Nickelodeon Greece: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Έκανα την εικόνα να φαίνεται πιο μεγάλη
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
μ Αναστροφή της επεξεργασίας από τον 91.140.26.253 (συνεισφ.), επιστροφή στην τελευταία εκδοχή υπό 2A02:587:4972:ED00:24C9:C1A2:A36E:49CD
Ετικέτα: Επαναφορά
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πληροφορίες τηλεοπτικού καναλιού
{{Πληροφορίες τηλεοπτικού καναλιού
| Τίτλος = Nickelodeon Greece
| Τίτλος = Nickelodeon Greece
| Εικόνα = [[Αρχείο:Nickelodeon 2009 logo.svg]]
| Εικόνα = [[Αρχείο:Nickelodeon 2009 logo.svg|255px]]
| Περιγραφή =
| Περιγραφή =
| Ίδρυση = 19 Ιουλίου 1995
| Ίδρυση = 19 Ιουλίου 1995

Έκδοση από την 16:07, 17 Ιουλίου 2020

Nickelodeon Greece
Ίδρυση19 Ιουλίου 1995
Πρώτη λειτουργία1995 (Local TV)
2005 (SBC Athens)
2010 (Nickelodeon)
Έναρξη λειτουργίας1995 (Local TV)
2005 (SBC Athens)
2010 (Nickelodeon)
ΙδιοκτήτηςΤηλεκίνηση - Local TV Α.Ε.
Εικόνα16:9 (576i, SDTV), (1080i, HDTV), 4:3 (576i, SDTV)
ΧώραΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Αγγλικά
ΕμβέλειαΑττική, Αργοσαρωνικός & Κεντρική και Νότια Εύβοια
ΣυνεργασίεςNickelodeon Plus
RISE TV
ΈδραΙφιγένειας 47, Νέο Ηράκλειο, Αθήνα, Ελλάδα
Πρώην ονομασίεςLocal TV (1995-2005 και Ιούλιος έως 3 Σεπτεμβρίου του 2010)
SBC (2005-2010)
ΑντικατέστησεLocal TV (1995-2005 και Ιούλιος έως 3 Σεπτεμβρίου του 2010)
SBC (2005-2010)
Ιστότοποςwww.nickelodeon.gr
Λήψη
Επίγεια
ΨηφιακάDigea: 54 UHF (Υμηττός, Πάρνηθα, Αίγινα, Οκτωνιά, Πράσινο, Χαλκίδα, Αυλώνας, Βάρη, Δαρδίτσα)
50 UHF (Νέα Στύρα, Λαύριο, Ανάβυσσος, Σούνιο, Νέα Μάκρη)
Δορυφορικά
NOVAΘέση 505
NOVA ΚύπρουΘέση 505
COSMOTE TVΘέση 504
Καλωδιακά
COSMOTE TVΘέση 64

Το Nickelodeon ΕλλάδοςNickelodeon) είναι ιδιωτικός παιδικός και νεανικός ψυχαγωγικός τηλεοπτικός σταθμός περιφερειακής εμβέλειας που εκπέμπει στην Αττική, τον Αργοσαρωνικό και την Εύβοια, και δορυφορικά στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας της NOVA και της COSMOTE TV, με έδρα το Νέο Ηράκλειο. Αποτελεί την Ελληνική επίσημη έκδοση (franchise) του Αμερικανικού Nickelodeon και θεωρείται μέχρι σήμερα ως το 17ο Nickelodeon στην Ευρώπη.

Ιστορία

Το κανάλι ξεκίνησε στα μέσα του 1995, αρχικά με ενημερωτικό χαρακτήρα, ονόματι Local TV με έμφαση στην ενημέρωση, την κοινωνία, τον αθλητισμό και την παιδεία. Μετέδιδε δελτία ειδήσεων με θέματα από όλους τους δήμους της Αττικής, δημοτικά συμβούλια και ενημερωτικές εκπομπές.

