Non nobis solum: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Λατινικές φράσεις (με το HotCat)
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==
<references />
<references />

[[Κατηγορία:Λατινικές φράσεις]]

Έκδοση από την 22:24, 1 Ιουλίου 2020

Το non nobis solum (Ελληνικά: "όχι μόνο για τους εαυτούς μας") είναι μια λατινική φράση η οποία αποδίδεται στον Μάρκο Τύλλιο Κικέρωνα. Συνήθεις παραλλαγές της είναι το sed nobis, sed omnibus ("όχι για εμάς, αλλά για όλους") και το non nobis solum, sed omnibus. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι οφείλουν να συμβάλλουν στο καλό της ανθρωπότητας, και όχι να δρουν βάσει του προσωπικού τους συμφέροντος.

Προέλευση

Η φράση αποτελεί τμήμα μιας πρότασης η οποία εντοπίζεται στην πραγματεία του Κικέρωνα "Περί καθηκόντων" (Λατινικά: De Officiis). Ολόκληρη η πρόταση είναι η εξής: "non nobis solum nati sumus ortusque nostri partem patria vindicat, partem amici" ("Δεν γεννηθήκαμε μόνο για τους εαυτούς μας• η πατρίδα μας, οι φίλοι μας, έχουν ένα μερίδιο από εμάς". De Officiis, 1:22)[1]. Η πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο τον Κικέρωνα, είναι ακριβής μετάφραση τμήματος της ένατης επιστολής του Πλάτωνα, "Επιστολή στον Αρχύτα" [2]. Στο πλαίσιο του αποσπάσματος, η πρόταση σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί για χάρη των υπολοίπων του είδους τους, έτσι ώστε να ωφελήσει ο ένας τον άλλο όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο Κικέρωνας συσχετίζει αυτή την ιδέα με το ιδανικό του "κοσμοπολιτισμού" των Στωικών, κατά το οποίο οι άνθρωποι έχουν φυσική συγγένεια μεταξύ τους, και όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στο κοινό καλό, μέσω της ανταλλαγής πράξεων καλοσύνης. [3][4]

Ευρύτερη χρήση

Η φράση χρησιμοποιείται από πολυάριθμους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης ομάδας συντήρησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ[5], και σειράς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως η Στρατιωτική Σχολή Massanutten[6], το Πανεπιστήμιο Washburn του Κάνσας[7], το Πανεπιστήμιο Willamette[8] κ.ά. Επιπρόσθετα, έχει χρησιμοποιηθεί από τον εφευρέτη και επιχειρηματία Franklin A. Seiberling[9], και από την οικογένεια του Βρετανού αντισυνταγματάρχη και οπλοποιού George V. Frosbery.

Παραπομπές

  1. «De officiis/Liber I - Wikisource». la.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2020. 
  2. Plato (1877). The Works of Plato. H. G. Bohn. 
  3. Kleingeld, Pauline· Brown, Eric (2019). Zalta, Edward N., επιμ. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Winter 2019 έκδοση). Metaphysics Research Lab, Stanford University. 
  4. «Cicero on Patriotism and Cosmopolitanism in De Officiis». Society for Classical Studies. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2020. 
  5. Stein, Barry Jason· Capelotti, Peter Joseph (1993). U.S. Army Heraldic Crests: A Complete Illustrated History of Authorized Distinctive Unit Insignia. Univ of South Carolina Press. ISBN 978-0-87249-963-8. 
  6. «Massanutten Military Academy | Co-Ed Military Boarding». Massanutten Military Academy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2020. 
  7. «File:Washburn University seal.svg» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2017-03-17. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:Washburn_University_seal.svg&oldid=770726864. 
  8. «File:WillametteUniversitySeal.png» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2020-05-28. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=File:WillametteUniversitySeal.png&oldid=959290690. 
  9. «Our History | Stan Hywet Hall & Gardens». www.stanhywet.org. Ανακτήθηκε στις 29 Ιουνίου 2020.