Πάπας Κλήμης Θ΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Παραπομπές: Μεταφορά σε "Σημειώσεις ιστορικού"
Loco70 (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 29: Γραμμή 29:


==Παπική θητεία==
==Παπική θητεία==
Κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα. Ως Πάπας, προσπάθησε να ενδυναμώσει τη [[Βενετία|βενετική]] άμυνα ενάντια στην εξάπλωση της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]], ενώ παράλληλα ανέθεσε σε αρχιτέκτονες και γλύπτες τη δημιουργία έργων τέχνης για τον καλλωπισμό της παπικής πρωτεύουσας.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα. Ως Πάπας, προσπάθησε να ενδυναμώσει τη [[Βενετία|ενετική]] άμυνα ενάντια στην εξάπλωση της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]], ενώ παράλληλα ανέθεσε σε αρχιτέκτονες και γλύπτες τη δημιουργία έργων τέχνης για τον καλλωπισμό της παπικής πρωτεύουσας.

Το καλοκαίρι του 1669 ενθάρρυνε μια αποστολή κυρίως Γαλλικών δυνάμεων οι οποίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να λύσουν την [[Πολιορκία του Χάνδακα (1645-1669)|πολιορκία του Χάνδακα]].


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 11:27, 13 Μαΐου 2020

Αγιότατος Πάπας
Κλήμης Θ΄
Από20 Ιουνίου 1667
Έως9 Δεκεμβρίου 1669
ΠροκάτοχοςΑλέξανδρος Ζ΄
ΔιάδοχοςΚλήμης Ι΄
Προσφωνήσεις του
Πάπα Κλήμη Θ΄
Προσφώνηση αναφοράςΑγιότατος
Προφορική προσφώνησηΑγιότατε
Θρησκευτική προσφώνησηΆγιος Πατέρας
Μεταθανάτια προσφώνησηΔ/Δ

Ο Πάπας Κλήμης Θ΄ (Papa Clemente IX, 28 Ιανουαρίου 1600 - 9 Δεκεμβρίου 1669), κατά κόσμον Τζούλιο Ροσπιγκλιόζι διετέλεσε Πάπας από το 1667 έως το 1669.

Βιογραφικό

Ο Τζούλιο Ροσπιγκλιόζι ήταν γόνος μιας αριστοκρατικής οικογένειας της πόλης Πιστόια, του Μεγάλου Δουκάτου της Τοσκάνης. Μαθήτευσε αρχικά κοντά στους Ιησουΐτες και αφού έλαβε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, δίδαξε θεολογία σε αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Στη συνέχεια ανέλαβε -μεταξύ άλλων πόστων- καθήκοντα διπλωμάτη της Αγίας Έδρας (νούντσιου), εκπροσωπώντας τον Πάπα Ουρβανό Η΄ (με τον οποίο συνεργάστηκε στενά) στην Ισπανία. Διετέλεσε επίσης βικάριος στην καθολική βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη.

Διατήρησε τη θέση του στην αυλή της Ισπανίας κατά τη διάρκεια της παπικής θητείας του Πάπα Ιννοκέντιου Ι΄ (1644–55), ενώ μετά την άνοδο του Πάπα Αλέξανδρου Ζ' (1655–67) έγινε και πάλι ευνοούμενος του Ποντίφικα και το 1657 προήχθη σε καρδινάλιο. Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Ζ', ένα κονκλάβιο που κράτησε 18 μέρες, εξέλεξε Πάπα τον Ροσπιγκλιόζι, ο οποίος πήρε το όνομα Κλήμης Θ΄.

Παπική θητεία

Κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα. Ως Πάπας, προσπάθησε να ενδυναμώσει τη ενετική άμυνα ενάντια στην εξάπλωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ παράλληλα ανέθεσε σε αρχιτέκτονες και γλύπτες τη δημιουργία έργων τέχνης για τον καλλωπισμό της παπικής πρωτεύουσας.

Το καλοκαίρι του 1669 ενθάρρυνε μια αποστολή κυρίως Γαλλικών δυνάμεων οι οποίες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να λύσουν την πολιορκία του Χάνδακα.

Παραπομπές

  • Rendina, Claudio (1993). I papi. Storia e segreti. Rome: Newton & Compton. 
  • Murata, Margaret (1981). Operas for the Papal Court, 1631–1668. UMI Research Press.