Τον Δεκέμβριο του 2005 αντικαταστάθηκε από το SBC εμπλουτίζοντας το ενημερωτικό του πρόγραμμα με οικονομικές εκπομπές για το χρηματιστήριο. Στις 9 Μαΐου του 2006, η Τηλεκίνηση - Local TV Α.Ε. είχε υπογράψει σύμβαση με την VCA - Video and Computer Applications: Τηλεοπτικές και Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις Α.Ε. η οποία μετονομάστηκε σε SBC TV - Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία[1] για την ανάθεση της παραγωγής του προγράμματος του σταθμού, το οποίο υπέρβαινε το 30% του μηνιαίου χρόνου λειτουργίας, κάτι που βάσει νόμου απαγορεύεται.

Από το ξεκίνημα του SBC, εξέπεμπε παρανόμως από τις συχνότητες 22 UHF (από τον Υμηττό) και 50 UHF (από την Αίγινα), οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στην ΕΡΤ για να εκπέμψει το κανάλι της Βουλής. Στις 15 Ιουνίου 2010 διεκόπη η λειτουργία του, καθώς μόνο η εκπομπή του από τον Υμηττό κρίθηκε επισήμως παράνομη από το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ.[2][3][4]

Εκείνη την περίοδο άλλαξε ιδιοκτησία και (σχεδόν ένα μήνα μετά) στις 12 Ιουλίου το κανάλι επανήλθε στις παλιές του συχνότητες (35 και 49 UHF) με το παλιό του όνομα, ως Local TV με αλλαγή ύφους, αναμεταδίδοντας δοκιμαστικά τα παιδικά προγράμματα του Nickelodeon.[5][6][7] Δυόμιση μήνες μετά (3 Σεπτεμβρίου) πήρε το σημερινό του όνομα.

Μερικές από τις σειρές που έχει προβάλλει ο σταθμός, έχουν μεταδοθεί παλαιότερα από τον Alpha TV, τους αδελφικούς σταθμούς του, Alpha Kids[8][9][10] (της συνδρομητικής πλατφόρμας του ομότιτλου τηλεοπτικού καναλιού) και TV Cosmopolis (νυν Channel 9) και το αδελφικό δίκτυο Polis NET, από το 2001 μέχρι το 2007, τότε που οι σειρές του Nickelodeon έγιναν ευρύτερα γνωστές, καθώς και από τους σταθμούς Alter Channel και Star Channel.

Εμβέλεια

Το κανάλι εκπέμπει ψηφιακά μέσω της Digea, από 4 κέντρα εκπομπής τα οποία καλύπτουν την Περιφερειακή Ζώνη 9 (Αττική, Αργοσαρωνικός και Νότια Εύβοια), από τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Αίγινα, την Δαρδίτσα (συμπληρωματική εκπομπή από την Πελοπόννησο με βορειοδυτική κατεύθυνση για τις τηλεοπτικές ανάγκες της Αττικής) και 9 ακόμη μικρότερα κέντρα εκπομπής στις συχνότητες 50 και 54 UHF, ενώ από τον Αύγουστο του 2011 εκπέμπει και δορυφορικά από τις πλατφόρμες της NOVA (θέση 505), και της COSMOTE TV σε HD (θέση 504). Παράλληλα, συνεργάζεται με άλλα περιφερειακά κανάλια για αναμετάδοση του προγράμματός του: στην Πελοπόννησο, αρχικά από το Σεπτέμβριο του 2010 μέσω του Tele Time, από την 1η Αυγούστου 2012 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2015 μέσω του Super B στην Πάτρα (το οποίο προηγουμένως μετέδιδε παιδικά του αμερικανικού δικτύου, διανεμημένα από το Polis NET) και από τα τέλη του 2017 μέχρι τα τέλη του 2018 μέσω του Ηλέκτρα TV στην Κόρινθο[11] ενώ από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 διαθέτει και σταθμό «δορυφόρο» με αυτόνομο πρόγραμμα στην Κεντρική Μακεδονία, το ομότιτλο Nickelodeon Plus από τη Θεσσαλονίκη που αναμεταδίδει τον τηλεοπτικό σταθμό σε εικοσιτετράωρη βάση. Μάλιστα δεν έχει δικό του διακριτικό τίτλο και χρησιμοποιεί παραλλαγή του Nickelodeon.

Φυσιογνωμία

Σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 6 του νόμου 4279/2014 περί ρυθμίσεων σχετικά με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορούν οι ενημερωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, να αλλάξουν άπαξ το χαρακτήρα του προγράμματός τους, σε μη ενημερωτικό γενικής στόχευσης, με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας του σταθμού, που κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.[12]

Έτσι έπραξε και το Nickelodeon GR με τρεις υπεύθυνες δηλώσεις, τις οποίες κατέθεσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού, στις 16 Απριλίου (η οποία απορρίφθηκε),[13] στις 25 Αυγούστου και στις 1 Σεπτεμβρίου του 2014. Ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ εγκρίθηκε η αλλαγή μεταβολής φυσιογνωμίας του Nickelodeon Greece (πρώην Local TV και SBC) από ενημερωτικού σε "παιδικού" μη ενημερωτικού γενικής στόχευσης.[14] Είναι ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα που άλλαξε και επίσημα από το ΕΣΡ τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του προγράμματός του.

Πρόγραμμα

Σειρές και κινούμενα σχέδια

Το πρόγραμμα του αποτελείται από τηλεοπτικές σειρές που απευθύνονται στην προ-εφηβική και εφηβική ηλικία, σειρές κινουμένων σχεδίων (Μπομπ Σφουγγαράκης, Δύο Φανταστικοί Γονείς, Χελωνονιντζάκια,[15] Avatar: Ο Τελευταίος ΑνεμοΔαμαστής, Dragon Ball Super, Σάντζεϊ και Κρεγκ, Rabbids Invasion, Breadwinners, Harvey Beaks, Ο Νετρόνιος Τζίμι), live-action κωμωδίες και σειρές δράσης (Nicky, Ricky, Dicky & Dawn, Power Rangers: Dino Charge, The Thundermans, Χένρι ο Επικίνδυνος, Every Witch Way, Bella and the Bulldogs), καθώς και σειρές που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (Team Umizoomi, PAW Patrol, Bubble Guppies, Ο Μπλέιζ και οι Φίλοι του, Wallykazam!, Η Ντόρα και οι Φίλοι της).

Το Nickelodeon επίσης προβάλλει παλαιότερες νεανικές σειρές σε επανάληψη από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί (όπως Ντρέικ & Τζος, Big Time Rush, Victorious και Οι Στοιχειωμένοι Χάθαγουεϊς). Μέχρι το 2015, το Nickelodeon προέβαλλε ενιαία τα πρωινά παλιές σειρών κινουμένων σχεδίων (Γατόσκυλο, Ράγκρατς, Τα Ταξίδια των Thornberrys, Άρνολντ κτλ.). Από τότε, τα παιδικά αυτά σταμάτησαν να προβάλλονται (με εξαίρεση εορταστικά επεισόδια κάθε Δεκέμβριο), ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησε να προβάλλεται ωριαίο ένθετο πρόγραμμα τα Σαββατοκύριακα, ονόματι Nickelodeon Classics (ελληνική εκδοχή του αμερικανικού ένθετου NickRewind).

Το ελληνικό Nickelodeon έχει επίσης αγοράσει (ανεξάρτητα από άλλες εκδόσεις του δικτύου) τα δικαιώματα ξένων παιδικών σειρών, με πολλά από αυτά να κάνουν πρεμιέρα το Φθινόπωρο του 2016, ως μέρος του τότε καινούργιου προγράμματος·[16] οι μακροβιότερες είναι το Τα Μυστικά της Αβύσσου, Ninjago: Masters of Spinjitzu, Μικρό μου πόνυ: Η φιλία είναι μαγική και Τα Χρονικά του Ζορό.

Ταινίες

Το Nickelodeon δεν μεταδίδει ταινίες σε τακτική βάση αλλά παράγει τις δικές του, οι οποίες συνήθως προβάλλονται το Σαββατοκύριακο κάθε βράδυ. Η Nickelodeon Movies παράγει κατά καιρούς ταινίες μεγάλου μήκους (οι οποίες διανέμονται από τη θυγατρική εταιρία Paramount Pictures του ομίλου Viacom)· αν και φέρει το όνομα "Nickelodeon", οι περισσότερες τοπικές εκδόσεις του καναλιού συμπεριλαμβανομένου της Ελληνικής, δεν έχουν πρόσβαση στις ταινίες που παράγονται από αυτήν. Αντ' αυτού, τις προβάλλει στην Ελλάδα κυρίως ο ΑΝΤ1.

Ιδιοκτησία

Ο φορέας που διαχειρίζεται τον σταθμό είναι η Τηλεκίνηση Ανώνυμος Ραδιοτηλεοπτική Εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο Τηλεκίνηση - Local TV Α.Ε. η οποία συστάθηκε στις 19 Ιουλίου του 1995, με την επωνυμία Τηλεκίνηση Ανώνυμος Ραδιοτηλεοπτική, Κινηματογραφική, Διαφημιστική και Εκδοτική Εταιρεία και πρώτη έδρα τη Βάρη.[17] Περίπου τρία χρόνια μετά, νομιμοποιήθηκε η λειτουργία του καναλιού βάσει απόφασης του Υπουργείου Τύπου με αριθμό πρωτοκόλλου 6598/Ε/23.3.1998.[18] Στα τέλη του 2003, τροποποιήθηκε το καταστατικό του φορέα, με επέκταση των δραστηριοτήτων,[19] ενώ σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, ο σταθμός μεταφέρθηκε στη Βούλα.[20] Από τα τέλη του 2009, η κυπριακή εταιρεία GoodPoint Trading Limited με έδρα τη Λευκωσία[21] κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του τηλεοπτικού καναλιού[22][23][24] το οποίο μεταφέρεται στο Χαλάνδρι,[25][26] αργότερα στο Μαρούσι[27][28] και στα μέσα του 2017, μεταφέρεται στο Νέο Ηράκλειο. Τον Μάιο του 2019, ο φορέας του καναλιού πήρε την σημερινή του ονομασία.

Επικρίσεις

Το Nickelodeon και συνεργαζόμενοι σταθμοί έχουν κατά επανάληψη συσταθεί από το ΕΣΡ, ενώ έχει επικριθεί μαζί με το Smile TV για το βίαιο περιεχόμενο μερικών από τα προβαλλόμενα προγράμματά τους. Συγκεκριμένα, έχει συσταθεί στο παρελθόν για απουσία σημάτων καταλληλότητας,[29] απουσία ενημερωτικών εκπομπών και παράνομη αλλαγή της φυσιογνωμίας του από ενημερωτικό σε ψυχαγωγικό,[30][31] προβολή διαφημίσεων για παιχνίδια (πολεμικά μεταξύ άλλων) άνευ εκπαιδευτικής αξίας σε παράνομη κυρίως χρονική ζώνη,[32][33][34] παράνομη προβολή διαφημίσεων από τον ιστότοπο του σταθμού[33] και προβολή επεισοδίων από σειρές με σήμανση "Κατάλληλο για όλους" ή χωρίς.[35][36] Κατά συνέπεια, από το 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019, όλες οι εκπομπές του Nickelodeon, συμπεριλαμβανομένου των προσχολικών, είχαν κατά κανόνα την σήμανση «Κατάλληλο, επιθυμητή η γονική συναίνεση»· η σήμανση «Κατάλληλο για όλους» άρχισε να επαναχρησιμοποιείται με την αναθεώρηση των συμβόλων καταλληλότητας στην Ελλάδα.

