Πολεμικό Μουσείο (Αθήνα): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Παρακαλώ μη διορθώνετε τα σωστά με λάθη
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


{{πληροφορίες κτιρίου}}
{{πληροφορίες κτιρίου}}
Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση '''Πολεμικού Μουσείου'''. Με επικεφαλής τον [[Θουκυδίδης Π. Βαλεντής|Θουκιδίδη Βαλέντη]], αρχιτέκτονα και καθηγητή του [[Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο|Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου]] και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου. Στις 18 Ιουλίου [[1975]] ο [[Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας]], [[Κωνσταντίνος Τσάτσος]] και ο [[Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ελλάδα)|Υπουργός Εθνικής Άμυνας]] [[Ευάγγελος Αβέρωφ]] εγκαινίασαν το μουσείο των [[Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις|Eνόπλων δυνάμεων]].
Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση '''Πολεμικού Μουσείου'''. Με επικεφαλής τον [[Θουκυδίδης Π. Βαλεντής|Θουκυδίδη Βαλέντη]], αρχιτέκτονα και καθηγητή του [[Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο|Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου]] και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου. Στις 18 Ιουλίου [[1975]] ο [[Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας]], [[Κωνσταντίνος Τσάτσος]] και ο [[Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Ελλάδα)|Υπουργός Εθνικής Άμυνας]] [[Ευάγγελος Αβέρωφ]] εγκαινίασαν το μουσείο των [[Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις|Eνόπλων δυνάμεων]].
Το κτίριο, με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών.
Το κτίριο, με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών.
[[File:An exact copy of the first Greek military aircraft "Daedalus" (H. Farman) (8668687195).jpg|thumb|right|250px|Αντίγραφο του πρώτου Ελληνικού πολεμικού αεροπλάνου "Δαίδαλος"]]
[[File:An exact copy of the first Greek military aircraft "Daedalus" (H. Farman) (8668687195).jpg|thumb|right|250px|Αντίγραφο του πρώτου Ελληνικού πολεμικού αεροπλάνου "Δαίδαλος"]]

Έκδοση από την 15:34, 14 Ιανουαρίου 2020


Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
Πολεμικό Μουσείο
Χάρτης
Είδοςστρατιωτικό μουσείο
ΔιεύθυνσηΒασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2, via Vasilissis Sofias και Vasilissis Sofias Street 2
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′31″N 23°44′43″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΛεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1975
Ολοκλήρωση1975
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου. Με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Βαλέντη, αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου. Στις 18 Ιουλίου 1975 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων. Το κτίριο, με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών.

Αντίγραφο του πρώτου Ελληνικού πολεμικού αεροπλάνου "Δαίδαλος"

Σκοπός-Αποστολή

Σκοπός και αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, καθώς και η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδος. Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα. Το μουσείο λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης για σχολικές ξεναγήσεις. Το πολεμικό μουσείο της Αθήνας έχει ιδρύσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη.

Άλλοι χώροι

Στο Μουσείο λειτουργεί τμήμα έρευνας και μελέτης. Τμήμα συντήρησης με πέντε συνολικά εργαστήρια, ώστε να υπάρχει η καλύτερη και επιστημονικότερη συντήρηση, φροντίδα και επέμβαση των εκθεμάτων από διάφορες φθορές. Τα εργαστήρια, τα οποία αποτελούν το τμήμα συντήρησης, είναι: εργαστήριο μετάλλων, εργαστήριο όπλων, εργαστήριο χαρτών, εργαστήριο Πινάκων και εργαστήριο ζωγραφικής. Τμήμα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων.

Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διαθέτει συνεδριακό κέντρο, το οποίο αποτελείται από αμφιθέατρο, αίθουσα εκπαιδεύσεως, φουαγιέ και αίθριο χώρο. Σε αυτό κάθε χρόνο διοργανώνονται συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις και δεξιώσεις.

Αρχεία

Το Ιστορικό αρχείο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες, προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία, ημερολόγια στρατιωτικών και Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα. Το Φωτογραφικό αρχείο διαθέτει περισσότερες από είκοσι χιλιάδες φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα. Κινηματογραφικό υλικό και βιβλιοθήκη.

Συλλογή όπλων
Συλλογή όπλων

Εκθέματα

Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών, καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Στον εσωτερικό χώρο στεγάζει τη μόνιμη έκθεση συλλογής όπλων, δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου, αξιωματικού του Ελληνικού πυροβολικού. Η συλλογή αποτελείται από όπλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα με σημαντικότερα τα όπλα της Ελληνικής επανάστασης.

Συλλογή από χάρτες και χαρακτικά κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο. Εκθέματα από την Αρχαιότητα, που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου από τη Νεολιθική εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Παρουσιάζονται εκθέματα με θέμα τον Μακεδονικό αγώνα, τους Βαλκανικούς Πόλεμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Επίσης με θέμα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τις Συμμαχικές επιχειρήσεις, εκθέματα από το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα και αίθουσα με εκθέματα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Παραπομπές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι