Δήμος Πεντέλης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ετικέτες: Επεξεργασία από κινητό Διαδικτυακή επεξεργασία από κινητό
→‎Εξωτερικοί σύνδεσμοι: Ενημέρωση για την δραστηριοποίηση της εφημερίδας.
Γραμμή 59: Γραμμή 59:
* [http://www.penteli.gov.gr/ Διαδικτυακός Τόπος Δήμου Πεντέλης]
* [http://www.penteli.gov.gr/ Διαδικτυακός Τόπος Δήμου Πεντέλης]
* [http://dimors.weebly.com/pendeli.html Πολυμεσικό αρχείο Dimorsitans]
* [http://dimors.weebly.com/pendeli.html Πολυμεσικό αρχείο Dimorsitans]
*https://www.edisorama.gr/<nowiki/>Τοπική εφημερίδα.


{{Δήμος Πεντέλης}}
{{Δήμος Πεντέλης}}

Έκδοση από την 10:01, 22 Ιανουαρίου 2020

Δήμος Πεντέλης
Δήμος
Αρχείο:Δηλωτικό σήμα Πεντέλης.png
Official logo of {{{official_name}}}

Έμβλημα

Χώρα Ελλάδα
Διοίκηση  
 • Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά (2019-σήμερα)
Διοικητική υπαγωγή  
 • Περιφέρεια Αττικής
Έκταση 28.878 km2 km2
Πληθυσμός 34.934 (απογραφή 2011)
Ιστότοπος penteli.gov.gr

Ο Δήμος Πεντέλης βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, αποτελούμενος από την Παλαιά Πεντέλη, τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια που αποτελούν την έδρα του, με προσανατολισμό προς το Πεντελικό όρος.

Συστάθηκε το 2011 με πρώτο δήμαρχο μετά τις εκλογές του 2010 τον Δημήτριο Στεργίου - Καψάλη. Ο συνολικός πληθυσμός του ανέρχεται σε 34.934 άτομα και η έκτασή του σε 28.878 τ.χλμ και έχει υψόμετρο 290-640 μέτρα. Ο Στεργίου-Καψάλης επανεξελέγη Δήμαρχος και στις εκλογές του 2014.

Ιστορικά

Σήμερα, η Πεντέλη αποτελεί κηπούπολη, 17 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου της Αθήνας, που περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους και τα καμμένα πευκοδάση του Πεντελικού Όρους. Περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες Μελισσίων, Νέας Πεντέλης και Πεντέλης. Έχει έκταση 29.498 χιλιομέτρων και εξαπλώνεται γύρω από τους νοτιοδυτικούς, προσβάσιμους λοφίσκους του βουνού, γνωστούς ως λόφους πατήματος, κουφού και δέσης. Η περιοχή καταλαμβάνει 3.000 στρέμματα θεσμοθετημένης οικιστικής έκτασης, ενώ ασκούνται παράλληλα συνεχείς πιέσεις για πολεοδόμηση αρκετών ζωνών που βρίσκονται στα διοικητικά της όρια. Στην Πεντέλη υπάγονται εκτός από τις δασικές εκτάσεις και αρκετά λατομεία επιφανειακής εξόρυξης.

Ο Δήμος Πεντέλης αποτελεί το οικιστικό τέρμα στο βορειοανατολικό άκρο της μητροπολητικής πρωτεύουσας, οριοθετώντας το λεκανοπέδιο των Αθηνών στα νοτιοδυτικά από την πεδιάδα του Μαραθώνος στα βορειοανατολικά και την πεδιάδα της Μεσογαίας στα νοτιοανατολικά.

Η ιστορία της Πεντέλης χάνεται στο βάθος της Αττικής. Το παράδοξο έγκειται στο γεγονός ότι το βουνό πήρε το όνομά του από την πόλη που εγκαταστάθηκε σε αυτό, αντί να συμβεί το αντίστροφο.

Το σημερινό Πεντελικό όρος ονομαζόταν Βριλησσός και στους νότιους πρόποδές του εγκαταστάθηκε η ιερά μονή Πεντέλης. Η ευρύτερη περιοχή και η μεγαλύτερη έκταση του βουνού ανήκε στη μονή και στον ιδιοκτήτη της, τον Άγιο Τιμόθεο. Περιμετρικά του ναού άρχισαν να οικοδομούνται παραδοσιακοί οικισμοί, ορισμένοι από τους οποίους ακόμη και σήμερα είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Το ιστορικό κέντρο του αρχαίου Δήμου Πεντέλης τοποθετείται στην Πλατεία του Πεντελικού, γνωστή ως Αγία Τριάδα, που αποτελεί εκδρομικό προορισμό. Οι πλατείες και οι οικισμοί είναι διάσπαρτοι και διακόπτονται από τα πλούσια πεντελικά δάση.

Ο νότιος γειτονικός Δήμος των Βριλησσίων δανείστηκε το όνομα του από το Ρέμα Πεντέλης-Χαλανδρίου που φέρει το όνομα Βριλησσός και διασχίζει την περιοχή, όνομα που προήλθε από την παλαιά ονομασία του όρους Πεντέλη από όπου και πηγάζει, και η περιοχή στους πρόποδες του όρους όπως και το ίδιο το όρος, δανείστηκε την ονομασία του Αρχαίου Δήμου, Πεντέλη. Δυτικά του αρχαίου και του μετέπειτα σύγχρονου οικισμού της Πεντέλης βρίσκεται ο οικισμός που κατοικήθηκε αργότερα, η Νέα Πεντέλη, και ακόμα πιο δυτικά η περιοχή των Μελισσίων.

Ο Δήμος Πεντέλης έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια καθώς πέραν από εκδρομικός προορισμός, έχει να επιδείξει πλούσια ιστορικά ευρήματα στον επισκέπτη όπως το Μέγαρο της Πλακεντίας, τη Maisonette, το πανδοχείο Plaisance, τον πυργίσκο Tourelle, το Αστεροσκοπείο και τους χώρους της Ιεράς Μονής. Επιπλέον, παιδικές χαρές σφύζουν από παιδικά γέλια, ενώ πέτρινα ταβερνάκια και λοιπά κέντρα εστίασης και καφέ προσελκύουν πληθυσμό των βορείων προαστίων. Φαίνεται πλέον να έχει διαμορφωθεί η προσωπικότητα της πόλης και εναπόκειται στις τοπικές και υπερτοπικές αρχές να διαφυλάξουν το ύφος της περιοχής, κάτι το οποίο επιχειρείται με την ίδρυση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού, με 23 Δήμους & Κοινότητες-μέλη των οποίων προΐσταται ο Δήμος Πεντέλης.

Δήμαρχοι


Εικόνες

Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι