Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος B΄: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 37: Γραμμή 37:
Στις 23 Φεβρουαρίου 1991 χειροτονήθηκε [[διάκονος]] από τον [[Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος|Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο]]. Από το 1991 έως το 1995 υπηρέτησε ως [[αρχιδιάκονος]] του [[Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας|Μητροπολίτη Αυστρίας]] Μιχαήλ<ref name=sebasmiwtatos-mhtropoliths-rodoy/>.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1991 χειροτονήθηκε [[διάκονος]] από τον [[Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος|Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο]]. Από το 1991 έως το 1995 υπηρέτησε ως [[αρχιδιάκονος]] του [[Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας|Μητροπολίτη Αυστρίας]] Μιχαήλ<ref name=sebasmiwtatos-mhtropoliths-rodoy/>.


Στις 16 Αυγούστου 1995 χειροτονήθηκε [[πρεσβύτερος]] από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Διετέλεσε [[ιεροκήρυκας]] (1995 - 2000) και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού (1996-2000) της [[Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης|Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης]]<ref name=ec-patr_hierarchs>[http://www.ec-patr.org/hierarchs/show.php?lang=gr&id=62 Βιογραφικό του Μητροπολίτη Ρόδου στον επίσημο ιστότοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου]</ref> με έδρα το Ηράκλειον Κρήτης<ref name=Megaly_Enc/>. Tο έτος 2000 ονομάστηκε [[πρωτοσύγκελλος]] από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο.
Στις 16 Αυγούστου 1995 χειροτονήθηκε [[πρεσβύτερος]] από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Διετέλεσε [[ιεροκήρυκας]] (1995 - 2000) και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού (1996-2000) της [[Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης|Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης]]<ref name=ec-patr_hierarchs>[http://www.ec-patr.org/hierarchs/show.php?lang=gr&id=62 Βιογραφικό του Μητροπολίτη Ρόδου στον επίσημο ιστότοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου]</ref> με έδρα το Ηράκλειον Κρήτης<ref name=Megaly_Enc/>. Tον Νοέμβριο του 2000 διακόνησε απο την θέση τουπρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.


Στις 20 Απριλίου 2004 εκλέχθηκε από την [[Ιερά Σύνοδος|Ιερά Σύνοδο]] του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Μητροπολίτης Ρόδου και χειροτονήθηκε στις 25 του ιδίου μήνα στη [[Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή]] από τον [[Πατριάρχης Βαρθολομαίος|Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο]]<ref name=ec-patr_hierarchs/>. Ενθρονίστηκε στις 5 Ιουνίου 2004, παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου<ref name=Megaly_Enc/><ref name=sebasmiwtatos-mhtropoliths-rodoy/>.
Στις 20 Απριλίου 2004 εξελέγη από την [[Ιερά Σύνοδος|Ιερά Σύνοδο]] του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ρόδου και χειροτονήθηκε στις 25 του ιδίου μήνα στη [[Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή]] από τον [[Πατριάρχης Βαρθολομαίος|Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο]]<ref name=ec-patr_hierarchs/>. Ενθρονίστηκε στις 5 Ιουνίου 2004<ref name=Megaly_Enc/><ref name=sebasmiwtatos-mhtropoliths-rodoy/>.


Κατά το διάστημα της μέχρι σήμερα ποιμαντορίας του ο Κύριλλος Κογεράκης. αναδιοργάνωσε την Εκκλησία της Ρόδου και επέλυσε πολλά χρονίζοντα προβλήματα αυτής. Επίσης αγωνίζεται για την επίλυση και άλλων σχετικών προβλημάτων. Δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο έργο της Εκκλησίας, που αφορά στην κοινωνική πρόνοια και στην βοήθεια των εχόντων ανάγκη. Εργάσθηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση των Μοναστηριών της Μητρπόλεως Ρόδου και την αναβίωση ορισμένων από αυτά, τα οποία για μακρό χρονικό διάστημα στερούνταν Αδελφότητας. Επίσης είναι δόκιμος συγγραφέας και εκδότης κειμένων. Ως συγγραφέας, επιδίδεται μεταξύ άλλων και στη συγγραφή και έκδοση διαφόρων Ιερών Ακολουθιών Αγίων και στη σύνθεση εκκλησιαστικών ύμνων και τροπαρίων<ref name=Megaly_Enc/>. Ασχολήθηκε με την αρθρογραφία στον τοπικό τύπο του Ηρακλείου και σε Εκκλησιαστικά περιοδικά<ref name=sebasmiwtatos-mhtropoliths-rodoy/>.
Κατά το διάστημα της μέχρι σήμερα ποιμαντορίας του ο Μητροπολίτης Κύριλλος, αναδιοργάνωσε την Μητρόπολη Ρόδου και επέλυσε πολλά χρονίζοντα προβλήματα αυτής. Δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο έργο της Εκκλησίας, που αφορά στην κοινωνική πρόνοια και στην βοήθεια των εχόντων ανάγκη. Εργάσθηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Ρόδου την αναβίωση και ενισχυση ορισμένων εξ αυτών, τα οποία για μακρό χρονικό διάστημα στερούνταν Αδελφότητος. Επίσης είναι δόκιμος συγγραφέας και εκδότης κειμένων. Ως συγγραφέας, επιδίδεται μεταξύ άλλων και στη συγγραφή και έκδοση διαφόρων Ιερών Ακολουθιών Αγίων και στη σύνθεση εκκλησιαστικών ύμνων και τροπαρίων<ref name=Megaly_Enc/>. Ασχολήθηκε με την αρθρογραφία στον τοπικό τύπο του Ηρακλείου και σε Εκκλησιαστικά περιοδικά<ref name=sebasmiwtatos-mhtropoliths-rodoy/>.


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==

Έκδοση από την 23:06, 25 Απριλίου 2020

Κύριλλος Β΄ Κογεράκης
Μητροπολίτης Ρόδου
Από5 Ιουνίου 2004 (2004-06-05)
ΠροκάτοχοςΑπόστολος Β΄
Ιεροσύνη
Χειροτονία25 Απριλίου 2004 (2004-04-25)
από Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΚωνσταντίνος Κογεράκης
Γέννηση02 Ιουλίου 1964 (1964-07-02) (59 ετών)
Κουμάσα Ηρακλείου
ΕθνικότηταΈλληνας
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο του Γκρατς
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος B΄ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κογεράκης) είναι από το 2004 επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεψς Ρόδου, μιας εκκλησιαστικής επαρχίας της Δωδεκανήσου, που υπάγεται απευθείας στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Κουμάσα Μονοφατσίου Ηρακλείου (στο σημερινό δήμο Γόρτυνας) στις 2 Ιουλίου 1964[1] [2].

Ολοκλήρωσε το σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο Θεολογίας[1]. Μετά το πέρας των θεολογικών του σπουδών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και συνέταξε σχετική μεταπτυχιακή εργασία με θέμα: "Τα λειτουργικά στοιχεία στα έργα του Μεγάλου Βασιλείου"[2].

Με υποτροφία από το Ίδρυμα Pro Oriente Foundation σπούδασε Καθολική Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Karl-Franzens-Universitaet του Γκρατς της Αυστρίας[2].

Εκάρη Μοναχός στις 17 Φεβρουαρίου 1991 υπο του Καθηγουμένου της Μονής Αγκαράθου, Γεννάδιου Σταυρουλάκη[1].

Στις 23 Φεβρουαρίου 1991 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Από το 1991 έως το 1995 υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος του Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ[1].

Στις 16 Αυγούστου 1995 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Διετέλεσε ιεροκήρυκας (1995 - 2000) και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού (1996-2000) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης[3] με έδρα το Ηράκλειον Κρήτης[2]. Tον Νοέμβριο του 2000 διακόνησε απο την θέση τουπρωτοσύγκελλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Στις 20 Απριλίου 2004 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ρόδου και χειροτονήθηκε στις 25 του ιδίου μήνα στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο[3]. Ενθρονίστηκε στις 5 Ιουνίου 2004[2][1].

Κατά το διάστημα της μέχρι σήμερα ποιμαντορίας του ο Μητροπολίτης Κύριλλος, αναδιοργάνωσε την Μητρόπολη Ρόδου και επέλυσε πολλά χρονίζοντα προβλήματα αυτής. Δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο έργο της Εκκλησίας, που αφορά στην κοινωνική πρόνοια και στην βοήθεια των εχόντων ανάγκη. Εργάσθηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Ρόδου την αναβίωση και ενισχυση ορισμένων εξ αυτών, τα οποία για μακρό χρονικό διάστημα στερούνταν Αδελφότητος. Επίσης είναι δόκιμος συγγραφέας και εκδότης κειμένων. Ως συγγραφέας, επιδίδεται μεταξύ άλλων και στη συγγραφή και έκδοση διαφόρων Ιερών Ακολουθιών Αγίων και στη σύνθεση εκκλησιαστικών ύμνων και τροπαρίων[2]. Ασχολήθηκε με την αρθρογραφία στον τοπικό τύπο του Ηρακλείου και σε Εκκλησιαστικά περιοδικά[1].

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Βιογραφικό του Μητροπολίτη Ρόδου στον επίσημο ιστότοπο της Μητρόπολης Ρόδου
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Μιχαήλ Ασφενταγάκης, Κύριλλος Κογεράκης, Μητροπολίτης Ρόδου // Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 10 (Αθήνα αν. χρ. εκδ.), σ. 436.
  3. 3,0 3,1 Βιογραφικό του Μητροπολίτη Ρόδου στον επίσημο ιστότοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου