Μαύρο τρίγωνο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Trouble18 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Trouble18 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
Το '''μαύρο τρίγωνο''' έχει εμφανιστεί ως λεσβιακό ή φεμινιστικό σύμβολο περηφάνιας και ενότητας.
Το '''μαύρο τρίγωνο''' έχει εμφανιστεί ως λεσβιακό ή φεμινιστικό σύμβολο περηφάνιας και ενότητας.


Το σύμβολο προέρχεται από [[ναζί|ναζιστικά]] [[στρατόπεδα συγκέντρωσης]], όπου ο κάθε κρατούμενος έπρεπε να φορά ένα [[ναζί|ναζιστικό]] αναγνωριστικό σύμβολο στην ζακέτα του, το χρώμα του οποίου απεικόνιζε το "είδος" το κάθε ανθρώπου. Τα άτομα που χαρακτηρίζονταν ως "αντικοινωνικά" έπρεπε να φορούν το μαύρο τρίγωνο. Η πλειοψηφία αυτών που φορούσε το μαύρο τρίγωνο ήταν νοητικά καθυστερημένα άτομα ή άστεγοι. Αλλά το σύμβολο δινόταν και σε μικρότερες κατηγορίες φυλακισμένων όπως αλκοολικούς, [[πόρνες]], κ.ά.
Το σύμβολο προέρχεται από [[ναζί|ναζιστικά]] [[στρατόπεδα συγκέντρωσης]], όπου ο κάθε κρατούμενος έπρεπε να φορά ένα [[ναζί|ναζιστικό]] αναγνωριστικό σύμβολο στην ζακέτα του, το χρώμα του οποίου απεικόνιζε το "είδος" το κάθε ανθρώπου. Τα άτομα που χαρακτηρίζονταν ως "αντικοινωνικά" έπρεπε να φορούν το μαύρο τρίγωνο. Η πλειοψηφία αυτών που φορούσε το μαύρο τρίγωνο ήταν νοητικά καθυστερημένα άτομα ή άστεγοι. Αλλά το σύμβολο δινόταν και σε μικρότερες κατηγορίες φυλακισμένων όπως αλκοολικούς, [[πόρνη|πόρνες]], κ.ά.


Στους [[τσιγγάνοι|τσιγγάνους]] πολλές φορές δινόταν αυτό το σύμβολο, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούταν το καφέ τρίγωνο.
Στους [[τσιγγάνοι|τσιγγάνους]] πολλές φορές δινόταν αυτό το σύμβολο, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούταν το καφέ τρίγωνο.

Έκδοση από την 08:48, 20 Δεκεμβρίου 2007

Το μαύρο τρίγωνο
Διάφορα σήματα για την αναγνώριση των κρατουμένων

Το μαύρο τρίγωνο έχει εμφανιστεί ως λεσβιακό ή φεμινιστικό σύμβολο περηφάνιας και ενότητας.

Το σύμβολο προέρχεται από ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου ο κάθε κρατούμενος έπρεπε να φορά ένα ναζιστικό αναγνωριστικό σύμβολο στην ζακέτα του, το χρώμα του οποίου απεικόνιζε το "είδος" το κάθε ανθρώπου. Τα άτομα που χαρακτηρίζονταν ως "αντικοινωνικά" έπρεπε να φορούν το μαύρο τρίγωνο. Η πλειοψηφία αυτών που φορούσε το μαύρο τρίγωνο ήταν νοητικά καθυστερημένα άτομα ή άστεγοι. Αλλά το σύμβολο δινόταν και σε μικρότερες κατηγορίες φυλακισμένων όπως αλκοολικούς, πόρνες, κ.ά.

Στους τσιγγάνους πολλές φορές δινόταν αυτό το σύμβολο, αλλά τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούταν το καφέ τρίγωνο.

Στα αρχεία των Ναζί δεν υπάρχει καμία αναφορά που να λέει ότι επιβαλλόταν στις λεσβίες να φορούν το μαύρο τρίγωνο, ούτε ότι ο λεσβιασμός ήταν λόγος για να καταταχθεί κάποιος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αλλά μερικοί δικαιολογούν, ότι από την στιγμή που οι Ναζί πίστευαν στον παραδοσιακό κοινωνικό ρόλο της γυναίκας, οι λεσβίες και άλλες σεξουαλικά μη συμβατικές γυναίκες μπορεί λογικά να θεωρούνταν "αντικοινωνικές" από την οπτική γωνία των Ναζί.

Είναι επίσης πιθανό, ότι το Playing for Time, ένα απομνημόνευμα του ολοκαυτώματος από την Γαλλίδα Fania Fénelon, βοήθησε στην δημιουργία της εντύπωσης ότι επιβαλλόταν στις λεσβίες να φορούν το μαύρο τρίγωνο.

Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι λεσβίες στο πέρασμα του χρόνου έχουν ανακτήσει το μαύρο τρίγωνο ως σύμβολο εναντίωσης στην καταπίεση και την άνιση μεταχείριση και θεωρείται αντίστοιχο του ομοφυλοφιλικού ροζ τριγώνου. Σήμερα αναγνωρίζεται ευρύτερα ως λεσβιακό σύμβολο.

Μερικοί αναρχικοί χρησιμοποιούν το μαύρο τρίγωνο ως σύμβολο τους.

Δείτε επίσης

Εξωτερικές συνδέσεις

[1]

Πρότυπο:Μετάφραση EN