Χημικά όπλα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{χωρίς παραπομπές}}
{{χωρίς παραπομπές}}


Με τον όρο '''χημικά όπλα''' και παλαιότερα ''πολεμικά αέρια'' ή ''χημικά αέρια'' χαρακτηρίζονται οι πάσης φύσεως [[χημική ουσία|χημικές ουσίες]] που μπορούν να μετατραπούν σε [[αέριο|αέρια]] ή [[ατμός|ατμούς]] ή σταγονίδια ή σκόνη προκειμένου σε πολεμική χρήση να καταστήσουν τον [[ατμόσφαιρα|αέρα]] ακατάλληλο προς [[αναπνοή]]. Ο δε [[πόλεμος]] που επιχειρείται με τέτοια μέσα χαρακτηρίζεται [[χημικός πόλεμος]].
Με τον όρο '''χημικά όπλα''' και παλαιότερα ''πολεμικά αέρια'' ή ''χημικά αέρια'' χαρακτηρίζονται οι πάσης φύσεως [[χημική ουσία|χημικές ουσίες]] που μπορούν να μετατραπούν σε [[αέριο|αέρια]], [[ατμός|ατμούς]], σταγονίδια ή σκόνη προκειμένου σε πολεμική χρήση να καταστήσουν τον [[ατμόσφαιρα|αέρα]] ακατάλληλο προς [[αναπνοή]]. Ο δε [[πόλεμος]] που επιχειρείται με τέτοια μέσα χαρακτηρίζεται [[χημικός πόλεμος]].
* Σε ειρηνική περίοδο ο ίδιες αυτές χημικές ουσίες χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα αέρια» ή «δηλητηριώδη αέρια».
* Σε ειρηνική περίοδο ο ίδιες αυτές χημικές ουσίες χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα αέρια» ή «δηλητηριώδη αέρια».



Έκδοση από την 15:08, 9 Μαρτίου 2020

Με τον όρο χημικά όπλα και παλαιότερα πολεμικά αέρια ή χημικά αέρια χαρακτηρίζονται οι πάσης φύσεως χημικές ουσίες που μπορούν να μετατραπούν σε αέρια, ατμούς, σταγονίδια ή σκόνη προκειμένου σε πολεμική χρήση να καταστήσουν τον αέρα ακατάλληλο προς αναπνοή. Ο δε πόλεμος που επιχειρείται με τέτοια μέσα χαρακτηρίζεται χημικός πόλεμος.

  • Σε ειρηνική περίοδο ο ίδιες αυτές χημικές ουσίες χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα αέρια» ή «δηλητηριώδη αέρια».

Δίκαιο του Πολέμου

Η Σύμβαση της Χάγης του 1907 απαγορεύει μεταξύ άλλων:η χρήση δηλητηρίων ή δηλητηριασμένων όπλων όπως επίσης σε άλλες διεθνείς συμβάσεις απαγορεύονται η χρήση βλημάτων κάτω των 400 γρ που φέρουν εκρηκτική γέμιση, η χρήση ασφυκτικών ή δηλητηριωδών αερίων και η λεηλασία.

Είδη χημικών όπλων

Ανάλογα της φύσης τους και των βλαβών που επιφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα χημικά όπλα διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Επίσης τα χημικά όπλα εκτός της παραπάνω ταξινόμησης διακρίνονται επιπλέον και ανάλογα του χρόνου προσβολής και ενέργειας επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό σε:

  1. Αέρια πτητικά ή παροδικής ενέργειας και σε
  2. Αέρια μέτριας διάρκειας (μερικών ωρών)