260: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
==== Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ====
==== Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ====


* Μάχη της Έδεσσας: με ένα τεράστιο στρατό, λέγεται ότι αποτελείται από 70.000 άνδρες, ο Βαλεριανός αποπειράται να οδηγήσει τους Πέρσες έξω από την Έδεσσα. Ο Ρωμαϊκός στρατός είναι περιστοιχισμένος και τα περισσότερα από τα στρατεύματα φονεύονται ή αιχμαλωτίζονται. Ο Βαλεριανός φυλακίζεται για το υπόλοιπο της ζωής του.
* [[Μάχη της Έδεσσας]]: με ένα τεράστιο στρατό, λέγεται ότι αποτελείται από 70.000 άνδρες, ο Βαλεριανός αποπειράται να οδηγήσει τους Πέρσες έξω από την Έδεσσα. Ο Ρωμαϊκός στρατός είναι περιστοιχισμένος και τα περισσότερα από τα στρατεύματα φονεύονται ή αιχμαλωτίζονται. Ο Βαλεριανός φυλακίζεται για το υπόλοιπο της ζωής του.
* Ο Σαπώρης ο Α' στέλνει τον Βαλεριανό στο Μπισαπούρ και χρησιμοποιεί τον αιχμαλωτισμένο ρωμαϊκό στρατό για κατασκευαστικά σχέδια. Χτίζουν το Μπαντ-ε Καϊσάρ (Γέφυρα του Βαλεριανού).
* Ο [[Σαπώρης ο Α']] στέλνει τον Βαλεριανό στο Μπισαπούρ και χρησιμοποιεί τον αιχμαλωτισμένο ρωμαϊκό στρατό για κατασκευαστικά σχέδια. Χτίζουν το Μπαντ-ε Καϊσάρ (Γέφυρα του Βαλεριανού).
* Ο Γαλλιηνός γίνεται ο μόνος αυτοκράτορας της Ρώμης. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του, ο Παννόνιος κυβερνήτης Ινγένοος εξεγείρεται στον Ίστρο ποταμό (Δούναβη).
* Ο [[Γαλλιηνός]] γίνεται ο μόνος αυτοκράτορας της Ρώμης. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του, ο Παννόνιος κυβερνήτης Ινγένοος εξεγείρεται στον Ίστρο ποταμό (Δούναβη).
* Ο Γαλλιηνός εκκενώνει τα οχυρώματα στο Άγκρι Ντεκουμάτες (Άνω Γερμανία), καταλαμβάνοντας την περιοχή του Μέλανα Δρυμού στην αντιμετώπιση της εισβολής των Αλαμαννών.
* Ο Γαλλιηνός εκκενώνει τα οχυρώματα στο Άγκρι Ντεκουμάτες (Άνω Γερμανία), καταλαμβάνοντας την περιοχή του Μέλανα Δρυμού στην αντιμετώπιση της εισβολής των Αλαμαννών.
* Ο Γαλλινηός εδραιώνεται στα Μεδιόλανα (σύγχρονο Μιλάνο). Αναγνωρίζει τον στρατό, υποστηριζόμενο από το εκλεκτό ιππικό, και αποστέλλει στρατεύματα στα σύνορα του Ρήνου.
* Ο Γαλλινηός εδραιώνεται στα Μεδιόλανα (σύγχρονο Μιλάνο). Αναγνωρίζει τον στρατό, υποστηριζόμενο από το εκλεκτό ιππικό, και αποστέλλει στρατεύματα στα σύνορα του Ρήνου.
* Ο Πόστουμος, Ρωμαίος σφετεριστής, σχηματίζει την Γαλατική Αυτοκρατορία και προφυλάσσει τον Ρήνο από μία εισβολή των Γερμανικών Φύλων.
* Ο [[Πόστουμος]], Ρωμαίος σφετεριστής, σχηματίζει την Γαλατική Αυτοκρατορία και προφυλάσσει τον Ρήνο από μία εισβολή των Γερμανικών Φύλων.
* Ο Σαλόνινος, γιος του Γαλλιηνού, ανακηρύσσεται Αύγουστος από τα στρατεύματά του. Ο Πόστουμος πολιορκεί την Κολωνία, όπου ο Σιλβάνος είναι έπαρχος των πραιτωρίων και Ρωμαίος ηγεμόνας της Γαλατίας.
* Ο [[Σαλόνινος]], γιος του Γαλλιηνού, ανακηρύσσεται Αύγουστος από τα στρατεύματά του. Ο Πόστουμος πολιορκεί την Κολωνία, όπου ο Σιλβάνος είναι έπαρχος των πραιτωρίων και Ρωμαίος ηγεμόνας της Γαλατίας.
* Ο Πόστουμος εκτελεί τον Σαλόνινο και τον σύμβουλό του, Σιλβάνο, αφότου παραβίασαν τα τείχη της Κολωνίας. Αναγνωρίζεται ως αυτοκράτορας και εγκαθιστά την πρωτεύουσά του στο Τριρ.
* Ο Πόστουμος εκτελεί τον Σαλόνινο και τον σύμβουλό του, Σιλβάνο, αφότου παραβίασαν τα τείχη της Κολωνίας. Αναγνωρίζεται ως αυτοκράτορας και εγκαθιστά την πρωτεύουσά του στο Τριρ.
* Ο Πόστουμος κερδίζει όλες τις ρωμαϊκές επαρχίες δυτικά των Άλπεων, συμπεριλαμβάνοντας την Γαλατία, την Βρετανία και την Ισπανία.
* Ο Πόστουμος κερδίζει όλες τις ρωμαϊκές επαρχίες δυτικά των Άλπεων, συμπεριλαμβάνοντας την Γαλατία, την Βρετανία και την Ισπανία.
* Το Ρωμαϊκό οχυρό του Βίζμπαντεν (Γερμανία) καταλαμβάνεται από τους Αλαμαννούς.
* Το Ρωμαϊκό οχυρό του Βίζμπαντεν (Γερμανία) καταλαμβάνεται από τους Αλαμαννούς.
* Ο Φράγκοι παίρνουν τον έλεγχο πέρα από τις εκβολές του Σκάλδη ποταμού (σε απροσδιόριστη ημερομηνία).
* Ο [[Φράγκοι]] παίρνουν τον έλεγχο πέρα από τις εκβολές του Σκάλδη ποταμού (σε απροσδιόριστη ημερομηνία).


==== Περσία ====
==== Περσία ====


* Ο Πέρσης βασιλιάς Σαπώρης ο Α' καταστρέφει την Καισάρεια στην Μικρά Ασία.
* Ο Πέρσης βασιλιάς [[Σαπώρης ο Α']] καταστρέφει την Καισάρεια στην Μικρά Ασία.


==== Κίνα ====
==== Κίνα ====


* Ο αυτοκράτορας Σάο Μάο του Σάο Ουέι αποπειράται να καθοδηγήσει ένα πραξικόπημα εναντίον του αυξανόμενα πανίσχυρου ηγεμόνα Σίμα Τζάο, αλλά αυτοκτονεί πριν την ευόδωση του πραξικοπήματος.
* Ο αυτοκράτορας [[Σάο Μάο]] του [[Σάο Ουέι]] αποπειράται να καθοδηγήσει ένα πραξικόπημα εναντίον του αυξανόμενα πανίσχυρου ηγεμόνα [[Σίμα Τζάο]], αλλά αυτοκτονεί πριν την ευόδωση του πραξικοπήματος.
* Ο Σάο Χουάν διαδέχεται τον Σάο Μάο ως αυτοκράτορα του Σάο Ουέι.
* Ο [[Σάο Χουάν]] διαδέχεται τον [[Σάο Μάο]] ως αυτοκράτορα του [[Σάο Ουέι]].


=== Ανά θέμα ===
=== Ανά θέμα ===
Γραμμή 41: Γραμμή 41:
==== Θρησκεία ====
==== Θρησκεία ====


* Ο Πάπας Διονύσιος συγκαλεί μία σύνοδο στη Ρώμη για να ζητήσει εξήγηση από τον επίσκοπο Διονύσιο της Αλεξάνδρειας, ο οποίος έχει χρεωθεί με τον διαχωρισμό των μελών της Αγίας Τριάδας ως τρεις διακριτές θεότητες.
* Ο [[Πάπας Διονύσιος]] συγκαλεί μία σύνοδο στη Ρώμη για να ζητήσει εξήγηση από τον επίσκοπο Διονύσιο της Αλεξάνδρειας, ο οποίος έχει χρεωθεί με τον διαχωρισμό των μελών της Αγίας Τριάδας ως τρεις διακριτές θεότητες.
* Ο Παύλος Αντιοχείας (Σαμοσατέας) γίνεται Πατριάρχης Αντιοχείας.
* Ο [[Παύλος Αντιοχείας (Σαμοσατέας)]] γίνεται [[Πατριάρχης Αντιοχείας]].


* Περσία
* Περσία
Γραμμή 49: Γραμμή 49:
{{κατάλογος γεννήσεων}}
{{κατάλογος γεννήσεων}}


* Ευσέβιος της Καισαρείας (πεθαίνει σε απροσδιόριστη ημερομηνία)
* [[Ευσέβιος της Καισαρείας]] (πεθαίνει σε απροσδιόριστη ημερομηνία)


== Θάνατοι ==
== Θάνατοι ==
{{κατάλογος θανάτων}}
{{κατάλογος θανάτων}}


* 2 Ιουνίου - Σάο Μάο, Κινέζος αυτοκράτορας του Σάο Ουέι (γεννιέται το 241)
* [[2 Ιουνίου]] - [[Σάο Μάο]], Κινέζος αυτοκράτορας του [[Σάο Ουέι]] (γεννιέται το 241)
* 2 Ιουλίου - Αυτοκράτειρα Σάο, Κινέζα αυτοκράτειρα της δυναστείας των Χαν (γεννιέται το 197)
* [[2 Ιουλίου]] - [[Αυτοκράτειρα Σάο]], Κινέζα αυτοκράτειρα της δυναστείας των Χαν (γεννιέται το 197)
* Τσεν Τάι, Κινέζος στρατηγός του Σάο Ουέι
* [[Τσεν Τάι]], Κινέζος στρατηγός του Σάο Ουέι
* Σαλόνινος, Ρωμαίος αυτοκράτορας και γιος του Γαλλιηνού (γεννιέται το 242)
* [[Σαλόνινος]], Ρωμαίος αυτοκράτορας και γιος του Γαλλιηνού (γεννιέται το 242)
* Σαν Λιέανγκ, Κινέζος αυτοκράτορας του Ανατολικού Γου (γεννιέται το 243)
* [[Σαν Λιέανγκ]], Κινέζος αυτοκράτορας του Ανατολικού Γου (γεννιέται το 243)
* Βαλεριανός ο Α', Ρωμαίος αυτοκράτορας (γεννιέται σε απροσδιόριστη ημερομηνία)
* [[Βαλεριανός ο Α']], Ρωμαίος αυτοκράτορας (γεννιέται σε απροσδιόριστη ημερομηνία)


[[Κατηγορία:Έτη]]
[[Κατηγορία:Έτη]]

Έκδοση από την 19:31, 29 Ιουλίου 2020

Αυτό το λήμμα αφορά το έτος. Για τον αριθμό, δείτε: 260 (αριθμός).


Το 260 σε άλλα ημερολόγια
Γρηγοριανό ημερολόγιο260
CCLX
Ελληνικό αλφάβητοΣΞ´
Ab urbe condita1013
Αρμενικό ημερολόγιοn/a
Κινεζικό ημερολόγιο2956 – 2957
己卯 – 庚辰
Αιθιοπικό ημερολόγιο252 – 253
Εβραϊκό ημερολόγιο4020 – 4021
Περσικό ημερολόγιο362 ΠΕ – 361 ΠΕ
Ισλαμικό ημερολόγιο373 ΠΕ – 372 ΠΕ
Ινδουιστικά ημερολόγια
Βικράμ Σαμβάτ315 – 316
Σάκα Σαμβάτ182 – 183
Κάλι Γιούγκα3361 – 3362

Η τρέχουσα σελίδα αφορά το έτος 260 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Το έτος 260 (CCLX ) ήταν ένα δίσεκτο έτος, το οποίο ξεκινούσε την Κυριακή. Εκείνη την εποχή ήταν γνωστό ως το Έτος των Υπάτων Σεκουλάρη και Δονάτου (ή, λιγότερο γνωστό, το έτος 1013 από Κτήσεως Κόσμου). Η ονομασία 260 έχει χρησιμοποιηθεί από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, όταν το χριστιανικό ημερολόγιο έγινε η δημοφιλέστερη μέθοδος ονομασίας των ετών στην Ευρώπη.

