Βάθος πεδίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
Διάσωση 0 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
Γραμμή 33: Γραμμή 33:
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
{{commonscat|Depth of field}}
{{commonscat|Depth of field}}
* [https://www.fotomontaz.gr/about-photography/vathos-pediou-sti-fotografia.html Fotomontaz - Το βάθος πεδίου στην φωτογραφία]
* [https://www.fotomontaz.gr/about-photography/vathos-pediou-sti-fotografia.html Fotomontaz - Το βάθος πεδίου στην φωτογραφία]{{Dead link|date=Μάιος 2020 }}


[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]
[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]

Έκδοση από την 19:44, 8 Μαΐου 2020

Η περιοχή εντός του βάθους πεδίου φαίνεται καθαρή, ενώ οι περιοχές μπροστά και πέρα από το βάθος πεδίου φαίνονται θολές.
Με μικρό βάθος πεδίου τα λουλούδια απομονώνονται από το φόντο.

Το βάθος πεδίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην δημιουργική φωτογραφία.

Το βάθος πεδίου είναι το βάθος της περιοχής εντός της εικόνας, της οποίας τα σημεία εμφανίζονται εστιασμένα και όχι θολά. Με πιο απλά λόγια, βάθος πεδίου θεωρούμε την περιοχή εκείνη που είναι καθαρά εστιασμένη μπροστά και πίσω από το συγκεκριμένο σημείο ή αντικείμενο που έχουμε αποφασίσει να εστιάσουμε την εικόνα μας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι το ένα τρίτο μπροστά από το σημείο εστίασης και τα δυο τρίτα πίσω από το σημείο εστίασης είναι η περιοχή που αποκαλούμε βάθος πεδίου.

Παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος πεδίου

Οι συντελεστές που παίζουν ρόλο στο βάθος πεδίου είναι:

1. Το άνοιγμα διαφράγματος που διαθέτει ο φακός μας (aperture). Το ανοιχτό διάφραγμα (μικρή αριθμητική τιμή π.χ. f/2,8) αποδιδει μικρο Βάθος Πεδίου ενώ, το κλειστό διάφραγμα (μεγάλη αριθμητική τιμή π.χ. f/ 22) αποδίδει μεγάλο Βάθος Πεδίου

2. Η Εστιακή Απόσταση του φακού που χρησιμοποιούμε (focal length). Μεγάλη Εστιακή Απόσταση (Τηλεφακός) αποδιδει μικρο Βάθος Πεδίου και αντίστροφα μικρή Εστιακή Απόσταση( Ευρυγώνιος) αποδίδει μεγάλο Βάθος Πεδίου.

3. Η απόσταση α (φακού-αντικειμένο). Μικρή απόσταση α αποδίδει μικρό Βάθος Πεδίου και αντίστροφα.

Οι φωτογραφικοί φακοί διαθέτουν το μέγιστο άνοιγμα και το ελάχιστο άνοιγμα. Από αυτό το άνοιγμα εισέρχεται το φως μέσα στην φωτογραφική μηχανή. Το μέγιστο και το ελάχιστο άνοιγμα κάθε φακού, εξαρτάται από τον τύπο του φακού και την ποιότητα του.

Στη φωτογραφική ορολογία το άνοιγμα του φακού, είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο, το σηματοδοτούμε με το εξής χαρακτηριστικό (F/stop). Το άνοιγμα του φακού επηρεάζει το βάθος πεδίου. Όσο πιο μεγάλο άνοιγμα επιλέξουμε για να κάνουμε την λήψη, τόσο μικρότερο βάθος πεδίου θα έχει η εικόνα μας, και αντίστροφα όσο πιο μικρό άνοιγμα επιλέξουμε για να κάνουμε την λήψη τόσο μεγαλύτερο βάθος πεδίου θα έχει η εικόνα μας. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί φακοί. Εδώ θα αναφερθούμε σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Α. φακοί με ευρεία γωνία κάλυψης και τους ονομάζουμε ευρυγώνιους (Wide Angle Lens).

Β. φακοί με αποδεκτή ως φυσιολογική γωνία κάλυψης και τους ονομάζουμε κανονικούς, (Normal Lens) και

Γ. φακοί με μικρή γωνία κάλυψης και αυτούς τους ονομάζουμε τηλεφακούς (Tele Lens).

Όσο πιο ευρυγώνιο φακό χρησιμοποιείτε, τόσο μεγαλύτερο βάθος πεδίου θα αποκτούν οι φωτογραφίες σας. Και αντίστροφα όσο πιο μεγάλο τηλεφακό χρησιμοποιείτε, τόσο μικρότερο βάθος πεδίου θα έχουν οι φωτογραφίες σας. Το μέγεθος της εικόνας παίζει μεγάλο ρόλο σε σχέση με το σημείο που έχουμε τοποθετήσει τη φωτογραφική μας μηχανή. Όσο πιο μακριά η μηχανή μας βρίσκεται από το θέμα, τόσο μεγαλύτερο βάθος πεδίου αποκτά η εικόνα μας, όπως και όσο μεγαλύτερο χώρο καλύπτει το κύριο θέμα στο κάδρο μας, τόσο μικρότερο το βάθος πεδίου στην εικόνα μας.

Πηγές

  • Ο μαγικός κόσμος της Φωτογραφίας, Σπύρος Σκιαδόπουλος, Εκδόσεις Leica Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας, 2009

Εξωτερικοί σύνδεσμοι