Κορράδος Β΄ του Ζνόιμο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
* Ερνέστος.
* Ερνέστος.
* [[Κορράδος Β΄ της Βοημίας|Κορράδος Β΄]] π. 1136-1191, δούκας της Βοημίας, πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία.
* [[Κορράδος Β΄ της Βοημίας|Κορράδος Β΄]] π. 1136-1191, δούκας της Βοημίας, πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία.
* [[Ελένη του Ζνόιμο|Ελένη]]π. 1141-1202/06, παντρεύτηκε τον [[Καζιμίρ Β΄ ο Δίκαιος|Καζιμίρ Β΄ των Πιαστ]] τον ''Δίκαιο'', υψηλό δούκα της Πολωνίας & δούκα της Μαζοβίας.
* [[Ελένη του Ζνόιμο|Ελένη]] π. 1141-1202/06, παντρεύτηκε τον [[Καζιμίρ Β΄ ο Δίκαιος|Καζιμίρ Β΄ των Πιαστ]] τον ''Δίκαιο'', υψηλό δούκα της Πολωνίας & δούκα της Μαζοβίας.


==Πηγές==
==Πηγές==

Έκδοση από την 15:34, 8 Μαΐου 2020


Κορράδος Β΄ του Ζνόιμο
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Konrád II. Znojemský (Τσεχικά)
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία της Ράσκας, δούκισσα του Ζνόιμο
ΤέκναΕλένη του Ζνόιμο
Κορράδος Β΄ του Ζνόιμο[1]
ΓονείςΛεοπόλδος του Ζνόιμο[1] και Ίντα του Μπάμπενμπερκ
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κορράδος Β΄, τσεχ. Konrád II (απεβ. 1161) από τον Οίκο των Πρεμυσλιδών ήταν πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία (1123-28).

Βιογραφία

Ήταν το μόνο τέκνο τού Λεοπόλδου πρίγκιπα τού Ζνόιμο και της Ίντα των Μπάμπενμπερκ, κόρης τού Λεοπόλδου Β΄ των Μπάμπενμπερκ μαργράβου της Αστρίας.

Το 1112 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο Όλντριχ (μεγαλύτερος αδελφός τού Λεοπόλδου). Όταν αυτός απεβίωσε το επόμενο έτος, τον διαδέχθηκε ο Σομπιέσλαφ Α΄, γιος τού Βρατισλάου Β΄ της Βοημίας και εξάδελφος τού Λεοπόλδου. Το 1123 ο Σομπιέσλαφ Α΄ διαφώνησε με τον μεγαλύτερο αδελφό του Βλαδίσλαο Α΄ της Βοημίας και έτσι ο Κορράδος έγινε πρίγκιπας του Ζνόιμο. Όμως ο Βλαδίσλαος Α΄ απεβίωσε δύο έτη μετά. Οι διαμάχες για τη διαδοχή κορυφώθηκαν με τη μάχη τού Χλούμετς· ο Σομπιέσλαφ Α΄ εκτόπισε τον Κορράδο και τον φυλάκισε στο κάστρο Ντόχνα το 1128. Τελικά ο Σομπιέσλαφ Α΄, που ήθελε να εξασφαλιστεί στη Βοημία, συμφιλιώθηκε με τον Κορράδο: τού απέδωσε το Ζνόιμο και τον νύμφευσε με μία των Βουκάνοβιτς της Σερβίας.

Το 1140 ο Βλαδίσλαος Β΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του Βλαδίσλαο Α΄ και οι διαφωνίες για τη διαδοχή άρχισαν πάλι μεταξύ των Πρεμυσλιδών. Δύο έτη μετά ο Κορράδος συγκέντωσε στρατό και μαζί με τα εξαδέλφια του τού Μπρνο και τού Ολομόουτς βάδισε εναντίον της Πράγας. Ο Βλαδίσλαος Β΄ άφησε την άμυνα της πόλης στον νεότερο αδελφό του Ντιέπολντ και μετέβη στο Βύρτσμπουρκ, στην Αυλή τού Κορράδου Γ΄ των Χοενστάουφεν βασιλιά της Γερμανίας. Επέστρεψε με μεγάλο στρατό και ο στρατός της Μοραβίας αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Ο Γίνντριχ Ζντικ επίσκοπος τού Ολομόουτς αφόρισε τον Κορράδο, που αποδέχθηκε τελικά τη Βοημική επικυριαρχία.

Ο Κορράδος παρήγγειλε τις νωπογραφίες (frescoes) στη Ροτόντα τού Ζνόιμο, λίγο μετά το 1134.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε τη Μαρία των Βουκάνοβιτς, κόρη τού Ούρος Α΄ μεγάλου πρίγκιπα (Veliki Župan) της Ράσκας (Σερβίας) και είχε τέκνα:

  • Ερνέστος.
  • Κορράδος Β΄ π. 1136-1191, δούκας της Βοημίας, πρίγκιπας τού Ζνόιμο στη Μοραβία.
  • Ελένη π. 1141-1202/06, παντρεύτηκε τον Καζιμίρ Β΄ των Πιαστ τον Δίκαιο, υψηλό δούκα της Πολωνίας & δούκα της Μαζοβίας.

Πηγές

  • Rostislav Nový (1972). Přemyslovský stát 11. a 12. století. Universita Karlova.
  • Josef Žemlička (1997). Čechy v době knížecí, 1034-1198. Lidové Noviny. ISBN 978-80-7106-196-0.
  • Antonín Friedl (1966). Přemyslovci ve Znojmě. Odeon.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conrad II of Znojmo της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).