Γεγονότα

Ανά μέρος

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

  • Μάχη της Έδεσσας: με ένα τεράστιο στρατό, λέγεται ότι αποτελείται από 70.000 άνδρες, ο Βαλεριανός αποπειράται να οδηγήσει τους Πέρσες έξω από την Έδεσσα. Ο Ρωμαϊκός στρατός είναι περιστοιχισμένος και τα περισσότερα από τα στρατεύματα φονεύονται ή αιχμαλωτίζονται. Ο Βαλεριανός φυλακίζεται για το υπόλοιπο της ζωής του.
  • Ο Σαπώρης ο Α' στέλνει τον Βαλεριανό στο Μπισαπούρ και χρησιμοποιεί τον αιχμαλωτισμένο ρωμαϊκό στρατό για κατασκευαστικά σχέδια. Χτίζουν το Μπαντ-ε Καϊσάρ (Γέφυρα του Βαλεριανού).
  • Ο Γαλλιηνός γίνεται ο μόνος αυτοκράτορας της Ρώμης. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του, ο Παννόνιος κυβερνήτης Ινγένοος εξεγείρεται στον Ίστρο ποταμό (Δούναβη).
  • Ο Γαλλιηνός εκκενώνει τα οχυρώματα στο Άγκρι Ντεκουμάτες (Άνω Γερμανία), καταλαμβάνοντας την περιοχή του Μέλανα Δρυμού στην αντιμετώπιση της εισβολής των Αλαμαννών.
  • Ο Γαλλινηός εδραιώνεται στα Μεδιόλανα (σύγχρονο Μιλάνο). Αναγνωρίζει τον στρατό, υποστηριζόμενο από το εκλεκτό ιππικό, και αποστέλλει στρατεύματα στα σύνορα του Ρήνου.
  • Ο Πόστουμος, Ρωμαίος σφετεριστής, σχηματίζει την Γαλατική Αυτοκρατορία και προφυλάσσει τον Ρήνο από μία εισβολή των Γερμανικών Φύλων.
  • Ο Σαλόνινος, γιος του Γαλλιηνού, ανακηρύσσεται Αύγουστος από τα στρατεύματά του. Ο Πόστουμος πολιορκεί την Κολωνία, όπου ο Σιλβάνος είναι έπαρχος των πραιτωρίων και Ρωμαίος ηγεμόνας της Γαλατίας.
  • Ο Πόστουμος εκτελεί τον Σαλόνινο και τον σύμβουλό του, Σιλβάνο, αφότου παραβίασαν τα τείχη της Κολωνίας. Αναγνωρίζεται ως αυτοκράτορας και εγκαθιστά την πρωτεύουσά του στο Τριρ.
  • Ο Πόστουμος κερδίζει όλες τις ρωμαϊκές επαρχίες δυτικά των Άλπεων, συμπεριλαμβάνοντας την Γαλατία, την Βρετανία και την Ισπανία.
  • Το Ρωμαϊκό οχυρό του Βίζμπαντεν (Γερμανία) καταλαμβάνεται από τους Αλαμαννούς.
  • Ο Φράγκοι παίρνουν τον έλεγχο πέρα από τις εκβολές του Σκάλδη ποταμού (σε απροσδιόριστη ημερομηνία).

Περσία

  • Ο Πέρσης βασιλιάς Σαπώρης ο Α' καταστρέφει την Καισάρεια στην Μικρά Ασία.

Κίνα

  • Ο αυτοκράτορας Σάο Μάο του Σάο Ουέι αποπειράται να καθοδηγήσει ένα πραξικόπημα εναντίον του αυξανόμενα πανίσχυρου ηγεμόνα Σίμα Τζάο, αλλά αυτοκτονεί πριν την ευόδωση του πραξικοπήματος.
  • Ο Σάο Χουάν διαδέχεται τον Σάο Μάο ως αυτοκράτορα του Σάο Ουέι.

Ανά θέμα

Τέχνες και επιστήμες

  • Η πρωιμότερη γνωστή ημερομηνία του σκακιού.

Θρησκεία

  • Περσία

Γεννήσεις

Παγκόσμιος κατάλογος γεννήσεων το 260 (από τα Wikidata)

Θάνατοι

Παγκόσμιος κατάλογος θανάτων το 260 (από τα Wikidata)