Παραπομπές

  1. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 6283/2008». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 3 Ιουλίου 2008. 
  2. Ελευθεροτυπία - Κατασχέθηκε ο πομπός του SBC - Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
  3. Ημερησία - Κατέβασαν την κεραία του SBC - 15/6/2010
  4. Πρώτο Θέμα - Αποξήλωση παράνομης κεραίας στον Υμηττό - 15/06/2010
  5. «Nickelodeon με σήμα καμπάνα στην Αττική...». Greek Digital TV. 12 Ιουλίου 2010. 
  6. «Nickelodeon απόβαση στον Αττικό ουρανό με δοκιμαστικό πρόγραμμα μέσω Local TV». Greek Digital TV. 15 Ιουλίου 2010. 
  7. «Έρχεται το ελληνικό Nickelodeon!». Greek Digital TV. 22 Αυγούστου 2010. 
  8. «nickolodeon». alpha-digital.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2002. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. 
  9. «nickolodeon». alpha-digital.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2002. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. 
  10. «ALPHA KIDS». alpha-digital.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2002. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2018. 
  11. «Απόφαση Αριθ. 24/2018». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 9 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2018. 
  12. «Νόμος υπ' αριθ. 4279 (ΦΕΚ A 158/2014)». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 8 Αυγούστου 2014. 
  13. «Απόφαση Αριθ. 262/21.7.2014». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 21 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014. 
  14. «Απόφαση Αριθ. 396/21.10.2014». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 21 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2014. 
  15. «The Mirage Group Sells Teenage Mutant Ninja Turtles to Nickelodeon». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013. 
  16. «Νέοι ήρωες στο καινούριο πρόγραμμα του Nickelodeon». Τα Νέα. Άλτερ Έγκο. 6 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2019. 
  17. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 4438/1995». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 24 Ιουλίου 1995. 
  18. «Λειτουργούντες Τηλεοπτικοί Σταθμοί Περιφερειακής Εμβέλειας (Excel αρχείο, φάκελος 195)». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 
  19. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 3861/2004». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 10 Μαΐου 2004. 
  20. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 12237/2008». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 29 Οκτωβρίου 2008. 
  21. «GOODPOINT TRADING LIMITED». OpenCorporates.com. 
  22. «Απόφαση Αριθ. 534/8.10.2012». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 8 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2012. 
  23. «Απόφαση Αριθ. 159/12.5.2014». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 12 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2014. 
  24. «Μετοχική Σύνθεση Τηλεοπτικών Σταθμών (Excel αρχείο, φάκελος 195)». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 
  25. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 146/2010». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 12 Ιανουαρίου 2010. 
  26. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 158/2010». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 12 Ιανουαρίου 2010. 
  27. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 12928/2011». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 9 Δεκεμβρίου 2011. 
  28. «ΦΕΚ ΑΕ-ΕΠΕ 12940/2011». Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 9 Δεκεμβρίου 2011. 
  29. «Απόφαση Αριθ. 266/27.5.2013». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 27 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2013. 
  30. «Απόφαση Αριθ. 100/15.3.2011». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 15 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2011. 
  31. «Απόφαση Αριθ. 236/13.5.2013». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 13 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2013. 
  32. «Απόφαση Αριθ. 369/8.7.2013». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 8 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2013. 
  33. 33,0 33,1 «Απόφαση Αριθ. 122/28.4.2014». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 28 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2014. 
  34. «Απόφαση Αριθ. 428/10.11.2014». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 10 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2014. 
  35. «Απόφαση Αριθ. 367/8.7.2013». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 8 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2013. 
  36. «Απόφαση Αριθ. 461/24.11.2014». Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. 24 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πρότυπο:ViacomCBS International Media Networks Europe