Παναγιώτης Κοδρικάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Διάσωση 1 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0
βιογραφικά
Ετικέτα: επεξεργασία κώδικα 2017
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Παναγιώτης Κοδρικάς''' ή '''Παναγιωτάκης Κλουτζάρης''' ήταν βιβλιογράφος του 18ου αιώνα.
{{πληροφορίες προσώπου}}Ο '''Παναγιώτης Κοδρικάς''' (1762-1827) ή '''Παναγιωτάκης Κατζηλλιέρης''' ήταν λόγιος του 18ου-19ου αιώνα, ο οποίος υπηρέτησε τους Φαναριώτες ηγεμόνες και υπήρξε από τους ηγέτες τής αντικοραϊκής μερίδας.

==Βίος==
==Βίος==
Η καταγωγή του ήταν από την Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.<ref>[[Γιάνης Κορδάτος]], Ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Από το 1453 ως το 1961, τόμος πρώτος,εκδ.Επικαιρότητα, Αθήνα, 1983,σελ. 141</ref> Το προσώνυμο ''Κλουτζάρης'' φαίνεται ότι δηλώνει το αξίωμα που είχε στην αυλή του ηγεμώνα Σούτσου.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.<ref>[[Γιάνης Κορδάτος]], 1983: ''Ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Από το 1453 ως το 1961,'' τόμος πρώτος, Αθήνα: Επικαιρότητα, σελ. 141</ref> Το επώνυμο ''Κοδρικάς'' ήταν εξαρχαϊσμένος τύπος τού μητρικού επωνύμου ''Κουτρικάς'', το δε πατρικό επώνυμο ''Κατζηλλιέρης'' (από οικογένεια Κεφαλλήνων ευγενών) άρχισε να το χρησιμοποιεί πολύ αργότερα στη ζωή του, εξαρχαΐζοντας το σε ''Καγκελλάριος''<ref>Σε κάποια από τα τελευταία κείμενά του υπέγραφε «Παναγιωτάκης Καγκελλάριος Κοδρικᾶς ὁ ἐξ Ἀθηνῶν». Βλ. Κ. Σάθα, 1868: ''Νεοελληνική Φιλολογία'', Αθήνα, σελ. 654 κ.εξ.</ref>.

==Συγγραφικό έργο==
==Συγγραφικό έργο==
Μετάφρασε από τα γαλλικά τα Πολιτικά «του μουσιού Ρεάλ» κατ’ εντολή του ηγεμόνα Ουγκροβλαχίας [[Μιχαήλ Σούτσος|Μιχαήλ Σούτσου]]. Το έργο του φυλάγεται στην βιβλιοθήκη Μηλέων της Θεσσαλίας με αύξοντα αριθμό 16. Περιέχει επίσης επιστολή του συγγραφέα προς τον Μιχαήλ Σούτσο και πρόλογο που αντιτίθεται στις γνώμες του Κοραή περί της νέας Ελληνικής γλώσσας.
Μετέφρασε από τα γαλλικά τα Πολιτικά «του μουσιού Ρεάλ» κατ’ εντολή του ηγεμόνα Ουγγροβλαχίας [[Μιχαήλ Σούτσος|Μιχαήλ Σούτσου]]. Το έργο του φυλάγεται στην βιβλιοθήκη Μηλέων της Θεσσαλίας με αύξοντα αριθμό 16. Περιέχει επίσης επιστολή του συγγραφέα προς τον Μιχαήλ Σούτσο και πρόλογο που αντιτίθεται στις γνώμες του Κοραή περί της νέας Ελληνικής γλώσσας.

Στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γνωστή ως Ψυρρή στο Μοναστηράκι,υπάρχει οδός Κοδρικά.
==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
<references />
<references />
Γραμμή 20: Γραμμή 22:


==Βιβλιογραφία==
==Βιβλιογραφία==
*Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης, Eπιστολές του Kωνσταντίνου Σταμάτη στον Παναγιώτη Kοδρικά για τη Γαλλική Eπανάσταση, Aθήνα, εκδ. Iδεόγραμμα, 2002
*Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης, 2002: ''Eπιστολές του Kωνσταντίνου Σταμάτη στον Παναγιώτη Kοδρικά για τη Γαλλική Eπανάσταση'', Aθήνα: Iδεόγραμμα.
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
==Εξωτερικοί σύνδεσμοι==
*Παναγιώτης Κοδρικάς[https://web.archive.org/web/20120117233622/http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/authors/Kodrikas.htm]
*Παναγιώτης Κοδρικάς[https://web.archive.org/web/20120117233622/http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/authors/Kodrikas.htm]
{{Ελληνίδες και Έλληνες Βιβλιογράφοι}}


[[Κατηγορία:Έλληνες βιβλιογράφοι]]
[[Κατηγορία:Έλληνες βιβλιογράφοι]]

Έκδοση από την 11:50, 1 Ιανουαρίου 2020

Παναγιώτης Κοδρικάς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παναγιώτης Κοδρικάς (Ελληνικά)
Γέννηση1762
Αθήνα
Θάνατος1827
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
τουρκικά
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταλόγιος

Ο Παναγιώτης Κοδρικάς (1762-1827) ή Παναγιωτάκης Κατζηλλιέρης ήταν λόγιος του 18ου-19ου αιώνα, ο οποίος υπηρέτησε τους Φαναριώτες ηγεμόνες και υπήρξε από τους ηγέτες τής αντικοραϊκής μερίδας.

Βίος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.[1] Το επώνυμο Κοδρικάς ήταν εξαρχαϊσμένος τύπος τού μητρικού επωνύμου Κουτρικάς, το δε πατρικό επώνυμο Κατζηλλιέρης (από οικογένεια Κεφαλλήνων ευγενών) άρχισε να το χρησιμοποιεί πολύ αργότερα στη ζωή του, εξαρχαΐζοντας το σε Καγκελλάριος[2].

Συγγραφικό έργο

Μετέφρασε από τα γαλλικά τα Πολιτικά «του μουσιού Ρεάλ» κατ’ εντολή του ηγεμόνα Ουγγροβλαχίας Μιχαήλ Σούτσου. Το έργο του φυλάγεται στην βιβλιοθήκη Μηλέων της Θεσσαλίας με αύξοντα αριθμό 16. Περιέχει επίσης επιστολή του συγγραφέα προς τον Μιχαήλ Σούτσο και πρόλογο που αντιτίθεται στις γνώμες του Κοραή περί της νέας Ελληνικής γλώσσας.

Παραπομπές

  1. Γιάνης Κορδάτος, 1983: Ιστορία της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Από το 1453 ως το 1961, τόμος πρώτος, Αθήνα: Επικαιρότητα, σελ. 141
  2. Σε κάποια από τα τελευταία κείμενά του υπέγραφε «Παναγιωτάκης Καγκελλάριος Κοδρικᾶς ὁ ἐξ Ἀθηνῶν». Βλ. Κ. Σάθα, 1868: Νεοελληνική Φιλολογία, Αθήνα, σελ. 654 κ.εξ.

Πηγές

Βιβλιογραφία

  • Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης, 2002: Eπιστολές του Kωνσταντίνου Σταμάτη στον Παναγιώτη Kοδρικά για τη Γαλλική Eπανάσταση, Aθήνα: Iδεόγραμμα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • Παναγιώτης Κοδρικάς[1]