Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2007: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Οπτική επεξεργασία Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 177: Γραμμή 177:


==Κυβερνητικό έργο==
==Κυβερνητικό έργο==
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας από τη [[Νέα Δημοκρατία]] με πρωθυπουργό τον [[Κώστας Καραμανλής|Κώστα Καραμανλή]], πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα εξής: ολοκληρώθηκε η [[Εγνατία Οδός]] το [[2009]], έργο το οποίο ξεκίνησε το [[1994]], και επί θητείας Καραμανλή κατασκευάστηκαν τα τελευταία 509 χιλιόμετρα από τα συνολικά 670 χιλιόμετρα του μήκους της, επεκτάθηκε το δίκτυο του [[Μετρό Αθήνας]] προς [[Αιγάλεω]] και προχώρησε η κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, ενώ το 2006 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του [[Μετρό Θεσσαλονίκης]] σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αρχική μελέτη και την έναρξη των έργων, τα οποία για ένα διάστημα είχαν εγκαταλειφθεί, επεκτάθηκε το [[Τραμ Αθήνας]] προς νότο μετατοπίζοντας τον τερματικό σταθμό στην [[Βούλα Αττικής|Βούλα]] και ξεκίνησε η επέκταση του προς [[Πειραιάς|Πειραιά]], κατασκευάστηκε το [[Μουσείο Ακρόπολης]] και προχώρησε η ανακατασκευή της [[Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης|Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης]] στο πέταλο του [[Μαλιακός κόλπος|Μαλιακού κόλπου]]. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετήθηκε η χωροθέτηση της διπλής ανάπλασης σε [[Βοτανικός|Βοτανικό]] και [[Λεωφόρος Αλεξάνδρας|Λεωφόρο Αλεξάνδρας]], ενώ προωθήθηκε η ολοκλήρωση των σχεδίων για την δημιουργία του [[Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού|Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού]]. Επίσης, προχώρησε και η [[Ελληνική συνταγματική αναθεώρηση του 2008|συνταγματική αναθεώρηση]].
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας από τη [[Νέα Δημοκρατία]] με πρωθυπουργό τον [[Κώστας Καραμανλής|Κώστα Καραμανλή]], πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα εξής: ολοκληρώθηκε η [[Εγνατία Οδός]] το [[2009]] (εκτός από τη γέφυρα Περιστερίου στο [[Μέτσοβο]]), έργο το οποίο ξεκίνησε το [[1994]], και επί θητείας Καραμανλή κατασκευάστηκαν τα τελευταία 509 χιλιόμετρα από τα συνολικά 670 χιλιόμετρα του μήκους της, επεκτάθηκε το δίκτυο του [[Μετρό Αθήνας]] προς [[Αιγάλεω]] και προχώρησε η κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, ενώ το 2006 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του [[Μετρό Θεσσαλονίκης]] σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αρχική μελέτη και την έναρξη των έργων, τα οποία για ένα διάστημα είχαν εγκαταλειφθεί, επεκτάθηκε το [[Τραμ Αθήνας]] προς νότο μετατοπίζοντας τον τερματικό σταθμό στην [[Βούλα Αττικής|Βούλα]] και ξεκίνησε η επέκταση του προς [[Πειραιάς|Πειραιά]], κατασκευάστηκε το [[Μουσείο Ακρόπολης]] και προχώρησε η ανακατασκευή της [[Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης|Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης]] στο πέταλο του [[Μαλιακός κόλπος|Μαλιακού κόλπου]]. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετήθηκε η χωροθέτηση της διπλής ανάπλασης σε [[Βοτανικός|Βοτανικό]] και [[Λεωφόρος Αλεξάνδρας|Λεωφόρο Αλεξάνδρας]], ενώ προωθήθηκε η ολοκλήρωση των σχεδίων για την δημιουργία του [[Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού|Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού]]. Επίσης, προχώρησε και η [[Ελληνική συνταγματική αναθεώρηση του 2008|συνταγματική αναθεώρηση]].


