Θυμιανά Χίου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 2 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
μ Ρομπότ: προσθήκη σήμανσης επαληθευσιμότητας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{χωρίς παραπομπές}}

{{WikidataCoord}}
{{WikidataCoord}}
{{Κωμόπολη χωριό
{{Κωμόπολη χωριό

Έκδοση από την 21:11, 6 Φεβρουαρίου 2020

Συντεταγμένες: 38°18′52″N 26°7′57″E / 38.31444°N 26.13250°E / 38.31444; 26.13250

Θυμιανά
Θυμιανά is located in Greece
Θυμιανά
Θυμιανά
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΔημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά
Γεωγραφία
ΝομόςΧίου
Υψόμετρο90
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΕυφημιανά
Ταχ. κώδικας82100
Τηλ. κωδικός22710
http://thymianaxiou.blogspot.gr/
Η εντυπωσιακή Εκκλησία του Αγίου Ευστρατίου, δεσπόζει στο κέντρο του χωριού από το 1890, χτισμένη με <<θυμιανούσικη>> πέτρα και ύψος 45 μέτρα.

Η κωμόπολη των Θυμιανών είναι το μεγαλύτερο χωριό της Χίου, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την πόλη (Χώρα) της Χίου. Υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά. Επίνειό του θεωρείται η Αγία Ερμιόνη, όπου και βρίσκεται μεγάλο αλιευτικό καταφύγιο. Κοντινές παραλίες είναι ο Μέγας Λιμιώνας και ο Καρφάς, περιοχή με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη. Το χωριό είναι γνωστό κυρίως για την κοκκινωπή πέτρα που παράγει, τη λεγόμενη «θυμιανούσικη πέτρα», που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την κατασκευή των αρχοντικών στον διπλανό κάμπο. Διάσημη γιορτή είναι η «Μόστρα των Θυμιανών», τις Απόκριες, με άρματα και παραδοσιακούς χορούς του χωριού (ταλίμι).

Στα Θυμιανά γεννήθηκε ο Ιωακείμ Στρουμπής (1880-1950), Έλληνας Θεολόγος και αντιστασιακός που διετέλεσε Επίσκοπος Αρδαμερίου, Μητροπολίτης Καρδαμύλων και Μητροπολίτης Χίου.

Ο Άγιος Ευστράτιος

Ο Άγιος Ευστράτιος, προς τιμήν του οποίου έχει ανεγερθεί η Εκκλησία του χωριού, είναι ένας εκ των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, που έζησαν επί Διοκλητιανού, στο Σεμέντερε της Καππαδοκίας. Ο Ιερός Ναός, θεμελιωθείς το 1890, περικαλλής για την κόκκινη πέτρα του και επιβλητικός, αποτελεί καύχημα του νησιού. Η Μνήμη του Αγίου Ευστρατίου εορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου, μαζί με τους Αγίους Αυξέντιο, Ευγένιο, Μαρδάριο και Ορέστη. Τα Τίμια Λείψανα των Αγίων Ενδόξων Πέντε Μαρτύρων, βρίσκονται στον ομώνυμο Ι.Ν. Πολυστύλου Καβάλας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι