Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χίλιες φορές έχει διορθωθεί πια...
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
|προκάτοχος =
|προκάτοχος =
|διάδοχος =
|διάδοχος =
|ιδιοκτήτης =
|ιδιοκτήτης = [[Βαγγέλης Μαρινάκης]]
}}
}}


Ο '''Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη''' ('''ΔΟΛ''') ήταν ελληνική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ιδρύθηκε το [[1922]] από τον [[Δημήτριος Λαμπράκης|Δημήτριο Λαμπράκη]].
Ο '''Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη''' ('''ΔΟΛ''') είναι ελληνική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ιδρύθηκε το [[1922]] από τον [[Δημήτριος Λαμπράκης|Δημήτριο Λαμπράκη]].


Από το [[1957]], ιδιοκτήτης ήταν ο γιος του [[Χρήστος Λαμπράκης]], και έχει διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική [[δημοσιογραφία]] και [[πολιτική]], ιδίως μέσω των εμβληματικών εφημερίδων [[Το Βήμα]] και [[Τα Νέα]]. Τον Μάιο του 2017, η ιδιοκτησία του Ενεργητικού Β’ του ΔΟΛ πέρασε στην εταιρεία ''Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.'' του [[Βαγγέλης Μαρινάκης|Βαγγέλη Μαρινάκη]].<ref name="Μαρινάκης">[https://www.parapolitika.gr/media/article/262818/nea-epochi-gia-ton-dimosiografiko-organismo-lampraki/ Νέα εποχή για τον ΔΟΛ με τον Ευάγγελο Μαρινάκη], ''parapolitika.gr'' 01/06/2017.</ref>
Από το [[1957]], ιδιοκτήτης ήταν ο γιος του [[Χρήστος Λαμπράκης]], και έχει διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική [[δημοσιογραφία]] και [[πολιτική]], ιδίως μέσω των εμβληματικών εφημερίδων [[Το Βήμα]] και [[Τα Νέα]]. Τον Μάιο του 2017, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ πέρασε στην εταιρεία ''Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.'' του [[Βαγγέλης Μαρινάκης|Βαγγέλη Μαρινάκη]].<ref name="Μαρινάκης">[https://www.parapolitika.gr/media/article/262818/nea-epochi-gia-ton-dimosiografiko-organismo-lampraki/ Νέα εποχή για τον ΔΟΛ με τον Ευάγγελο Μαρινάκη], ''parapolitika.gr'' 01/06/2017.</ref>


==Περιουσία==
==Περιουσία==
Μέχρι το 2017, κατείχε τις εφημερίδες [[Το Βήμα]] και [[Τα Νέα]] (είχαν σταματήσει την έκδοση τους, και επανεκδόθηκαν, με το νέο φορέα ο οποίος κατέχει το [[One Channel]]). Στον όμιλο, ανήκε επίσης και το ενημερωτικό site [https://www.in.gr/ In.gr]. Επίσης ο ΔΟΛ συμμετείχε με ποσοστό 22.11% στον τηλεοπτικό σταθμό [[Mega Channel]], ο οποίος μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2019, εξέπεμπε μόνο διαδικτυακά από το site του και μέσω [[YouTube]] καθώς βγήκε σε πλειστηριασμό και αναδείχθηκε ξανά η ''Alter Ego Ε.Μ.Μ.Ε. Α.Ε.'' από τις τράπεζες ως η αγοράστρια που πήρε το αρχείο του, την ταινιοθήκη και το σήμα του επαναλειτουργώντας το κανάλι στις 17 Φεβρουαρίου 2020, στις 06:00 π.μ., υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας.
Μέχρι το 2017, κατείχε τις εφημερίδες [[Το Βήμα]] και [[Τα Νέα]] (είχαν σταματήσει την έκδοση τους, και επανεκδόθηκαν, με το νέο φορέα ο οποίος κατέχει το [[One Channel]]). Στον όμιλο ανήκε επίσης και το ενημερωτικό site [https://www.in.gr/ In.gr]. Επίσης ο ΔΟΛ συμμετείχε με ποσοστό 22.11% στον τηλεοπτικό σταθμό [[Mega Channel]], ο οποίος μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2019, εξέπεμπε μόνο διαδικτυακά από το site του και μέσω [[YouTube]] καθώς βγήκε σε πλειστηριασμό και αναδείχθηκε ξανά η ''Alter Ego Ε.Μ.Μ.Ε. Α.Ε.'' από τις τράπεζες ως η αγοράστρια που πήρε το αρχείο του, την ταινιοθήκη και το σήμα του επαναλειτουργώντας το κανάλι στις 17 Φεβρουαρίου 2020, στις 06:00 π.μ., υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας.


