Μεροπίδες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Chrysaetus (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
προσθήκη παραγράφου
 
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
***[[Νότιος κόκκινος μελισσοφάγος]], ''Merops nubicoides''
***[[Νότιος κόκκινος μελισσοφάγος]], ''Merops nubicoides''


==Στον κινηματογράφο==

===Στην επιστημονική φαντασία===
Στην ταινία του 2012 "Journey 2: The Mysterious Island"(Ταξίδι 2: Το Μυστηριώδες Νησί) Εμφανίζονται γιγάντιοι white-fronted bee-eaters (Merops bullockoides) να κυνηγούν γιγάντιες μέλισσες πάνω στις οποίες βρίσκονται οι ήρωες της ταινίας.<ref>https://non-aliencreatures.fandom.com/wiki/White-Fronted_Bee-Eater</ref>
==References==
[[Κατηγορία:Μεροπίδες]]
[[Κατηγορία:Μεροπίδες]]
{{Reflist}}

Τρέχουσα έκδοση από την 07:34, 6 Ιουλίου 2020


Μεροπίδες
Ευρωπαϊκός Μελισσοφάγος (Merops apiaster)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Κορακιόμορφα (Coraciiformes)
Οικογένεια: Μεροπίδες (Meropidae) (Rafinesque, 1815)
Γένος: 3 Γένη
Είδος: 27 είδη
Γένη

Nyctyornis
Meropogon
Merops

Οι Μεροπίδες (Meropidae) είναι οικογένεια πτηνών της τάξης των Κορακιόμορφων. Χαρακτηρίζονται από πολύχρωμα φτερά, μακρύ και στενό κορμί και συνήθως μακριά φτερά στην ουρά. Η ομάδα αυτών των πουλιών ζει και αναπαράγεται σε ανοικτές εκτάσεις σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές του Παλαιού Κόσμου.

Όπως λέει και το όνομα τους, οι μελισσοφάγοι, κυρίως τρέφονται με έντομα, και ειδικά με μέλισσες και σφήκες τις οποίες συλλαμβάνουν στον αέρα με βουτιές που κάνουν από ψηλές θέσεις η ακόμα και όταν βρίσκονται στον αέρα. Πριν να καταπιεί την λεία του ο μελισσοφάγος αφαιρεί το κεντρί κτυπώντας απανωτά το έντομο σε σκληρό μέρος μερικές φορές.

Ο μελισσοφάγος είναι κοινωνικό είδος και φτιάχνει φωλιές ομαδικά σε τούνελ σε αμμώδεις λόφους. Τα αυγά του είναι άσπρα. Επίσης οι μελισσοφάγοι τρέφονται και κουρνιάζουν ομαδικά κατά σμήνη.

Η οικογένεια των Μελισσοφάγων αποτελείται από δύο υποοικογένειες- τους γενειοφόρους Μελισσοφάγους Nyctyornithinae (που ανήκουν στην οικογένεια Nyctyornithidae σύμφωνα με τον Charles Sibley και την τελευταία έκδοση της αναλυτικής παγκόσμιας λίστας του), και τους Meropinae, τους τυπικούς Μελισσοφάγους.

Ο πλήρης κατάλογος των ειδών έχει ως εξής:

Στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην επιστημονική φαντασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ταινία του 2012 "Journey 2: The Mysterious Island"(Ταξίδι 2: Το Μυστηριώδες Νησί) Εμφανίζονται γιγάντιοι white-fronted bee-eaters (Merops bullockoides) να κυνηγούν γιγάντιες μέλισσες πάνω στις οποίες βρίσκονται οι ήρωες της ταινίας.[1]

References[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]