Εκστρατεία της Καλλίπολης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
|αρχηγός2=}}
|αρχηγός2=}}


Η '''Εκστρατεία της Καλλίπολης''' ή '''Μάχη της Καλλίπολης''' (τουρκ. Çanakkale Savaşı,Μάχη του Τσανάκκαλε),έλαβε χώρα στη χερσόνησο της [[Καλλίπολη]]ς στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]] (στην Γκελίμπολου της σημερινής [[Τουρκία|Τουρκίας]]) από τις 25 Απριλίου του [[1915]] μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του [[1916]], κατά τη διάρκεια του [[Α' Παγκόσμιος Πόλεμος|Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου]]. Ήταν μια κοινή επιχείρηση [[Αγγλία|Αγγλίας]] , [[Γαλλία|Γαλλίας]] , [[Αυστραλία|Αυστραλίας]] και [[Νέα Ζηλανδία|Νέας Ζηλανδίας]] με στόχο την κατάληψη της [[Κωνσταντινούπολη]]ς, πρωτεύουσας της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]] και την εξασφάλιση μιας θαλάσσια διόδου προς την [[Ρωσία]]. Χαρακτηριστικό της εν λόγω εκστρατείας υπήρξε η έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, προπάντων των συμμαχικών δυνάμεων. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Όπως αποδείχθηκε τελικά- επί ματαίω, περίπου 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.Η αποτυχία της εκστρατείας προκάλεσε επικρίσεις στο Λονδίνο κατά του Γουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ο πιο ένθερμος οπαδός της και την πτώση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, την οποία διαδέχθηκε κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελευθέρων - Συντηρητικών. Ο Τσόρτσιλ, μολονότι απαλλάχθηκε από τη θέση του, παρέμεινε στο Πολεμικό Συμβούλιο.
Η '''Εκστρατεία της Καλλίπολης''' ή '''Μάχη της Καλλίπολης''' (τουρκ. Çanakkale Savaşı,Μάχη του Τσανάκκαλε),έλαβε χώρα στη χερσόνησο της [[Καλλίπολη]]ς στην [[Οθωμανική Αυτοκρατορία]] (στην Γκελίμπολου της σημερινής [[Τουρκία|Τουρκίας]]) από τις 25 Απριλίου του [[1915]] μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του [[1916]], κατά τη διάρκεια του [[Α' Παγκόσμιος Πόλεμος|Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου]]. Ήταν μια κοινή επιχείρηση [[Αγγλία|Αγγλίας]] , [[Γαλλία|Γαλλίας]] , [[Αυστραλία|Αυστραλίας]] και [[Νέα Ζηλανδία|Νέας Ζηλανδίας]] με στόχο την κατάληψη της [[Κωνσταντινούπολη]]ς, πρωτεύουσας της [[Οθωμανική Αυτοκρατορία|Οθωμανικής Αυτοκρατορίας]] και την εξασφάλιση μιας θαλάσσια διόδου προς την [[Ρωσία]]. Χαρακτηριστικό της εν λόγω εκστρατείας υπήρξε η έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, προπάντων των συμμαχικών δυνάμεων. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Όπως αποδείχθηκε τελικά- επί ματαίω, περίπου 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους [[Σύμμαχοι (Β' Π.Π.)|Συμμάχους]].Η αποτυχία της εκστρατείας προκάλεσε επικρίσεις στο Λονδίνο κατά του [[Ουίνστον Τσώρτσιλ|Γουίνστον Τσόρτσιλ]], που ήταν ο πιο ένθερμος οπαδός της και την πτώση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, την οποία διαδέχθηκε κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελευθέρων - Συντηρητικών. Ο Τσόρτσιλ, μολονότι απαλλάχθηκε από τη θέση του, παρέμεινε στο Πολεμικό Συμβούλιο.


Πηγή: <nowiki>https://www.sansimera.gr/articles/921</nowiki>
Πηγή: <nowiki>https://www.sansimera.gr/articles/921</nowiki>

Έκδοση από την 00:22, 2 Φεβρουαρίου 2020

Εκστρατεία της Καλλίπολης
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Ανάκριση τούρκων αιχμαλώτων από τους συμμάχους, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας
Χρονολογία19151916
ΤόποςΚαλλίπολη
Αποτέλεσμα
  • Αποφασιστική νίκη των Οθωμανών
  • Ανακατάληψη της Καλλίπολης
Αντιμαχόμενοι

Η Εκστρατεία της Καλλίπολης ή Μάχη της Καλλίπολης (τουρκ. Çanakkale Savaşı,Μάχη του Τσανάκκαλε),έλαβε χώρα στη χερσόνησο της Καλλίπολης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην Γκελίμπολου της σημερινής Τουρκίας) από τις 25 Απριλίου του 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 1916, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια κοινή επιχείρηση Αγγλίας , Γαλλίας , Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας με στόχο την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την εξασφάλιση μιας θαλάσσια διόδου προς την Ρωσία. Χαρακτηριστικό της εν λόγω εκστρατείας υπήρξε η έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών, προπάντων των συμμαχικών δυνάμεων. Μετά από μια αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε. Όπως αποδείχθηκε τελικά- επί ματαίω, περίπου 87.000 Τούρκοι, 25.000 Βρετανοί, σχεδόν 10.000 Γάλλοι, 7.300 Αυστραλοί, 2.400 Νεοζηλανδοί και 1.700 Ινδοί έχασαν τη ζωή τους. Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.Η αποτυχία της εκστρατείας προκάλεσε επικρίσεις στο Λονδίνο κατά του Γουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ο πιο ένθερμος οπαδός της και την πτώση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, την οποία διαδέχθηκε κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελευθέρων - Συντηρητικών. Ο Τσόρτσιλ, μολονότι απαλλάχθηκε από τη θέση του, παρέμεινε στο Πολεμικό Συμβούλιο.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/921

http://greekworldhistory.blogspot.com/2015/08/1915.html