==Οικονομικά προβλήματα==
==Οικονομικά προβλήματα==
Ο ΔΟΛ κλυδωνίστηκε σοβαρά για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]] μπλόκαρε την έγκριση δανείων του Οργανισμού από τις κρατικές τράπεζες, ενώ αρνήθηκε να διευκολύνει και στην αποπληρωμή των χρεών, με αποτέλεσμα ο Χρήστος Λαμπράκης να υποχρεωθεί να κλείσει το καθημερινό «''Βήμα''» τον Αύγουστο του 1982.
Ο ΔΟΛ κλυδωνίστηκε σοβαρά για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του [[Ανδρέας Παπανδρέου|Ανδρέα Παπανδρέου]] μπλόκαρε την έγκριση δανείων του Οργανισμού από τις κρατικές τράπεζες, ενώ αρνήθηκε να διευκολύνει και στην αποπληρωμή των χρεών, με αποτέλεσμα ο Χρήστος Λαμπράκης να υποχρεωθεί να κλείσει το καθημερινό «''Βήμα''» τον Αύγουστο του 1982.


Ο Ανδρέας Παπανδρέου, δήλωσε ότι «δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να επιδοτεί επ' αόριστον και στο άπειρο τον Τύπο, και μάλιστα σε τέτοια κλίμακα. Γιατί μιλάμε για 500 ή 700 εκατομμύρια, μέσα σ’ ένα μικρό διάστημα και θα χρειαστεί και γι’ αυτά να αναβληθεί η εξόφλησή τους. Ως πού θα πάει το πράγμα; Αν υπήρχε κάποιο κριτήριο που πρέπει να στηρίξει την εφημερίδα αυτή το κοινωνικό σύνολο, τότε γιατί αυτή, και όχι 25 άλλες;», ενώ αντίθετα το μέρος του ΔΟΛ πήραν πολλές προσωπικότητες τόσο από το Κέντρο, όσο και από την Κεντροδεξιά, όπως οι [[Κωνσταντίνος Μητσοτάκης]], [[Γιάγκος Πεσμαζόγλου]], [[Ευάγγελος Αβέρωφ]], [[Γεώργιος Μαύρος]].<ref>Ψαρράς Δημήτρης, [https://www.efsyn.gr/politiki/60417_i-istoria-enos-ekdotikoy-ekbiasmoy Η ιστορία ενός εκδοτικού εκβιασμού], ''Η Εφημερίδα Των Συντακτών'' 29/02/2016.</ref> Τελικά ο ΔΟΛ κατάφερε να σταθεί στα πόδια του με την χρηματική βοήθεια του [[Βαρδής Βαρδινογιάννης|Βαρδή Βαρδινογιάννη]]. Λίγο αργότερα ο εφοπλιστής Γιάννης Μαυρακάκης, στενός φίλος του τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας [[Στέλιος Παναγόπουλος|Στέλιου Παναγόπουλου]], προσπάθησε με την βοήθεια της κυβέρνησης να αγοράσει τον ΔΟΛ από τον Λαμπράκη, τελικά όμως χωρίς αποτέλεσμα.<ref>[https://www.kontranews.gr/index.php/ARTHROGRAPHOI/262728-3-4-phores-eiche-phthasei-sta-prothyra-ptocheyses-o-DOL-epi-CHrestoy-Lamprake 3-4 φορές είχε φθάσει στα πρόθυρα πτώχευσης ο ΔΟΛ επί Χρήστου Λαμπράκη!], ''kontranews.gr'' 27/12/2016.</ref>
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να επιδοτεί επ' αόριστον και στο άπειρο τον Τύπο και μάλιστα σε τέτοια κλίμακα. Γιατί μιλάμε για 500 ή 700 εκατομμύρια μέσα σ’ ένα μικρό διάστημα και θα χρειαστεί και γι’ αυτά να αναβληθεί η εξόφλησή τους. Ως πού θα πάει το πράγμα; Αν υπήρχε κάποιο κριτήριο που πρέπει να στηρίξει την εφημερίδα αυτή το κοινωνικό σύνολο, τότε γιατί αυτή και όχι 25 άλλες;», ενώ αντίθετα το μέρος του ΔΟΛ πήραν πολλές προσωπικότητες τόσο από το Κέντρο όσο και από την Κεντροδεξιά, όπως οι [[Κωνσταντίνος Μητσοτάκης]], [[Γιάγκος Πεσμαζόγλου]], [[Ευάγγελος Αβέρωφ]], [[Γεώργιος Μαύρος]].<ref>Ψαρράς Δημήτρης, [https://www.efsyn.gr/politiki/60417_i-istoria-enos-ekdotikoy-ekbiasmoy Η ιστορία ενός εκδοτικού εκβιασμού], ''Η Εφημερίδα Των Συντακτών'' 29/02/2016.</ref> Τελικά ο ΔΟΛ κατάφερε να σταθεί στα πόδια του με την χρηματική βοήθεια του [[Βαρδής Βαρδινογιάννης|Βαρδή Βαρδινογιάννη]]. Λίγο αργότερα ο εφοπλιστής Γιάννης Μαυρακάκης, στενός φίλος του τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας [[Στέλιος Παναγόπουλος|Στέλιου Παναγόπουλου]], προσπάθησε με την βοήθεια της κυβέρνησης να αγοράσει τον ΔΟΛ από τον Λαμπράκη, τελικά όμως χωρίς αποτέλεσμα.<ref>[https://www.kontranews.gr/index.php/ARTHROGRAPHOI/262728-3-4-phores-eiche-phthasei-sta-prothyra-ptocheyses-o-DOL-epi-CHrestoy-Lamprake 3-4 φορές είχε φθάσει στα πρόθυρα πτώχευσης ο ΔΟΛ επί Χρήστου Λαμπράκη!], ''kontranews.gr'' 27/12/2016.</ref>


Ο ΔΟΛ ξεκίνησε να αντιμετωπίζει εκ νέου οικονομικά προβλήματα από το 2014, ενώ το 2016, οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς για αποπληρωμή δανείων του Ομίλου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία, και για λίγες μέρες να σταματήσει η κυκλοφορία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» (τελικά οι εφημερίδες συνέχισαν την κυκλοφορία τους). Στις 7 Φεβρουαρίου του 2017, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των εργαζομένων για να ανοίξουν οι σφραγισμένοι από τις τράπεζες λογαριασμοί, ώστε να γίνουν οι πληρωμές. Παρ' όλα αυτά οι εφημερίδες του Οργανισμού («Τα Νέα» και «Το Βήμα») καθώς και όλα τα περιοδικά του, εξακολούθησαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν κανονικά (μάλιστα, «Τα Νέα» παραμένουν σταθερά η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα πανελλαδικά).
Ο ΔΟΛ ξεκίνησε να αντιμετωπίζει εκ νέου οικονομικά προβλήματα από το 2014, ενώ το 2016, οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς για αποπληρωμή δανείων του Ομίλου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία, και για λίγες μέρες να σταματήσει η κυκλοφορία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» (τελικά οι εφημερίδες συνέχισαν την κυκλοφορία τους). Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των εργαζομένων για να ανοίξουν οι σφραγισμένοι από τις τράπεζες λογαριασμοί ώστε να γίνουν οι πληρωμές. Παρ' όλα αυτά οι εφημερίδες του Οργανισμού («Τα Νέα» και «Το Βήμα») καθώς και όλα τα περιοδικά του, εξακολούθησαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν κανονικά (μάλιστα, «Τα Νέα» παραμένουν σταθερά η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα πανελλαδικά).


Στις 9 Απριλίου του 2017, ο [[Σταύρος Ψυχάρης]] ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον οργανισμό λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου.<ref>[https://www.tovima.gr/2017/04/09/opinions/apoxwrismos-2/ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ], ''Το Βήμα'' 09/04/2017.</ref> Μετά από ένα μήνα, τρεις εβδομάδες και μία ημέρα (31 Μαΐου) διεξήχθη διαγωνισμός για την πώληση του ΔΟΛ. Ενδιαφέρον έδειξαν μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες [[Βαγγέλης Μαρινάκης]] και [[Ιβάν Σαββίδης]], καθώς και μια κυπριακή εταιρεία συμφερόντων [[Δημήτρης Μελισσανίδης|Δημήτρη Μελισσανίδη]].<ref>[https://www.iefimerida.gr/news/341223/symferonton-dimitri-melissanidi-i-kypriaki-etaireia-poy-katethese-ti-deyteri-kalyteri Συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη η κυπριακή εταιρεία που κατέθεσε τη δεύτερη καλύτερη προσφορά για τον ΔΟΛ], ''iefimerida'' 31/05/2017.</ref> Νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καταβάλλοντας το ποσό των 22,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος υποσχέθηκε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής επιτυχιών για τον Οργανισμό.<ref name="Μαρινάκης"/> Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 11 Ιουλίου 2019, η ''Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.'' κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.
Στις 9 Απριλίου 2017, ο [[Σταύρος Ψυχάρης]] ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον οργανισμό λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου.<ref>[https://www.tovima.gr/2017/04/09/opinions/apoxwrismos-2/ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ], ''Το Βήμα'' 09/04/2017.</ref> Μετά από ένα μήνα, τρεις εβδομάδες και μία ημέρα (31 Μαΐου) διεξήχθη διαγωνισμός για την πώληση του ΔΟΛ. Ενδιαφέρον έδειξαν μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες [[Βαγγέλης Μαρινάκης]] και [[Ιβάν Σαββίδης]], καθώς και μια κυπριακή εταιρεία συμφερόντων [[Δημήτρης Μελισσανίδης|Δημήτρη Μελισσανίδη]].<ref>[https://www.iefimerida.gr/news/341223/symferonton-dimitri-melissanidi-i-kypriaki-etaireia-poy-katethese-ti-deyteri-kalyteri Συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη η κυπριακή εταιρεία που κατέθεσε τη δεύτερη καλύτερη προσφορά για τον ΔΟΛ], ''iefimerida'' 31/05/2017.</ref> Νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καταβάλλοντας το ποσό των 22,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος υποσχέθηκε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής επιτυχιών για τον Οργανισμό.<ref name="Μαρινάκης"/> Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 11 Ιουλίου 2019, η ''Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.'' κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.


==4π Ειδικές Εκδόσεις==
==4π Ειδικές Εκδόσεις==
Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΔΟΛ, και διευθύνων σύμβουλος της 4π, Θεόδωρος Σπίνουλας, είχε προηγουμένως κάνει συμφωνία με τον ΔΟΛ το 2008, για υπενοικίαση των τίτλων ''RAM'', ''[[RamKid]]'', ''HiTECH'' και ''[[National Geographic (περιοδικό)|National Geographic]]'', για να τους εκδώσει εκείνος μαζί με άλλα έντυπα. Η σταδιακή εξασθένηση περί πωλήσεων των περιοδικών αυτών, και η έκδοση νέων χωρίς ιδιαίτερη απήχηση, και η κατά συνέπεια έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία τραπεζικού δανεισμού, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο κλείσιμο της εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2012,<ref>{{cite web|url=https://www.enimerosi24.gr/82352/%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b5-%ce%b7-4%cf%80-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b4/|title=Έκλεισε η 4π των Σπίνουλα & Χατζή – Μια διδακτική εκδοτική ιστορία και η λίστα Λαγκάρντ|date=2012-11-24|accessdate=2019-10-25|website=Enimerosi24}}</ref> με μέρος της (εργαζόμενοι και δικαιώματα του Geographic) να απορροφάται από την Σελένα Εκδοτική (όπου ο Σπίνουλας εργαζόταν ως σύμβουλος).<ref>{{cite web|url=https://www.enimerosi24.gr/92553/%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-4%cf%80-national-geographic/|title=Απλήρωτοι εργαζόμενοι στην 4π (National Geographic)|date=2013-06-26|accessdate=2019-10-25|website=Enimerosi24|quote=Η συμφωνία του National Geographic με την 4π έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Από την 1η Δεκεμβρίου η εταιρεία Σελένα Εκδοτική ΑΕ απέκτησε τα δικαιώματα για την έκδοση του περιοδικού [...] προσέλαβε 15 άτομα από την 4π.}}</ref> Τέσσερα έτη μετά, κήρυξε πτώχευση.<ref>{{cite web|url=https://www.businessregistry.gr/downloadFile/index?key=assemblyDecision&elementId=796704|title=Απόφαση περί Πτώχευσης "4π Α.Ε."|website=[[Γενικό Εμπορικό Μητρώο]]|accessdate=2019-10-25|date=2016-10-14}}</ref> Βιβλία υπό τους τίτλους ''National Geographic'' και ''RamKid'' (πλέον αναμορφωμένος ως RadKid) κυκλοφορούν πλέον από την μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία εκδόσεων και παραγωγών RadNet.<ref>[http://www.radnet.gr/ RadNet]</ref>
Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΔΟΛ και διευθύνων σύμβουλος της 4π Θεόδωρος Σπίνουλας είχε προηγουμένως κάνει συμφωνία με τον ΔΟΛ το 2008 για υπενοικίαση των τίτλων ''RAM'', ''[[RamKid]]'', ''HiTECH'' και ''[[National Geographic (περιοδικό)|National Geographic]]'', για να τους εκδώσει εκείνος μαζί με άλλα έντυπα. Η σταδιακή εξασθένηση περί πωλήσεων των περιοδικών αυτών και η έκδοση νέων χωρίς ιδιαίτερη απήχηση, και η κατά συνέπεια έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία τραπεζικού δανεισμού, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο κλείσιμο της εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2012,<ref>{{cite web|url=https://www.enimerosi24.gr/82352/%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b5-%ce%b7-4%cf%80-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%80%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ae-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b4/|title=Έκλεισε η 4π των Σπίνουλα & Χατζή – Μια διδακτική εκδοτική ιστορία και η λίστα Λαγκάρντ|date=2012-11-24|accessdate=2019-10-25|website=Enimerosi24}}</ref> με μέρος της (εργαζόμενοι και δικαιώματα του Geographic) να απορροφάται από την Σελένα Εκδοτική (όπου ο Σπίνουλας εργαζόταν ως σύμβουλος).<ref>{{cite web|url=https://www.enimerosi24.gr/92553/%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%ae%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-4%cf%80-national-geographic/|title=Απλήρωτοι εργαζόμενοι στην 4π (National Geographic)|date=2013-06-26|accessdate=2019-10-25|website=Enimerosi24|quote=Η συμφωνία του National Geographic με την 4π έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Από την 1η Δεκεμβρίου η εταιρεία Σελένα Εκδοτική ΑΕ απέκτησε τα δικαιώματα για την έκδοση του περιοδικού [...] προσέλαβε 15 άτομα από την 4π.}}</ref> Τέσσερα έτη μετά, κήρυξε πτώχευση.<ref>{{cite web|url=https://www.businessregistry.gr/downloadFile/index?key=assemblyDecision&elementId=796704|title=Απόφαση περί Πτώχευσης "4π Α.Ε."|website=[[Γενικό Εμπορικό Μητρώο]]|accessdate=2019-10-25|date=2016-10-14}}</ref> Βιβλία υπό τους τίτλους ''National Geographic'' και ''RamKid'' (πλέον αναμορφωμένος ως RadKid) κυκλοφορούν πλέον από την μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία εκδόσεων και παραγωγών RadNet.<ref>[http://www.radnet.gr/ RadNet]</ref>


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 16:34, 10 Μαΐου 2020

Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
Νομική μορφήΌμιλος ΜΜΕ
ΚλάδοςΜέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Ίδρυση1922
ΙδρυτήςΔημήτριος Λαμπράκης
ΙδιοκτήτηςΒαγγέλης Μαρινάκης
ΙστότοποςΔημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (ΔΟΛ) είναι ελληνική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ιδρύθηκε το 1922 από τον Δημήτριο Λαμπράκη.

Από το 1957, ιδιοκτήτης ήταν ο γιος του Χρήστος Λαμπράκης, και έχει διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική δημοσιογραφία και πολιτική, ιδίως μέσω των εμβληματικών εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα. Τον Μάιο του 2017, η ιδιοκτησία του ΔΟΛ πέρασε στην εταιρεία Alter Ego Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. του Βαγγέλη Μαρινάκη.[1]

Περιουσία

Μέχρι το 2017, κατείχε τις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα (είχαν σταματήσει την έκδοση τους, και επανεκδόθηκαν, με το νέο φορέα ο οποίος κατέχει το One Channel). Στον όμιλο ανήκε επίσης και το ενημερωτικό site In.gr. Επίσης ο ΔΟΛ συμμετείχε με ποσοστό 22.11% στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, ο οποίος μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2019, εξέπεμπε μόνο διαδικτυακά από το site του και μέσω YouTube καθώς βγήκε σε πλειστηριασμό και αναδείχθηκε ξανά η Alter Ego Ε.Μ.Μ.Ε. Α.Ε. από τις τράπεζες ως η αγοράστρια που πήρε το αρχείο του, την ταινιοθήκη και το σήμα του επαναλειτουργώντας το κανάλι στις 17 Φεβρουαρίου 2020, στις 06:00 π.μ., υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας.

Οικονομικά προβλήματα

Ο ΔΟΛ κλυδωνίστηκε σοβαρά για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου μπλόκαρε την έγκριση δανείων του Οργανισμού από τις κρατικές τράπεζες, ενώ αρνήθηκε να διευκολύνει και στην αποπληρωμή των χρεών, με αποτέλεσμα ο Χρήστος Λαμπράκης να υποχρεωθεί να κλείσει το καθημερινό «Βήμα» τον Αύγουστο του 1982.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δήλωσε ότι «δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να επιδοτεί επ' αόριστον και στο άπειρο τον Τύπο και μάλιστα σε τέτοια κλίμακα. Γιατί μιλάμε για 500 ή 700 εκατομμύρια μέσα σ’ ένα μικρό διάστημα και θα χρειαστεί και γι’ αυτά να αναβληθεί η εξόφλησή τους. Ως πού θα πάει το πράγμα; Αν υπήρχε κάποιο κριτήριο που πρέπει να στηρίξει την εφημερίδα αυτή το κοινωνικό σύνολο, τότε γιατί αυτή και όχι 25 άλλες;», ενώ αντίθετα το μέρος του ΔΟΛ πήραν πολλές προσωπικότητες τόσο από το Κέντρο όσο και από την Κεντροδεξιά, όπως οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γιάγκος Πεσμαζόγλου, Ευάγγελος Αβέρωφ, Γεώργιος Μαύρος.[2] Τελικά ο ΔΟΛ κατάφερε να σταθεί στα πόδια του με την χρηματική βοήθεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Λίγο αργότερα ο εφοπλιστής Γιάννης Μαυρακάκης, στενός φίλος του τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Στέλιου Παναγόπουλου, προσπάθησε με την βοήθεια της κυβέρνησης να αγοράσει τον ΔΟΛ από τον Λαμπράκη, τελικά όμως χωρίς αποτέλεσμα.[3]

Ο ΔΟΛ ξεκίνησε να αντιμετωπίζει εκ νέου οικονομικά προβλήματα από το 2014, ενώ το 2016, οι τράπεζες δέσμευσαν τους λογαριασμούς για αποπληρωμή δανείων του Ομίλου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία, και για λίγες μέρες να σταματήσει η κυκλοφορία των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» (τελικά οι εφημερίδες συνέχισαν την κυκλοφορία τους). Στις 7 Φεβρουαρίου 2017 το δικαστήριο απέρριψε αίτημα των εργαζομένων για να ανοίξουν οι σφραγισμένοι από τις τράπεζες λογαριασμοί ώστε να γίνουν οι πληρωμές. Παρ' όλα αυτά οι εφημερίδες του Οργανισμού («Τα Νέα» και «Το Βήμα») καθώς και όλα τα περιοδικά του, εξακολούθησαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν κανονικά (μάλιστα, «Τα Νέα» παραμένουν σταθερά η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα πανελλαδικά).

Στις 9 Απριλίου 2017, ο Σταύρος Ψυχάρης ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τον οργανισμό λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου.[4] Μετά από ένα μήνα, τρεις εβδομάδες και μία ημέρα (31 Μαΐου) διεξήχθη διαγωνισμός για την πώληση του ΔΟΛ. Ενδιαφέρον έδειξαν μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, καθώς και μια κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη.[5] Νέος ιδιοκτήτης αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καταβάλλοντας το ποσό των 22,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος υποσχέθηκε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής επιτυχιών για τον Οργανισμό.[1] Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 11 Ιουλίου 2019, η Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης.

4π Ειδικές Εκδόσεις

Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΔΟΛ και διευθύνων σύμβουλος της 4π Θεόδωρος Σπίνουλας είχε προηγουμένως κάνει συμφωνία με τον ΔΟΛ το 2008 για υπενοικίαση των τίτλων RAM, RamKid, HiTECH και National Geographic, για να τους εκδώσει εκείνος μαζί με άλλα έντυπα. Η σταδιακή εξασθένηση περί πωλήσεων των περιοδικών αυτών και η έκδοση νέων χωρίς ιδιαίτερη απήχηση, και η κατά συνέπεια έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία τραπεζικού δανεισμού, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο κλείσιμο της εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2012,[6] με μέρος της (εργαζόμενοι και δικαιώματα του Geographic) να απορροφάται από την Σελένα Εκδοτική (όπου ο Σπίνουλας εργαζόταν ως σύμβουλος).[7] Τέσσερα έτη μετά, κήρυξε πτώχευση.[8] Βιβλία υπό τους τίτλους National Geographic και RamKid (πλέον αναμορφωμένος ως RadKid) κυκλοφορούν πλέον από την μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία εκδόσεων και παραγωγών RadNet.[9]

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 Νέα εποχή για τον ΔΟΛ με τον Ευάγγελο Μαρινάκη, parapolitika.gr 01/06/2017.
  2. Ψαρράς Δημήτρης, Η ιστορία ενός εκδοτικού εκβιασμού, Η Εφημερίδα Των Συντακτών 29/02/2016.
  3. 3-4 φορές είχε φθάσει στα πρόθυρα πτώχευσης ο ΔΟΛ επί Χρήστου Λαμπράκη!, kontranews.gr 27/12/2016.
  4. ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ, Το Βήμα 09/04/2017.
  5. Συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη η κυπριακή εταιρεία που κατέθεσε τη δεύτερη καλύτερη προσφορά για τον ΔΟΛ, iefimerida 31/05/2017.
  6. «Έκλεισε η 4π των Σπίνουλα & Χατζή – Μια διδακτική εκδοτική ιστορία και η λίστα Λαγκάρντ». Enimerosi24. 24 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019. 
  7. «Απλήρωτοι εργαζόμενοι στην 4π (National Geographic)». Enimerosi24. 26 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019. Η συμφωνία του National Geographic με την 4π έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Από την 1η Δεκεμβρίου η εταιρεία Σελένα Εκδοτική ΑΕ απέκτησε τα δικαιώματα για την έκδοση του περιοδικού [...] προσέλαβε 15 άτομα από την 4π. 
  8. «Απόφαση περί Πτώχευσης "4π Α.Ε."». Γενικό Εμπορικό Μητρώο. 14 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019. 
  9. RadNet

Εξωτερικοί σύνδεσμοι