ίλιον, 1 στη Νίκαια κ.α. Από το Μάιο του 2011 προτείνει την Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Διέξοδο της Χώρας την οποία θα φέρει μια Μεταπολίτευση του Λαού.

Αποχώρηση μελών της ΚΟΕ

Αρκετά στελέχη και μέλη της ΚΟΕ διαφώνησαν με τις πολιτικές επιλογές της οργάνωσης το 2012 και αποχώρησαν. Συγκρότησαν την πολιτική οργάνωση Παρέμβαση[3][4].

3ο Συνέδριο ΚΟΕ

Το 3ο συνέδριο της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Μάρτη 2012 με κεντρικά συνθήματα "Πολιτικός Αγώνας για να γκρεμίσουμε την Τρόικα και το Μνημονιακό Μέτωπο-Ανεξαρτησία-Δημοκρατία-Χειραφέτηση".

Από το Δεκέμβρη του 2012, δεδομένης της εμβάθυνσης της ερήμωσης της οικονομίας, της ανθρωπιστικής κρίσης, της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό, και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε αξιωματική αντιπολίτευση, η ΚΟΕ συμπληρώνει την πρότασή της για Πολιτική, Οικονομική και Κοινωνική Διέξοδο της Χώρας με την πρόταση για δημιουργία όχι απλώς ενός "ενιαίου φορέα"-κόμματος, αλλά ενός Αριστερού Πολιτικού Ρεύματος Διεξόδου, που θα απαντά σε πιο στρατηγικά ζητήματα για τη χώρα.

Με ανακοίνωσή της στις 5 Ιουλίου 2013, σε μια προσπάθεια συμβολής της στην ενιαία έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του 1ου (ιδρυτικού) του συνεδρίου, η ΚΟΕ ανακοίνωσε την "αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της", διατηρώντας παράλληλα την οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική της αυτονομία.[5]

Ανοιχτό πανελλαδικό σώμα ΚΟΕ (4ο Συνέδριο)

Το Μάρτιο του 2017 η ΚΟΕ πραγματοποιεί ένα ανοιχτό πανελλαδικό σώμα που έχει το ύφος συνεδρίου χωρίς να το ονομάζει έτσι, και αποφασίζει το προχώρημά της σε πολιτικό οργανισμό αναζήτησης και συμβολής με βασικό πολιτικό της βήμα την εφημερίδα Δρόμος.[6]

Εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»

Στις αρχές του 2010, η ΚΟΕ από κοινού με την ΚΕΔΑ αποφάσισαν να σταματήσουν την έκδοση των εφημερίδων τους (Αριστερά! και Ενότητα αντίστοιχα) προκειμένου να εκδώσουν μια νέα εφημερίδα της Αριστεράς, η οποία θα εκφράζει όλο το χώρο της Αριστεράς. Το νέο εγχείρημα, που έκανε την εμφάνισή του το Φλεβάρη του 2013, ονομάστηκε Δρόμος της Αριστεράς και κυκλοφορεί κάθε Σάββατο.

Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας αποτελείται από ανένταχτους αριστερούς, καθώς και μέλη των δύο οργανώσεων. Ο πιο γνωστός συνεργάτης εξωτερικού της εφημερίδας είναι ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, δημοσιογράφος, ακτιβιστής και μέλος των Μαύρων Πανθήρων, ο οποίος είναι καταδικασμένος σε θάνατο στις ΗΠΑ. Επίσης συνεργάτης της εφημερίδας είναι ο Βραζιλιάνος σκιτσογράφος και ακτιβιστής Κάρλος Λατούφ, τα σκίτσα του οποίου (ιδιαίτερα αυτά για την Παλαιστίνη και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού) είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Μετωπικά σχήματα

Η ΚΟΕ παρεμβαίνει στους εργασιακούς χώρους μέσα από την «Ένωση Εργαζομένων», η φοιτητική νεολαία της παρεμβαίνει στα Πανεπιστήμια της χώρας, αρχικά μέσα από τα Αριστερά Σχήματα, ενώ από το 2007 συμμετείχε μέσα από την Αριστερή Ενότητα, που ήταν συσπείρωση αριστερών παρατάξεων, από την οποία αποχώρησε το 2015. Από το 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2015[7], η ΚΟΕ ήταν συνιστώσα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα, το 2010 αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης, από το οποίο αποχώρησε τον Μάρτιο του 2012. Από το 2011 και μετά, η ΚΟΕ παρακολουθεί και πιο πλατιά σχήματα όπως το Μέτωπο του ΟΧΙ καθώς και την ΕΛΑΔΑ, μη όντας μέλος των συντονιστικών τους οργάνων.

Resistance Festival

Το φεστιβάλ Resistance (Αντίσταση), είναι ένα διεθνιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από το 2008 και κάθε χρόνο από την ΚΟΕ αρχικά στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας και τα τελευταία χρόνια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με αποστολές από κινήματα, κόμματα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, πολιτικές συζητήσεις και συναυλίες. Το φεστιβάλ Resistance διεξάγεται πλέον υπό τη διοργάνωση του "Δρόμου της Αριστεράς".

Αποτελέσματα εκλογών

Εκλογικές τακτικές από το 2000

Έτος Συνεργασία Εκλογές Ψήφοι Ποσοστό Έδρες Θέση
2000 Αριστερά! / Μ-Λ ΚΚΕ Βουλή 5.866 0,09%
0 / 300
15ο κόμμα
2004 Δεν συμμετείχε Βουλή - -
0 / 300
-
2004 Δεν συμμετείχε Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο - -
0 / 24
-
2007 Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Βουλή 361.101 5,04%
14 / 300
4ο κόμμα
2009 Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο 240.898 4,70%
1 / 22
5ο κόμμα
2009 Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Βουλή 315.665 4,60%
13 / 300
5ο κόμμα
2012 Α Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Βουλή 1.061.265 16,78%
52 / 300
Αξιωματική αντιπολίτευση
2012 Β Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Βουλή 1.655.086 26,89%
71 / 300
Αξιωματική αντιπολίτευση
2014 Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο 1.518.376 26,56%
6 / 21
1ο κόμμα
2015 Α Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Βουλή 2.245.978 36,34%
149 / 300
Κυβέρνηση συνεργασίας
2015 Β Δεν συμμετείχε Βουλή - -
0 / 300
-
2019 Δεν συμμετείχε Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο - -
0 / 21
-
2019 Δεν συμμετείχε Βουλή - -
0 / 300
-

Πρώην Βουλευτές

Βουλευτής Εκλογές Εκλογική Περιφέρεια
Μαρία Τριανταφύλλου 2015 Α Αιτωλοακαρνανία
Δημήτρης Κοδέλας 2015 Α Αργολίδα
Βασίλης Χατζηλάμπρου 2015 Α Αχαΐα
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος 2015 Α Μαγνησία
Βασίλης Κυριακάκης 2015 Α Φθιώτιδα

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι