Χρόντμπερτ Α΄ της Τουρ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
MedMan (συζήτηση | συνεισφορές)
Μικροδιορθώσεις
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}
{{πληροφορίες προσώπου}}
Ο '''Χρόντμπερτ Α΄''', Chrodbert, Chrotbert, Radobertus, Robert I (απεβ. το [[695]]) από τον [[Μεροβίγγειοι|Οίκος των Μεροβιγγείων]] ήταν γραμματέας (referendarius), Μαγιορδόμος της Βουργουνδίας ([[642]] - [[662]]) και επίσκοπος του Τουρ ([[660]] - [[695]]).
Ο '''Χρόντμπερτ Α΄''', ''Chrodbert, Chrotbert, Radobertus, Robert I'' (απεβ. το [[695]]) από τον [[Μεροβίγγειοι|Οίκος των Μεροβιγγείων]] ήταν γραμματέας (referendarius), Μαγιορδόμος της Βουργουνδίας (642-662) και επίσκοπος της Τουρ (660-695).


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Ήταν γιος τού [[Χαριβέρτος του Εσμπαί|Χαριβέρτου]], κόμη του Εσμπαί και της Βούλφγκουρντ. Ο πατέρας του ήταν γιος του [[Χαριβέρτος Α΄|Χαριβέρτου Α΄]] του Παρισιού, περιοχής που περιλάμβανε την κοιλάδα του [[Λίγηρας|Λίγηρα]]. Αδελφός του ήταν ο [[Έρλεμπερτ]], κύριος του Κερν.


Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως γραμματέας (référendaire) τού 2ου εξαδέλφου του [[Δαγοβέρτος Α΄|Δαγοβέρτου Α΄]] της Νευστρίας & Βουργουνδίας και του γιου εκείνου [[Κλόβις Β΄]], βασιλιά στις ίδιες περιοχές. Ο Δαγοβέρτος Α΄ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς που ασκούσε πραγματική εξουσία. Ο Χρόντμπερτ Α΄ έγινε [[μαγιορδόμος]] της Βουργουνδίας (642-662) και μάλλον της Νευστρίας, το διάστημα που δεν ήταν ο [[Εμπρόιν]]. Ίσως ήταν επίσκοπος τού Παρισιού, αλλά οι ενδείξεις γι' αυτό είναι ισχνές.
Ήταν γιος τού [[Χαριβέρτος του Εσμπαί|Χαριβέρτου]] κόμη τού Εσμπαί και της Βούλφγκουντ. Ο πατέρας του ήταν γιος τού [[Χαριβέρτος Α΄|Χαριβέρτου Α΄]] τού Παρισιού, περιοχής που περιελάμβανε την κοιλάδα τού Λίγηρα (Λουάρ). Αδελφός του ήταν ο [[Έρλεμπερτ]] κύριος τού Κερν.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως γραμματέας (référendaire) τού 2ου εξαδέλφου του [[Δαγοβέρτος Α΄|Δαγοβέρτου Α΄]] της Νευστρίας & Βουργουνδίας και του γιου εκείνου [[Κλόβις Β΄|Κλόβι Β΄]] βασιλιά στις ίδιες περιοχές. Ο Δαγοβέρτος Α΄ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς, που ασκούσε πραγματική εξουσία. Ο Χρόντμπερτ Α΄ έγινε [[Μαγιορδόμος]] της Βουργουνδίας (642-662) και μάλλον της Νευστρίας, το διάστημα που δεν ήταν ο [[Εμπρόιν]]. Ίσως ήταν επίσκοπος τού Παρισιού, αλλά οι ενδείξεις γι' αυτό είναι ισχνές.


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==

Νυμφεύτηκε μάλλον την Γκλισμόντα της Βαυαρίας και είχε τέκνα:
Νυμφεύτηκε μάλλον την Γκλισμόντα της Βαυαρίας και είχε τέκνα:
*[[Λάμπερτ Α΄ του Εσμπαί]] απεβ. μετά το 650, ίσως κόμης του Εσμπαί.
*Ανγκάντρισμα απεβ. περ. 695, παντρεύτηκε τον [[Άνσμπερτ της Ρουέν|Άνσμπερτ]]. Μετά έγινε ηγουμένη στη μονή Βενεδικτίνων του Ορουέρ-ντε-Βιέρζ, κοντά στο Μπωβαί. Ανακηρύχθηκε αγία των καθολικών.


Ο Λάμπερτ (ή ίσως ο Έρλεμπερτ) ήταν πατέρας του [[Χρόντμπερτ Β΄ (παλατινός κόμης)|Χρόντμπερτ Β΄]], του οποίου 7ος απόγονος ήταν ο [[Ροβέρτος Α΄ της Γαλλίας]].
*[[Λάμμπερτ Α΄ του Εσμπαί]] απεβ. μετά το 650, ίσως κόμης τού Εσμπάυ.
*Ανγκάντρισμα απεβ. π. 695, παντρεύτηκε τον [[Άνσμπερτ της Ρουέν|Άνσμπερτ]]. Μετά έγινε ηγουμένη στη μονή Βενεδικτίνων τού Ορουέρ-ντε-Βιέρζ, κοντά στο Μπωβαί. Έπειτα έγινε αγία.

Ο Λάμπερτ (ή ίσως ο Έρλεμπερτ) ήταν πατέρας τού [[Χρόντμπερτ Β΄ (παλατινός κόμης)|Χρόντμπερτ Β΄]], του οποίου 7ος απόγονος ήταν ο [[Ροβέρτος Α΄ της Γαλλίας]].


==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
<references />
<references />


==Πηγές==
==Πηγές==

*Settipani, Christian, Les Ancêtres de Charlemagne, 2e édition revue et corrigée, éd. P & G, Prosopographia et Genealogica, 2015,
*Settipani, Christian, Les Ancêtres de Charlemagne, 2e édition revue et corrigée, éd. P & G, Prosopographia et Genealogica, 2015,
*Settipani, Christian. Addenda aux "Ancêtres de Charlemagne, 1990
*Settipani, Christian. Addenda aux "Ancêtres de Charlemagne, 1990

Έκδοση από την 22:43, 27 Ιανουαρίου 2020

Χρόντμπερτ Α΄ της Τουρ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος695[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΦραγκία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος
Περίοδος ακμής653[2] - 674[2]
Οικογένεια
ΤέκναΑνγκάντρισμα
Λάμπερτ Α΄ του Εσμπαί
ΓονείςΧαριβέρτος του Εσμπαί
ΑδέλφιαΈρλεμπερτ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαγιορδόμος
ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος του Παρισιού (656–663)

Ο Χρόντμπερτ Α΄, Chrodbert, Chrotbert, Radobertus, Robert I (απεβ. το 695) από τον Οίκος των Μεροβιγγείων ήταν γραμματέας (referendarius), Μαγιορδόμος της Βουργουνδίας (642-662) και επίσκοπος της Τουρ (660-695).

Βιογραφία

Ήταν γιος τού Χαριβέρτου, κόμη του Εσμπαί και της Βούλφγκουρντ. Ο πατέρας του ήταν γιος του Χαριβέρτου Α΄ του Παρισιού, περιοχής που περιλάμβανε την κοιλάδα του Λίγηρα. Αδελφός του ήταν ο Έρλεμπερτ, κύριος του Κερν.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως γραμματέας (référendaire) τού 2ου εξαδέλφου του Δαγοβέρτου Α΄ της Νευστρίας & Βουργουνδίας και του γιου εκείνου Κλόβις Β΄, βασιλιά στις ίδιες περιοχές. Ο Δαγοβέρτος Α΄ ήταν ο τελευταίος βασιλιάς που ασκούσε πραγματική εξουσία. Ο Χρόντμπερτ Α΄ έγινε μαγιορδόμος της Βουργουνδίας (642-662) και μάλλον της Νευστρίας, το διάστημα που δεν ήταν ο Εμπρόιν. Ίσως ήταν επίσκοπος τού Παρισιού, αλλά οι ενδείξεις γι' αυτό είναι ισχνές.

Οικογένεια

Νυμφεύτηκε μάλλον την Γκλισμόντα της Βαυαρίας και είχε τέκνα:

  • Λάμπερτ Α΄ του Εσμπαί απεβ. μετά το 650, ίσως κόμης του Εσμπαί.
  • Ανγκάντρισμα απεβ. περ. 695, παντρεύτηκε τον Άνσμπερτ. Μετά έγινε ηγουμένη στη μονή Βενεδικτίνων του Ορουέρ-ντε-Βιέρζ, κοντά στο Μπωβαί. Ανακηρύχθηκε αγία των καθολικών.

Ο Λάμπερτ (ή ίσως ο Έρλεμπερτ) ήταν πατέρας του Χρόντμπερτ Β΄, του οποίου 7ος απόγονος ήταν ο Ροβέρτος Α΄ της Γαλλίας.

Παραπομπές

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. kup19980000015434. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουνίου 2022.

Πηγές

  • Settipani, Christian, Les Ancêtres de Charlemagne, 2e édition revue et corrigée, éd. P & G, Prosopographia et Genealogica, 2015,
  • Settipani, Christian. Addenda aux "Ancêtres de Charlemagne, 1990
  • Medieval Lands Project, Chrodebert I
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Chrodbert I (bishop of Tours) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).