Λίνα Ντάναμ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Panagiota Bel (συζήτηση | συνεισφορές)
δημιουργια λημματος
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 15:19, 16 Μαρτίου 2020

Η Λένα Ντάνχαμ (Lena Dunham ; 13 Μαΐου 1986) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, παραγωγός. Είναι γνωστή ως δημιουργός, συγγραφέας και πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς του HBO Girls (2012-2017), για την οποία έλαβε αρκετές υποψηφιότητες για βραβείο Έμμυ και δυο Χρυσές Σφαίρες. Η Ντάνχαμ σκηνοθέτησε επίσης αρκετά επεισόδια της σειράς Girls και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Directors Guild Καλύτερης Σκηνοθεσίας σε Κωμική Σειρά. Πριν την σειρά Girls, η Ντάνχαμ έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στην αυτοβιογραφική ανεξάρτητη ταινία Tiny Furniture (2010), για την οποία κέρδισε το βραβείο Ανεξάρτητων Δημιουργών για το Καλύτερο Πρώτο Σενάριο.

Το 2013, η Ντάνχαμ συμπεριλήφθηκε στην ετήσια λίστα του Time 100 με τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Το 2014, η Ντάνχαμ κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της, Not That Kind of Girl: A Young Woman Tells You What She's "Learned". Το 2015, μαζί με την συμπρωταγωνίστριά της στο Girls Jenni Konner, η Ντάνχαμ δημιούργησε το Lenny Letter, ένα φεμινιστικό ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, το οποίο έκλεισε στα τέλη 2018.

Η Ντάνχαμ έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες όπως στις Supporting Characters και This Is 40 (και οι δυο ταινίες το 2012) και στην Happy Christmas (2014). Έκανε την φωνή της Μαίρη στην ταινία My Entire High School Sinking Into the Sea (2016),που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Στην τηλεόραση, πέρα από την σειρά Girls, έχει κάνει γκεστ ρόλους στις σειρές Scandal και The Simpsons (και οι δυο το 2015). Το 2017, ενσάρκωσε την Valerie Solanas στην ταινία American Horror Story: Cult.

Το έργο της Ντάνχαμ και η αμφιλεγόμενη παρουσία της στα κοινωνικά δίκτυα και σε συνεντεύξεις έχει προκαλέσει διαμάχη, κριτική και ενδελεχή έλεγχο από τα ΜΜΕ καθ'όλη την διάρκεια της καριέρας της.