==Διαδοχή==
==Διαδοχή==

Έκδοση από την 17:03, 25 Απριλίου 2020

Δεύτερη κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή
Ημερομηνία σχηματισμού19 Σεπτεμβρίου 2007
Ημερομηνία διάλυσης7 Οκτωβρίου 2009
Πρόσωπα και δομές
Αρχηγός ΚράτουςΚάρολος Παπούλιας
Πρόεδρος ΚυβέρνησηςΚωνσταντίνος Α. Καραμανλής
Αριθμός Υπουργών15
Συνολικός αριθμός Μελών46
Συμμετέχοντα κόμματαΝέα Δημοκρατία
Κατάσταση στο νομοθετικό σώμαΚυβέρνηση πλειοψηφίας
152 / 300 (51%)
Αξιωματική ΑντιπολίτευσηΠΑΣΟΚ
Αρχηγός Αξιωματικής ΑντιπολίτευσηςΓιώργος Α. Παπανδρέου
Ιστορία
ΠροηγούμενηΚυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2004
ΔιάδοχηΚυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009

Η Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 2007 (19 Σεπτεμβρίου 2007 – 7 Οκτωβρίου 2009) σχηματίστηκε από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που αναδείχθηκε νικήτης στις εκλογές της 16 Σεπτεμβρίου 2007, με ποσοστό 41,84% και 152 έδρες στη Βουλή, συνεχίζοντας το έργο της Κυβέρνησης Καραμανλή του 2004. Έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 17 Σεπτεμβρίου 2007 και ορκίστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου μαζί με την κυβέρνησή του.

Σύνθεση της Κυβέρνησης

Αρχική σύνθεση

Η αρχική σύνθεση της Κυβέρνησης είχε ως εξής:

Παραιτήσεις

Τελευταία σύνθεση

Η μεταγενέστερη σύνθεση της Κυβέρνησης Καραμανλή προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου του 2009 και είχε ως εξής:

Άλλες θέσεις

  • Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού: Γιάννης Αγγέλου
  • Γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου: Αργύρης Καρράς

Κυβερνητικό έργο

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας από τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δημοσίων έργων εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι τα εξής: ολοκληρώθηκε η Εγνατία Οδός το 2009 (εκτός από τη γέφυρα Περιστερίου στο Μέτσοβο), έργο το οποίο ξεκίνησε το 1994, και επί θητείας Καραμανλή κατασκευάστηκαν τα τελευταία 509 χιλιόμετρα από τα συνολικά 670 χιλιόμετρα του μήκους της, επεκτάθηκε το δίκτυο του Μετρό Αθήνας προς Αιγάλεω και προχώρησε η κατασκευή και άλλων ενδιάμεσων σταθμών, ενώ το 2006 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την αρχική μελέτη και την έναρξη των έργων, τα οποία για ένα διάστημα είχαν εγκαταλειφθεί, επεκτάθηκε το Τραμ Αθήνας προς νότο μετατοπίζοντας τον τερματικό σταθμό στην Βούλα και ξεκίνησε η επέκταση του προς Πειραιά, κατασκευάστηκε το Μουσείο Ακρόπολης και προχώρησε η ανακατασκευή της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο πέταλο του Μαλιακού κόλπου. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετήθηκε η χωροθέτηση της διπλής ανάπλασης σε Βοτανικό και Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ προωθήθηκε η ολοκλήρωση των σχεδίων για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού. Επίσης, προχώρησε και η συνταγματική αναθεώρηση.

Διαδοχή

Η θητεία της κυβέρνησης έληγε κανονικά 16 Οκτωβρίου 2011 αλλά ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 4 Οκτωβρίου.[5] Στις εκλογές πρώτο κόμμα βγήκε το ΠΑΣΟΚ που σχημάτισε στις 7 Οκτωβρίου 2009 την επόμενη κυβέρνηση: Κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου 2009.

Παραπομπές

  1. Παραιτήθηκε ο Β.Μαγγίνας Αρχειοθετήθηκε 2009-06-29 στο Wayback Machine., Έθνος, 15 Δεκεμβρίου 2007, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  2. Παραιτήθηκε ο Γ. Βουλγαράκης[νεκρός σύνδεσμος], Flash.gr, 12 Σεπτεμβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  3. Παραιτήθηκε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος Αρχειοθετήθηκε 2017-11-02 στο Wayback Machine., Καθημερινή, 23 Οκτωβρίου 2008, ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2008.
  4. Ορκίζεται αύριο η νέα κυβέρνηση Καραμανλή, Εκτός: Αλογοσκούφης, Φώλιας, Λιάπης, Δούκας Κοντός, Τζήμας Αρχειοθετήθηκε 2009-02-20 στο Wayback Machine., Το Βήμα, 7 Ιανουαρίου 2009, ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2009.
  5. «Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Κώστας Καραμανλής». in.gr. 3 Σεπτεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι