Παναγιώτης Κεφάλας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 6: Γραμμή 6:


== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Η καταγωγή του ήταν από το Δυρράχι Αρκαδίας και δεν πρέπει να συγχέεται με τους προύχοντες [[κεφαλάδες]]. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Καταρχάς βρέθηκε στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην [[Καρύταινα]] και από κει στο [[μάχη του Βαλτετσίου|Βαλτέτσι]] όπου και ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Εκεί ακόμα σώζονται τα ταμπούρια τους. Στην [[Άλωση της Τριπολιτσάς|πολιορκία της Τριπολιτσάς]] έγιναν επίσης γνωστά τα ταμπούρια του Κεφάλα. Κατά την έφοδο εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς πήγε και αυτός στα Μεγάλα Δερβένια. Πολέμησε και στη Στερεά Ελλάδα, όπου και αρίστευσε.
Η καταγωγή του ήταν από το [[Δυρράχιο Αρκαδίας|Δυρράχι]] [[Νομός Αρκαδίας|Αρκαδίας]] και δεν πρέπει να συγχέεται με τους προύχοντες [[κεφαλάδες]]. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Καταρχάς βρέθηκε στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην [[Καρύταινα]] και από κει στο [[μάχη του Βαλτετσίου|Βαλτέτσι]] όπου και ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Εκεί ακόμα σώζονται τα ταμπούρια τους. Στην [[Άλωση της Τριπολιτσάς|πολιορκία της Τριπολιτσάς]] έγιναν επίσης γνωστά τα ταμπούρια του Κεφάλα. Κατά την έφοδο εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς πήγε και αυτός στα Μεγάλα Δερβένια. Πολέμησε και στη Στερεά Ελλάδα, όπου και αρίστευσε.


Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική [[μάχη στο Μανιάκι]] μαζί με τον [[Παπαφλέσσας|Παπαφλέσσα]].
Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική [[μάχη στο Μανιάκι]] μαζί με τον [[Παπαφλέσσας|Παπαφλέσσα]].

Έκδοση από την 17:10, 28 Ιουλίου 2020


Παναγιώτης Κεφάλας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Κεφάλας (Ελληνικά)
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Δυρράχιο Αρκαδίας
Θάνατος1825
Μανιάκι Μεσσηνίας
ΕθνικότηταΈλληνες[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Ο Κεφάλας σηκώνει τη σημαία της ελευθερίας στα τείχη της Τριπολιτσάς. Έργο του Πέτερ φον Χες

Ο Παναγιώτης Κεφάλας ήταν αγωνιστής του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία

Η καταγωγή του ήταν από το Δυρράχι Αρκαδίας και δεν πρέπει να συγχέεται με τους προύχοντες κεφαλάδες. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες. Καταρχάς βρέθηκε στην Καλαμάτα, αργότερα πήγε στην Καρύταινα και από κει στο Βαλτέτσι όπου και ενώθηκε με τον Δ. Παπατσώνη. Εκεί ακόμα σώζονται τα ταμπούρια τους. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς έγιναν επίσης γνωστά τα ταμπούρια του Κεφάλα. Κατά την έφοδο εισήλθε στην πόλη μαζί με τους Τσάκωνες. Βρέθηκε και στις μάχες εναντίον του Δράμαλη. Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς πήγε και αυτός στα Μεγάλα Δερβένια. Πολέμησε και στη Στερεά Ελλάδα, όπου και αρίστευσε.

Ο Κεφάλας έπεσε στην ηρωική μάχη στο Μανιάκι μαζί με τον Παπαφλέσσα.

Πηγές