Καγιά Σουλτάνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
|θρησκεία = [[Ισλαμισμός]]
|θρησκεία = [[Ισλαμισμός]]
|εθνικότητα = [[Τουρκία|Τούρκικη]]
|εθνικότητα = [[Τουρκία|Τούρκικη]]
|πλήρες_όνομα = Ισμιχάν Καγιά μπιντ Χαν<br />Τούρκικα: ''İsmihan Kaya bint Murad Han''<br />Οθωμανικά: ''اسمیهان کایا بنت مراد هان''
}}
}}



Έκδοση από την 08:38, 10 Ιουνίου 2020

Καγιά Σουλτάνα
كايا سلطان
Γέννηση1633
Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1659 (26 ετών)
Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΑγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜελέκ Αχμέτ Πασάς (1644-1659)
ΕπίγονοιΑφιφέ Χανίμ Σουλτάνα (γ. 1676)
Πλήρες όνομα
   Ισμιχάν Καγιά μπιντ Χαν
Τούρκικα: İsmihan Kaya bint Murad Han
Οθωμανικά: اسمیهان کایا بنت مراد هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜουράτ Δ΄
ΜητέραΑϊσέ Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤούρκικη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Ισμιχάν Καγιά Σουλτάνα (Οθ. Τούρκικα:كايا سلطان) (Τούρκικα: İsmihan Kaya Sultan, 1633 - 1659) ήταν κόρη του σουλτάνου Μουράτ Δ΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανιψιά του σουλτάνου Ιμπραήμ Α΄ και εγγονή του σουλτάνου Αχμέτ Α΄ και της Κιοσέμ Σουλτάνας.[1]

Παντρεύτηκε τον πολιτικό Μελέκ Αχμέτ Πασά το 1644 και πέθανε λίγο μετά τον τοκετό, σε ηλικία 26 ετών, λόγω επιπλοκών. Ο φημισμένος Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπί έχει σημειώσει μια συγκεκριμένη συνάντηση με την Καγιά Σουλτάνα στο Βιβλίο των ταξιδιών του. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στην Καγιά Σουλτάνα, από την εγκυμοσύνη της μέχρι τον θάνατο της.

Βιογραφία

Η Καγιά Σουλτάνα ήταν κόρη του σουλτάνου Μουράτ Δ΄, που ήταν γνωστός για την σκληρότητα και την αυταρχικότητα του. Ο γάμος των πριγκιπισσών για πολιτικούς σκοπούς είχε χρησιμοποιηθεί πάντα από τους σουλτάνους και η Καγιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στην ηλικία των 13 ετων, η Καγιά παντρεύτηκε με τον Μελέκ Αχμέτ Πασά, ένα μελλοντικό Οθωμανό Μεγάλο Βεζίρη από την Αμπχαζία ο οποίος ήταν περίπου 50 χρονών. Η χρόνια του γάμου τους ήταν το 1644. Ωστόσο, η Καγιά ήταν εξαιρετικά εχθρική προς τον άντρα της, όπως έγινε εμφανές τη νύχτα του γάμου της, όταν τον χτύπησε με ένα στιλέτο.

Γάμος

Η Καγιά αποδείχθηκε ότι ήταν σημαντική στην πολιτική καριέρα του συζύγου της. Συχνά τον βοήθησε με στρατηγική και οικονομική βοήθεια. Ο Εβλιγιά Τσελεμπί θεωρεί την Καγιά ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευεργεσίας της δυναστείας. Σημείωσε επίσης, ότι στο μεταξύ όλων των πριγκιπισσών και των συζύγων τους, κανείς δεν ήταν σαν την Καγιά και τον Μελέκ. Μετά το θάνατο της Καγιά, ο Μελέκ φέρεται να ρίχτηκε στο φέρετρο της και έκλαψε ανεξέλεγκτα.

Ερμηνείες των ονείρων της

Ο πατέρας της Καγιά, Μουράτ Δ΄

Προβάλλεται ο ισχυρισμός στο βιβλίο του Εβλιγιά Τσελεμπί ότι η Καγιά έβλεπε παράξενα όνειρα και ζήτησε από τον Μελέκ να τα ερμηνεύσει. Η Καγιά είπε ότι αυτά τα όνειρα περιλαμβάνουν περίπατο στους κήπους με τον παππού της. Στο τέλος του ονείρου της, ο παππούς της Καγιά περνάει το χέρι του πάνω από το πρόσωπό της σε ευλογία, αλλά το χέρι καλύφθηκε αμέσως στο αίμα. Η Καγιά στη συνέχεια πέρασε το δικό της χέρι πάνω από το πρόσωπο της και ήταν καλυμμένο με αίμα.

Ο Μελέκ είπε στην Καγιά να δώσει 1.000 κομμάτια χρυσού στους φτωχούς ως ελεημοσύνη, 2000 στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς αγάδες του, 300 στον Εβλιγιά Τσελεμπί και 100 στην αδελφή του Εβλιγιά. Η Καγιά το έκανε αλλά αργότερα, ο Μελέκ αποκάλυψε στο Εβλιγιά ότι όταν η Καγιά θα γεννά, θα αιμορραγεί μέχρι θανάτου.

Λίγο μετά από αυτή την ερμηνεία, η Καγιά είχε ένα άλλο όνειρο να ερμηνευτεί από τον Μελέκ. Ο Μελέκ προσπάθησε να ανακουφίσει την πριγκίπισσα από το άγχος της δηλώνοντας ότι το δεύτερο όνειρό της δεν ήταν για να ανησυχεί για τίποτα, αλλά η Καγιά είχε δει την έκφραση στο πρόσωπο του Μελέκ κατά τη διάρκεια της ερμηνείας του και ήξερε ότι δεν είχε ερμηνεύσει το όνειρο σωστά.

Αυτό οδήγησε την Καγιά να γίνεται όλο και περισσότερο ευσεβής καθημερινά, με πολλές δωρεές στη Μέκκα και την Μεδίνα. Αποκαλύφθηκε ότι η Καγιά ήταν η πλουσιότερη όλων των πριγκιπισσών της περιόδου της. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις τεράστιες δωρεές όλης της περιουσίας της για τα παιδιά και για τους υπαλλήλους αυτής και του Μελέκ.

Θάνατος

26 ημέρες μετά από το όνειρο που ερμήνευσε ο Μελέκ, ο οποίος προέβλεπε το θάνατο της Καγιά κατά τη διάρκεια της γέννησης του παιδιού της, η Καγιά γέννησε μια κόρη. Ο Μελέκ χάρισε πολλές ελεημοσύνες μετά τη γέννηση της κόρης του. Ωστόσο, θα υπάρξουν επιπλοκές μετά τη γέννηση της κόρης της Καγιά. Ο πλακούντας της παρέμεινε στη μήτρα της και "κόλλησε στην καρδιά της".

Εκείνο το βράδυ, όλοι οι υπάλληλοι και οι μαίες στο παλάτι προσπάθησαν τα πάντα για να ελευθερώσουν τον πλακούντα. Αυτές περιλάμβαναν την τοποθέτηση της Καγιά σε κουβέρτες και την κουνούσαν πολύ σκληρά και κρεμώντας την ανάποδα. Για τρεις μέρες και τρεις νύχτες, η Καγιά έπρεπε να υπομείνει αυτό το μαρτύριο. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια, οι μαίες κάλυψαν τους βραχίονες με αμυγδαλέλαιο και τοποθέτησαν τα χέρια τους στην μήτρα της πριγκίπισσας και τράβηξαν έξω κομμάτια δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του τι έμοιαζε με ήπαρ και πυτιά. Τέσσερις ημέρες μετά τον τοκετό, η Καγιά πέθανε.

Μετά τον θανατό της

Μετά το θάνατο της Καγιά, ο Μεγάλος Βεζίρης Κιοπρουλή Μεχμέτ Πασάς, διέταξε την κατάσχεση των περιουσιών της Καγιά, παρά την ύπαρξη του συζύγου της και της κόρη της. Αυτό ήταν, σύμφωνα με το οθωμανικό σύστημα γαιοκτησίας, το τιμάριο συστήματος. Στο τιμάριο σύστημα, η γη αναδιανέμεται μετά το θάνατο ενός ατόμου, και δεν περνάει στις μελλοντικές γενιές. Εάν οι μελλοντικές γενιές αποδειχθούν ευεργετικές για την αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος μπορούσε να διανείμει άλλα οικόπεδα σε αυτά τα άτομα. Ο σύζυγος της ξαναπαντρεύτηκε τη θεία της, Φατμά Σουλτάνα, αν και αυτό αναφέρθηκε ότι ήταν ένας δυστυχισμένος γάμος.

Παραπομπές

Σημειώσεις

  • Evliya Celebi. The Intimate Life of an Ottoman Statesman Albany: State University of New York, 1991. P.236.
  • Evliya Celebi. The Intimate Life of an Ottoman Statesman Albany: State University of New York, 1991. P.236.
  • Evliya Celebi. The Intimate Life of an Ottoman Statesman Albany: State University of New York, 1991. P.231.
  • Evliya Celebi. The Intimate Life of an Ottoman Statesman Albany: State University of New York, 1991. P.236.
  • Leslie Peirce. "The Imperial Harem: Women and the Sovereignty in the Ottoman Empire" New York: Oxford University Press, 1993. p. 146. .
  • Peirce, 146.
  • Celebi, p.222-223.
  • Celebi, p. 223-226
  • Celebi, p.230-231
  • Leslie, p. 148.

Πηγές

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
  • Celebi, Evliya. 1991 [1659]. “Kaya Sultan (1659).” In The Intimate Life of an Ottoman Statesman: Melek Ahmed Pasha (1588–1662) As Portrayed in Evliya Çelebi's Book of Travels (Seyahat-Name). Ed. Robert Dankoff. Albany: SUNY Press, pp. 221–36.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα İsmihan Kaya Sultan της Τουρκικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kaya Sultan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).