Best seller: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mara Markou (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ο MARKELLOS μετακίνησε τη σελίδα Best sellers στην Best seller
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 16:16, 28 Ιουνίου 2020

To best seller είναι ένα βιβλίο ή άλλο μέσο ενημέρωσης που είναι γνωστό για τις κορυφαίες πωλήσεις του, με λίστες best seller που δημοσιεύονται από εφημερίδες, περιοδικά και αλυσίδες καταστημάτων βιβλίων . Ορισμένες λίστες κατανέμονται σε ταξινομήσεις και ειδικότητες (μυθιστόρημα, βιβλίο μη μυθοπλασίας, βιβλίο μαγειρικής κ.λπ. ). Ένας συγγραφέας μπορεί επίσης να αναφέρεται ως best seller εάν το έργο του εμφανίζεται συχνά σε μια λίστα. Οι γνωστές λίστες μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ δημοσιεύονται από το Publishers Weekly, USA Today, The New York Times και The Washington Post . Οι περισσότερες από αυτές τις λίστες παρακολουθούν τις πωλήσεις βιβλίων από εθνικά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, καθώς και πωλήσεις από μεγάλους λιανοπωλητές διαδικτύου, όπως το Amazon.com και το Barnes & Nobles[1].

Στην καθημερινή χρήση, ο όρος best seller συνήθως δεν σχετίζεται με ένα καθορισμένο επίπεδο πωλήσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ χαλαρά στην δημοσιότητα των εκδοτών. Τα βιβλία ανώτερης ακαδημαϊκής αξίας τείνουν να μην είναι best seller, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Οι λίστες δίνουν απλώς τους τίτλους με τις υψηλότερες πωλήσεις στην κατηγορία κατά την καθορισμένη περίοδο. Ορισμένα βιβλία έχουν πουλήσει πολλά περισσότερα αντίγραφα από τα τρέχοντα "best seller", αλλά για μια μακρά χρονική περίοδο.

Τα blockbusters για τις ταινίες και τα charts για τη μουσική είναι παρόμοιοι όροι, αν και, στην ταινία και τη μουσική, αυτά τα μέτρα σχετίζονται γενικά με τα στοιχεία πωλήσεων του κλάδου για την παρουσία, τα αιτήματα, τις εκπομπές ή τις πωλήσεις μονάδων.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των μυθιστορημάτων , ένας μεγάλος προϋπολογισμός και μια αλυσίδα λογοτεχνικών πρακτόρων, επιμελητών, εκδοτών, κριτικών, εμπόρων λιανικής, βιβλιοθηκονόμων και προσπαθειών μάρκετινγκ εμπλέκονται στην παραγωγή των best sellers, δηλαδή στην προσπάθεια αύξησης των πωλήσεων.

Ο Sigfrid Henry Steinberg όρισε το best seller ως ένα βιβλίο για το οποίο η ζήτηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αρχική έκδοσή του, υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που τότε θεωρείται μεγάλη πώληση[2][3][4].


Παραπομπές

  1. Diamond, Edwin (1995). Behind the Times: Inside the New New York Times. σελ. 364. ISBN 9780226144726. 
  2. Steinberg, S. H. (1955). Five Hundred Years of Printing. 
  3. P. N. Furbank. "The Twentieth-Century Bestseller". In Boris Ford (ed.). The Pelican Guide to English Literature. Volume 7: "The Modern Age". Penguin Books. 1961. Page 429.
  4. Greenspan E., Rose J. (2000), Book History, Pennsylvania State University, Press, Vol. 3