Αργοστόλι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Άλλαξα τον τηλεφωνικό κώδικα (από 2671 σε 26710)
Kouloumpisd (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 28: Γραμμή 28:
[[Αρχείο:Argostoli Panagi Valianos Street.jpg|right|thumb|250px|Η οδός Παναγή Βαλιάνου (ή Οδός Δικαστηρίων) στο Αργοστόλι σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι.]]
[[Αρχείο:Argostoli Panagi Valianos Street.jpg|right|thumb|250px|Η οδός Παναγή Βαλιάνου (ή Οδός Δικαστηρίων) στο Αργοστόλι σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι.]]


Το '''Αργοστόλι''' είναι [[πόλη]] της [[Κεφαλονιά|Κεφαλονιάς]] και πρωτεύουσα του [[Νομός Κεφαλληνίας|Νομού Κεφαλληνίας]]. Αποτελεί την πρωτεύουσα και το κέντρο δραστηριοτήτων του νησιού από το 1757, οπότε υπήρξε σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από την παλαιά πρωτεύουσα, τον Άγιο Γεώργιο, με σκοπό την εκμετάλλευση των εμπορικών δυνατοτήτων του [[κόλπος (γεωγραφία)|κόλπου]] της περιοχής. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 9.748 κατοίκους.
Το '''Αργοστόλι''' είναι [[πόλη]] της [[Κεφαλονιά|Κεφαλονιάς]] και πρωτεύουσα του [[Νομός Κεφαλληνίας|Νομού Αργολίδας]]. Αποτελεί την πρωτεύουσα και το κέντρο δραστηριοτήτων του νησιού από το 1757, οπότε υπήρξε σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από την παλαιά πρωτεύουσα, τον Άγιο Γεώργιο, με σκοπό την εκμετάλλευση των εμπορικών δυνατοτήτων του [[κόλπος (γεωγραφία)|κόλπου]] της περιοχής. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 9.748 κατοίκους.


Είναι επίσης πρωτεύουσα της επαρχίας [[Κραναίας]] που περιλαμβάνει το νότιο και νοτιοδυτικό
Είναι επίσης πρωτεύουσα της επαρχίας [[Κραναίας]] που περιλαμβάνει το νότιο και νοτιοδυτικό

Έκδοση από την 08:30, 24 Φεβρουαρίου 2020

Συντεταγμένες: 38°10′26″N 20°29′18″E / 38.1739°N 20.4883°E / 38.1739; 20.4883

Αργοστόλι
Πόλη
Εικόνα
Η 'Κολόνα'. Προσεισμικό μνημείο πάνω στη Γέφυρα Ντε Μποσέ αφιερωμένο στους Βρετανούς από τον Κεφαλληνιακό λαό. Στο βάθος της εικόνας η παραλία του Αργοστολίου.
Αργοστόλι is located in Greece
Αργοστόλι
Αργοστόλι
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων
ΔήμοςΑργοστολίου
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΑλέξανδρος Παρίσης
Πληθυσμός10.982
Ταχυδρομικός κώδικας281 00
Τηλεφωνικός κωδικός26710
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Αρχείο:Αργοστόλι.jpg
Αργοστόλι, άποψη της πόλης, χαλκογραφία του Andre Grasset Saint-Sauveur από το βιβλίο "Voyage historique...", Παρίσι 18ος αι. (χάραξη: Brion)
Η οδός Παναγή Βαλιάνου (ή Οδός Δικαστηρίων) στο Αργοστόλι σε επιστολικό δελτάριο των αρχών του 20ου αι.

Το Αργοστόλι είναι πόλη της Κεφαλονιάς και πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας. Αποτελεί την πρωτεύουσα και το κέντρο δραστηριοτήτων του νησιού από το 1757, οπότε υπήρξε σημαντική μετακίνηση πληθυσμού από την παλαιά πρωτεύουσα, τον Άγιο Γεώργιο, με σκοπό την εκμετάλλευση των εμπορικών δυνατοτήτων του κόλπου της περιοχής. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 9.748 κατοίκους.

Είναι επίσης πρωτεύουσα της επαρχίας Κραναίας που περιλαμβάνει το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Επίσης είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού και συνδέεται με ferry με το Ληξούρι που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη. Ο κόλπος του Αργοστολίου που το περιβάλει είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια του κόσμου. Η πόλη διαθέτει και μία πλούσια σε υλικό βιβλιοθήκη, την Κοργιαλένειο.

Ιστορία

Από το 1600 περίπου φαίνεται πως άρχισε να οικίζεται η περιοχή κοντά στον Κούταβο και ιδιαίτερα από τη μεριά που σήμερα είναι η περιοχή της Γέφυρας και η Σισιώτισσα. Η λύση για μια νέα πόλη που να έχει όσο δυνατό καλύτερες προδιαγραφές με πρώτη αυτή του ασφαλή λιμένα θα προκύψει αργότερα, όταν το 1757 θα αποφασιστεί να μεταφερθεί η πρωτεύουσα από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου εκεί κοντά στον Κούταβο, όπου υπήρχε ένας οικισμός επί το πλείστον από ψαράδες, ένα επίνειο του Κάστρου που ονομαζόταν Tener della Scala di Cefalonia. Παλαιότερα το λιμάνι του νησιού υπήρχε εκεί στον Κούταβο, το Porto de la Zephalonia ή Porto de l’ Arsenal, στον μυχό. Από το 1757 και μετά το Αργοστόλι άρχισε να μεγαλώνει σταδιακά. Όταν τα Επτάνησα πέρασαν στους Άγγλους, περίπου το 1810, η Κεφαλλονιά όπως και τα άλλα Επτάνησα είχε το δικό της Άγγλο κυβερνήτη. Ένας από αυτούς ήταν ο Ντε Μποσέ, ο οποίος έκανε πολλά έργα στο Αργοστόλι και ήταν ο δημιουργός της γέφυρας του Αργοστολίου. Η γέφυρα αυτή μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου συνέδεε το Αργοστόλι με την απέναντι πλευρά του κόλπου του Αργοστολίου. Η παλαιά πόλη του Αργοστολίου ήταν κατά πολύ γραφικότερη από τη σημερινή αφού περιείχε πολλά μεγάλα κτίρια με Ιταλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική τους. Η προσεισμική πόλη χαρακτηριζόταν από πολλά επιβλητικά αρχοντικά και μέγαρα, με ιταλικές επιρροές στην αρχιτεκτονική των σπιτιών του με αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία. Το Αργοστόλι, επίσης ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίστηκε. Ένα από τα «μυστήρια» του Αργοστολίου είναι οι Καταβόθρες, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο.

Δημογραφικές μεταβολές

Έτος πληθυσμός Αλλαγή Δημοτικός πληθυσμός Αλλαγή Πυκνότητα
1981 7,164 - - - -
1991 6,815 -349/-4.87% 9,918 - 63.99/km²
2001 9,522 2,707/28.43% 12,589 2,671/26.9% 81/km²

Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι