Γήπεδο Προσφυγικών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
διόρθωση λέξης
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Επεξεργασία από εφαρμογή κινητού επεξεργασία από εφαρμογή Android
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
Στο γήπεδο έχουν λάβει χώρα αναμετρήσεις όλων των κατηγοριών του τοπικού πρωταθλήματος της [[Αχαΐα]]ς, καθώς και αγώνες για ανώτερες κατηγορίες, όπως οι [[Δ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Δ΄]], [[Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Γ΄]] και [[Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Β΄ Εθνική]], με τελευταία παράσταση σε εθνική κατηγορία την τριετή παρουσία στην Β΄ Εθνική του [[Πατραϊκός Αθλητικός Όμιλος|Πατραϊκού Α.Ο.]] (σεζόν 2001-02, 2002-03, 2003-04). Πριν την διεξαγωγή του [[Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004|Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro) 2004]] η ομάδα της [[Εθνική Ελλάδος (ποδόσφαιρο ανδρών)|Εθνικής Ελλάδος]] έκανε την προετοιμασία της στο γήπεδο αυτό. Επίσης, έχει φιλοξενήσει μέχρι και αγώνες [[Στίβος|στίβου]], αν και αυτό συνέβαινε κυρίως κατά τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του, όταν και η συνολική του χωρητικότητα ήταν αρκετά μεγαλύτερη της σημερινής.
Στο γήπεδο έχουν λάβει χώρα αναμετρήσεις όλων των κατηγοριών του τοπικού πρωταθλήματος της [[Αχαΐα]]ς, καθώς και αγώνες για ανώτερες κατηγορίες, όπως οι [[Δ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Δ΄]], [[Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Γ΄]] και [[Β΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών|Β΄ Εθνική]], με τελευταία παράσταση σε εθνική κατηγορία την τριετή παρουσία στην Β΄ Εθνική του [[Πατραϊκός Αθλητικός Όμιλος|Πατραϊκού Α.Ο.]] (σεζόν 2001-02, 2002-03, 2003-04). Πριν την διεξαγωγή του [[Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004|Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro) 2004]] η ομάδα της [[Εθνική Ελλάδος (ποδόσφαιρο ανδρών)|Εθνικής Ελλάδος]] έκανε την προετοιμασία της στο γήπεδο αυτό. Επίσης, έχει φιλοξενήσει μέχρι και αγώνες [[Στίβος|στίβου]], αν και αυτό συνέβαινε κυρίως κατά τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του, όταν και η συνολική του χωρητικότητα ήταν αρκετά μεγαλύτερη της σημερινής.


Πλέον το γήπεδο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και δεν χρησιμοποιείται για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Άρχισε να παρακμάζει σταδιακά από το 2006 όπου αφαιρέθηκε από τον αγωνιστικό χώρο ο φυσικός χλοοτάπητας και έγινε ξανά ξερό, ενώ το 2011 κρίθηκε ακατάλληλο από την αρμόδια και από τότε εγκαταλείφθηκε. Γίνονται κατά καιρούς από τότε προσπάθειες μερικής ανακίνησης του καθώς και διάφορα έργα αλλά ως και σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, παρότι αποτελεί πάγιο έτοιμα της πατρινής και αχαϊκής φίλαθλης κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας και διαφόρων αθλητικών και διοικητικών αρχών, ως ιστορικό και κοινωνικό χρέος. Για το 2019, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, προβλέπεται επιχορήγηση 60.000 [[ευρώ]] στην Ε.Π.Σ. Αχαΐας για την ανακίνηση του και την επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού αυτού γηπέδου.
Πλέον το γήπεδο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και δεν χρησιμοποιείται για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Άρχισε να παρακμάζει σταδιακά από το 2006 όπου αφαιρέθηκε από τον αγωνιστικό χώρο ο φυσικός χλοοτάπητας και έγινε ξανά ξερό, ενώ το 2011 κρίθηκε ακατάλληλο από την αρμόδια και από τότε εγκαταλείφθηκε. Γίνονται κατά καιρούς από τότε προσπάθειες μερικής ανακίνησης του καθώς και διάφορα έργα αλλά ως και σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, παρότι αποτελεί πάγιο αίτημα της πατρινής και αχαϊκής φίλαθλης κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας και διαφόρων αθλητικών και διοικητικών αρχών, ως ιστορικό και κοινωνικό χρέος. Για το 2019, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, προβλέπεται επιχορήγηση 60.000 [[ευρώ]] στην Ε.Π.Σ. Αχαΐας για την ανακίνηση του και την επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού αυτού γηπέδου.


==Τοποθεσία==
==Τοποθεσία==

Έκδοση από την 21:45, 6 Απριλίου 2020

Γήπεδο Προσφυγικών
Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου.
ΙδιοκτήτηςΈνωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας (Ε.Π.Σ.Α.)
Είδοςστάδιο
Χωρητικότητα2.500 καθήμενοι
5.000 θεατές
Επιφάνειαφυσικός χλοοτάπητας
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών1922
Ολοκλήρωση1925
Εγκαίνια17 Οκτωβρίου 1927
Ανακαίνιση2000
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΠροσφυγικά Πάτρας
Δήμος Πατρέων
Ελλάδα
Άποψη της νότιας κερκίδας καθώς και του αγωνιστικού χώρου.

Το Γήπεδο Προσφυγικών είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο στην ομώνυμη περιοχή της Πάτρας.

Κατασκευάστηκε το 1925 ως γήπεδο του Ολυμπιακού Πατρών και αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά ποδοσφαιρικά γήπεδα της Πάτρας καθώς επίσης και από τα αρχαιότερα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σήμερα και ήδη από το 1984 είναι ιδιοκτησία της Ε.Π.Σ. Αχαΐας και αποτελεί την φυσική έδρα των πατραϊκών ομάδων του Ολυμπιακού και του Άρη και παλαιότερα επίσης του Απόλλωνα, της Θύελλας (αρχικά) και του Α.Π.Σ. Πάτραι (μετέπειτα), ενώ σε αυτό έχουν αγωνιστεί -είτε μακροχρόνια, είτε κατά καιρούς, είτε για μικρό διάστημα- σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης της Πάτρας.

Στο γήπεδο έχουν λάβει χώρα αναμετρήσεις όλων των κατηγοριών του τοπικού πρωταθλήματος της Αχαΐας, καθώς και αγώνες για ανώτερες κατηγορίες, όπως οι Δ΄, Γ΄ και Β΄ Εθνική, με τελευταία παράσταση σε εθνική κατηγορία την τριετή παρουσία στην Β΄ Εθνική του Πατραϊκού Α.Ο. (σεζόν 2001-02, 2002-03, 2003-04). Πριν την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro) 2004 η ομάδα της Εθνικής Ελλάδος έκανε την προετοιμασία της στο γήπεδο αυτό. Επίσης, έχει φιλοξενήσει μέχρι και αγώνες στίβου, αν και αυτό συνέβαινε κυρίως κατά τις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του, όταν και η συνολική του χωρητικότητα ήταν αρκετά μεγαλύτερη της σημερινής.

Πλέον το γήπεδο βρίσκεται σε κακή κατάσταση και δεν χρησιμοποιείται για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Άρχισε να παρακμάζει σταδιακά από το 2006 όπου αφαιρέθηκε από τον αγωνιστικό χώρο ο φυσικός χλοοτάπητας και έγινε ξανά ξερό, ενώ το 2011 κρίθηκε ακατάλληλο από την αρμόδια και από τότε εγκαταλείφθηκε. Γίνονται κατά καιρούς από τότε προσπάθειες μερικής ανακίνησης του καθώς και διάφορα έργα αλλά ως και σήμερα η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, παρότι αποτελεί πάγιο αίτημα της πατρινής και αχαϊκής φίλαθλης κοινότητας, της τοπικής κοινωνίας και διαφόρων αθλητικών και διοικητικών αρχών, ως ιστορικό και κοινωνικό χρέος. Για το 2019, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, προβλέπεται επιχορήγηση 60.000 ευρώ στην Ε.Π.Σ. Αχαΐας για την ανακίνηση του και την επαναχρησιμοποίηση του ιστορικού αυτού γηπέδου.

Τοποθεσία

Το γήπεδο βρίσκεται στην συνοικία των Προσφυγικών της Πάτρας και απέχει οδικώς περί τα 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η θέση του είναι νοτίως σε πολύ μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία της περιοχής (Πλατεία Ελευθερίας) και δίπλα από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Σε παραπλήσια θέση νοτιοδυτικά βρίσκεται η Τριάντειος Σχολή, ενώ σε κοντινή απόσταση στα ανατολικά βρίσκεται και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».

