Σιδηροδρομικός Σταθμός Πάτρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
|color = blue
|color = blue
|box_width = 300px
|box_width = 300px
|name = {{Infobox station/stripe|#0088DD}}Πάτρα<br><small>Patra</small><br />
|name = Πάτρα<br>Patra
|image = Central_Railway_Station_of_Patras_01.jpg
|image = Central_Railway_Station_of_Patras_01.jpg
|imagesize = 300px
|imagesize = 300px

Έκδοση από την 23:23, 24 Φεβρουαρίου 2020

Πάτρα
Patra
Πληροφορίες
ΠεριοχήΠλ. Τριών Συμμάχων & παλιός Λιμένας Πάτρας, Πάτρα, Αχαΐα
ΓραμμέςΠειραιάς - Πάτρα
Πάτρα - Κυπαρισσία Προαστιακός Πάτρας
Λειτουργία
Έναρξη λειτουργίας1954
ΔιαχειριστήςΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επίπεδα2
Τύπος δόμησηςΣτο έδαφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πάτρας είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Πάτρας του Νομού Αχαΐας. Βρίσκεται δίπλα στο παλαιό λιμάνι της πόλης.

Από το 2010 εξυπηρετείται από τα τοπικά τρένα ανάμεσα στον Άγιο Ανδρέα και τον Άγιο Βασίλειο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πάτρας , ενώ αποτελεί και την αφετηρία της Λεωφορειακής Γραμμής του ΟΣΕ Πάτρα - Διακοπτό - Κιάτο , η οποία συνδέει τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πάτρας με το Διακοπτό , όπου είναι η αφετηρία του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου , καθώς και με το Κιάτο , όπου υπάρχει ανταπόκριση με τον Προαστιακό της Αθήνας. Ο σταθμός στο παρελθόν αποτελούσε τον τερματισμό και αφετηρία της Σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά-Πάτρας και της Σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας-Κυπαρισσίας.

Ο σταθμός λειτουργεί από το 1954 σαν κεντρικός επιβατικός σταθμός αντικαθιστώντας τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου. Αρχικά βρισκόταν στην παραπλήσια θέση του σημερινού ξενοδοχείου Αστήρ[1]. Σκέψεις για τη κατασκευή κτιρίου του σταθμού στην παραλία του λιμένα της Πάτρας, όπως λεγόταν τότε, υπήρχε από το 1901, η στάση του τρένου γινόταν σε ανοιχτό χώρο και χρησιμοποιούνταν ως εμπορικός λόγω της εγγύτητας με τον λιμένα[2]. Το 1890 με τη κατασκευή της γραμμής Κρυονερίου και του δικτύου των Σιδηροδρόμων βόρειο-δυτικής Ελλάδος, ο σταθμός ήταν το τέρμα της γραμμής και τα εμπορεύματα μεταφέρονταν στον λιμένα της πόλης για να μεταφορτωθούν σε πλοία[3].

Το 2005 έπαψε τη λειτουργία του λόγω των έργων ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), από το 2010 αποτελεί σταθμό του προαστιακού της Πάτρας.

Επίσης , αποτελεί και την αφετηρία της Λεωφορειακής Γραμμής του ΟΣΕ Πάτρα - Διακοπτό - Κιάτο , η οποία συνδέει τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πάτρας με το Διακοπτό , όπου είναι η αφετηρία του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου , καθώς και με το Κιάτο , όπου υπάρχει ανταπόκριση με τον Προαστιακό της Αθήνας.

Υπηρεσίες

Προηγούμενος σταθμός   Προαστιακός Πάτρας   Επόμενος σταθμός
Π1
προς Ρίο
Π2Τερματικός


Προηγούμενος σταθμός   Λεωφορειακή Γραμμή Πάτρα-Κιάτο   Επόμενος σταθμός
Τερματικός Π1
προς Ρίο

Φωτοθήκη

Παραπομπές

  1. Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών, Τόμος Β', Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα "σιδηρόδρομοι", σελ 1843
  2. Εφημερίδα Νεολόγος, φύλλο 24 Ιανουαρίου 1901, από υο ψηφιακό αρχείο του Μουσείου Τύπου Πάτρας
  3. H ιστορία των Σιδηροδρόμων - Καθημερινή[νεκρός σύνδεσμος], σελ 5