Μαχόμενη Αριστερά: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 82.114.241.138 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό 2A02:587:A0C:F400:C22:B7E6:5926:ADF7
Ετικέτα: Επαναφορά
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
| κόμμα_λογότυπο = [[Αρχείο:Μαχόμενη Αριστερά.png]]
| κόμμα_λογότυπο = [[Αρχείο:Μαχόμενη Αριστερά.png]]
| ίδρυση = [[1993]]
| ίδρυση = [[1993]]
| ιδεολογία = [[Κομμουνισμός]],[[Μαρξισμός]], [[Μαρξισμός-Λενινισμός]], [[Μαοϊσμός]], [[Τροτσκισμός]], [[Αντικαπιταλισμός]]
| ιδεολογία = [[Κομμουνισμός]],[[Μαρξισμός]], [[Μαρξισμός-Λενινισμός]], [[Μαοϊσμός]], [[Τροτσκισμός]], [[Αντικαπιταλισμός]]
| θέση = [[Ακροαριστερά]]
| θέση = [[Ακροαριστερά]]
| χρώματα = κόκκινο|διάλυση=[[1999]]}}
| χρώματα = κόκκινο|διάλυση=[[1999]]}}
Γραμμή 62: Γραμμή 62:
[[Κατηγορία:Συνασπισμοί πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα]]
[[Κατηγορία:Συνασπισμοί πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα]]
[[Κατηγορία:Καταργημένα κομμουνιστικά κόμματα της Ελλάδας]]
[[Κατηγορία:Καταργημένα κομμουνιστικά κόμματα της Ελλάδας]]
[[Κατηγορία:Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην Ελλάδα]]

Έκδοση από την 17:47, 22 Ιουλίου 2020

Μαχόμενη Αριστερά
Αρχείο:Μαχόμενη Αριστερά.png
Ίδρυση1993
Διάλυση1999
ΙδεολογίαΚομμουνισμός,Μαρξισμός, Μαρξισμός-Λενινισμός, Μαοϊσμός, Τροτσκισμός, Αντικαπιταλισμός
Πολιτικό φάσμαΑκροαριστερά
Χρώματακόκκινο
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Μαχόμενη Αριστερά ήταν πολιτικό μέτωπο της κομμουνιστικής και επαναστατικής Αριστεράς που συγκροτήθηκε το Σεπτέμβρη του 1993 ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στις 10/10/1993. Τη Μαχόμενη Αριστερά συγκροτούσαν το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΕΚΚΕ και το ΕΕΚ, ενώ στηρίχτηκε και από ανένταχτους αγωνιστές της Αριστεράς. Σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση της Μαχόμενης Αριστεράς έπαιξε η κοινή δράση στο αντιπολεμικό κίνημα με αφορμή τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Καθοριστική ήταν η Πολιτική Πρόταση του ΝΑΡ για το Μέτωπο της Ανεξάρτητης Αντικαθεστωτικής Αριστεράς[1] τον Ιούλη του 1993 που έθεσε το θέμα της συνεργασίας και σε πολιτικό επίπεδο.

Μετά το 1997 οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις οδήγησαν σε αποκλίνουσες επιλογές και από το 1998 η Μαχόμενη Αριστερά αδρανοποιήθηκε. Το Μάη του 1999 το ΝΑΡ, το ΕΚΚΕ και το ΕΕΚ συμμετείχαν στην ίδρυση του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕΡΑ).

Η ιδρυτική Διακήρυξη

Στην ιδρυτική Εκλογική Διακήρυξη της Μαχόμενης Αριστεράς τονιζόταν ότι οι εκλογές του 1993 "αποτελούν την αυλαία μιας ρευστής περιόδου, είναι η 'πρώτη πράξη' -και σίγουρα όχι η πιο σημαντική- της προσπάθειας των αστικών δυνάμεων να επιβάλλουν μια χωρίς προηγούμενο κοινωνική και πολιτική βαρβαρότητα"[2] με άξονα τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Παράλληλα στο ιδρυτικό της κείμενο η Μαχόμενη Αριστερά εκτιμούσε πως "η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων απαιτείται να τροφοδοτήσει μια μαζική αγωνιστική αντίσταση που θα βάζει φραγμό στην αντιλαϊκή λαίλαπα"[2].

Βασική θέση ήταν επίσης πως "το ιστορικό δίλημμα 'κομμουνιστική απελευθέρωση ή καπιταλιστική βαρβαρότητα" ξανατίθεται με δραματικό και επίκαιρο τρόπο, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη αναγέννησης των επαναστατικών ιδεών και ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος ως μοναδική απάντηση στον καπιταλισμό"[2].

Η Μαχόμενη Αριστεράς ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, καθώς και της κατά της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ΟΝΕ[3]. Σταθερό ήταν το μέτωπο της με τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Πρωτοβουλίες ενότητας στους κοινωνικούς αγώνες

Η Μαχόμενη Αριστερά χαρακτηρίστηκε από την προώθηση της λογικής των συνεργασιών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, προωθώντας το μέτωπο της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σε ανεξαρτησία από τα κόμματα της επίσημης κοινοβουλευτικής Αριστεράς, το ΚΚΕ και ΣΥΝ. Η συμπόρευση αυτή αφορούσε είτε σταθερά σχήματα και συσπειρώσεις στο εργατικό και μαζικό κίνημα είτε πρωτοβουλίες για την κοινή δράση και αλληλεγγύη για τους εργατικούς αγώνες[4][5], τις αγροτικές κινητοποιήσεις[6], την αντίθεση στον πόλεμο και το εθνικισμό[7], την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών[8].

Σημαντική αποδείχτηκε η πρωτοβουλία της Μαχόμενης Αριστεράς τον Ιούλη του 1994 για τις δημοτικές εκλογές και τη συγκρότηση αριστερών ριζοσπαστικών και αντικαπιταλιστικών κινήσεων σε πόλεις και γειτονιές. Στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 1994 συμμετείχαν σχήματα στους δήμους Αθήνας, Περιστερίου, Βύρωνα, Σερρών, Χανίων, Ιωαννίνων και Πύργου. Η παρέμβαση αυτή που συνεχίζεται και σήμερα από τα σχήματα αυτά ή τη μετεξέλιξή τους και έχει διευρυνθεί και απλωθεί σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες, ήταν αφετηρία για μια αναβαθμισμένη παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο τοπικό επίπεδο.

Η ολοκλήρωση του κύκλου

Παρά τον ενωτικό χαρακτήρα της προσπάθειας, υπήρχαν σημαντικές πολιτικές διαφορές που σταδιακά προβλήματα στη δράση της Μαχόμενης Αριστεράς, καθώς δεν αντιμετωπίζονταν. Τέτοιο ήταν το οργανωτικό θέμα, δηλαδή αν θα έχει αυτοτελή οργανωτική συγκρότηση και διαδικασίες αποφάσεων ή θα παραμείνει συνεργασία οργανώσεων. Σε συνδικαλιστικό επίπεδο υπήρχαν διαφοροποιήσεις στο θέμα της σχέσης με την επίσημη συνδικαλιστική δομή, τη λογική των διεκδικήσεων και αιτημάτων ("αμυντικά" ή "επιθετικά" αιτήματα), τη θέση της αστικής τάξης στην Ελλάδα και το αν είναι "εξαρτημένη" ή όχι από τον ιμπεριαλισμό κ.λπ. Αυτές οι διαφορές οδήγησαν και σε πολιτικές επιλογές που έδειχναν ότι η πορεία της Μαχόμενης Αριστεράς δε ήταν διασφαλισμένη. Στις ευρωεκλογές του 1994 το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, το ΕΚΚΕ και ανένταχτοι συμμετείχαν με την Αριστερή Κίνηση κατά της ΕΟΚ, καθώς το ΚΚΕ (μ-λ) επέμεινε στη θέση του για αποχή από τις ευρωεκλογές. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 το ΕΕΚ δε συμμετείχε στη Μαχόμενη Αριστερή Κίνηση Αθήνας, διαφωνώντας με τη θέση της αποχή από το β' γύρο. Στο φοιτητικό κίνημα το ΚΚΕ (μ-λ) συμμετείχε με αυτοτελή παράταξη, τις Αγωνιστικές Κινήσεις και δε συμμετείχε στο ευρύ μέτωπο της ΕΑΑΚ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που στήριζαν οι άλλες δυνάμεις της Μαχόμενης Αριστεράς.

Αυτά τα προβλήματα σταδιακά οδήγησαν στην αδρανοποίηση της Μαχόμενης Αριστεράς το 1998. Μετά τις αποφάσεις του 1ου Συνεδρίου του ΝΑΡ[9] τον Ιούλη του 1998 ουσιαστικά διαλύθηκε.

Παρ' όλα αυτά δεν έλειψαν στη συνέχεια οι κοινές πρωτοβουλίες σε μια σειρά από θέματα. Έτσι οι οργανώσεις της Μαχόμενης Αριστεράς συνεργάστηκαν, μαζί με άλλους χώρους, στις δημοτικές εκλογές το 2002 (Θεσσαλονίκη κ.ά.) και ευρύτατα το 2006 (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς κ.ά.). Επίσης συνεργάστηκαν στη διοργάνωση της Διεθνούς Αντιιμπεριαλιστικής Αντικαπιταλιστικής Συνάντησης στις 4-7 Μάη 2006, τις μέρες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα. Η πρακτική των πρωτοβουλιών κοινής δράσης συνεχίζεται και σήμερα.

Εκλογικά αποτελέσματα

Η Μαχόμενη Αριστερά συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές του 1993 και του 1996:

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών
Έτος Ψήφοι %
1993
8.160
0,12
-
1996
10.443
0,15
-

Παραπομπές