Το γήπεδο περιβάλλεται από τις οδούς Ελλησπόντου στα βόρεια, Προύσης στα ανατολικά, Δορυλαίου στα νότια, Εφέσου στα δυτικά· ενώ η οδός Περγάμου επεκτείνεται σε ευθεία βόρεια και νότια του γηπέδου.

Ιστορία

Πρώτα χρόνια

Τα Προσφυγικά Πάτρας είναι συνοικία που δημιούργησαν το 1922 Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Αυτοί, ίδρυσαν το αθλητικό σωματείο Ολυμπιακός το 1925, τον Απόλλωνα το 1926, τη Θύελλα και τον Άρη το 1930.

Το 1925, αμέσως μετά την ίδρυση του, ο Ολυμπιακός Πατρών προχώρησε στην ανέγερση γηπέδου σε έκταση που είχε ενοικιάσει, εντός της συνοικίας των Προσφυγικών, δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής. Η έκταση τότε ήταν καλυμμένη από καλαμιές, τις οποίες καθάρισαν με προσωπική εργασία Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες, ανεγείροντας στην θέση τους ένα από τα πλέον ιστορικά ποδοσφαιρικά γήπεδα της Πάτρας και από τα αρχαιότερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, το Γήπεδο του Ολυμπιακού Πατρών, όπως λεγόταν μέχρι το 1984 όταν και πέρασε στην ιδιοκτησία της Ε.Π.Σ. Αχαΐας.

Τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου έλαβαν χώρα στις 17 Οκτωβρίου του 1927, με την διοργάνωση με αφορμή την συγκεκριμένη εορτή, φιλικής αναμέτρησης μεταξύ των ομάδων του Α.Π.Σ. Ολυμπιακού Πατρών και του Ολυμπιακού Σ.Φ. Πειραιώς, με τους Πατρινούς να επικρατούν με σκορ 4-1 (ημίχρονο 3-0).

Αναβαθμίσεις ανά το πέρασμα των ετών

Όταν ανεγέρθηκε, το 1925, το Γήπεδο των Προσφυγικών δεν διέθετε παρά μια υποτυπώδη φυσική περίφραξη αποτελούμενη από καλαμιές. Το 1926, οι καλαμιές παραχώρησαν την θέση τους σε μια καλύτερη περίφραξη, η οποία αποτελούνταν από τάβλες, ενώ την ίδια περίοδο κατασκευάστηκαν στον χώρο του γηπέδου ξύλινα αποδυτήρια. Μετά το πέρας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και πιο συγκεκριμένα το 1947, τοποθετήθηκαν ως νέα περίφραξη λαμαρίνες οι οποίες προέρχονταν από βαρέλια, οι οποίες και παρέμειναν στην θέση τους για τα επόμενα 40 χρόνια. Κατά το 1987, οι λαμαρίνες αφαιρέθηκαν από την περίφραξη του γηπέδου, με την θέση τους να παίρνει ένα, κατά πολύ πιο σύγχρονο, συρματόπλεγμα.

Το 1984, το γήπεδο κινδύνευσε με κατεδάφιση, καθώς ο τότε αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προέβλεπε ανέγερση πολυκατοικιών στη θέση του, ωστόσο η Ε.Π.Σ. Αχαΐας με έγκαιρες ενέργειες το αγόρασε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.). Το 1998 αποφασίστηκε η ανακίνηση του γηπέδου και με εργασίες που ολοκληρώθηκαν το 2000 είχε γίνει ριζική αναβάθμιση και αναμόρφωση του εκεί χώρου· ανάδοχος εταιρεία ήταν η Γ. Θ. Λαδόπουλος Α.Τ.Ε., την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε ο Πέτρος Συναδινός και ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 240.000.000 δραχμές. Τοποθετήθηκε φυσικός χλοοτάπητας, ηλεκτροφωτισμός, κατασκευάστηκαν νέα και σύγχρονα αποδυτήρια και γραφεία, όπως και κερκίδες με πλαστικά καθίσματα που περιόρισαν ωστόσο τη χωρητικότητα του γηπέδου στις 2.500 θέσεις.

Ρεκόρ προσέλευσης

Το ρεκόρ προσέλευσης θεατών στο γήπεδο, σημειώθηκε το 1968 για τον αγώνα της Β΄ Εθνικής μεταξύ των Α.Π.Σ. Πάτραι και Αργοναύτη Πειραιώς, όταν και διατέθηκαν 5.729 εισιτήρια, ασφαλώς όλα ορθίων.

Πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι